Къщата на Димитър Талев в Прилеп е съборена

OFFNews 24 май 2024 в 17:51 10605 7

Съборената къща на Димитър Талев в Прилеп

Снимка Виктор Стоянов

Съборената къща на Димитър Талев в Прилеп

Част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена. За това алармира Виктор Стоянов от фондация "Македония".

"Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал, вече я събори къщата. Справедливост не чакайте" - твърди Стоянов.

Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година. Това е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник", е един от най-издаваните и четени български романи, заяви през март миналата година издателят Манол Пейков. Тогава Пейков организира дарителска кампания за купуване на къщата и превръщането ѝ в музей.

"Колкото и да е удивително, в Северна Македония – че дори и в родния му Прилеп – Димитър Талев е почти непознат. Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 70-те, научава (според нейните собствени думи) съвсем случайно в чия къща живее – благодарение на учителка от пловдивската гимназия "Димитър Талев", която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено безплатно, разбира се) хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател" - разказа през 2023 г. Манол Пейков.

Преди няколко години Снежана влиза в конфликт с "някои прилепски управници" (както сама ги нарича), които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва ("Че как няма да ги пускам? Това за тях е свято място!"), достъпът на електричество до къщата е спрян ("появиха се някакви мистериозни задължения към енергото", отбелязва с тъга Снежана) и семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана, обясни Манол Пейков.

А ето какво разказа Пейков днес - след новината за събарянето на част от къщата на Димитър Талев:

"Днес до мен стигнаха притеснителни снимки за вандалски акт, извършен (най-вероятно) през изминалата нощ над къщата на Димитър Талев в Прилеп.

Току-що разговарях с настоящата собственичка Снежана Аческа, която вече е информирала полицията. Тя пое ангажимент да се погрижи незабавно да монтира камера в съседство. Чух се и с адвоката й, човек с позиции и авторитет в града, който пое ангажимент да съдейства за охраната на имота.

Поддържам непрекъсната връзка със Снежана и чакам всеки момент официално съдебно решение от Община Прилеп за размера на данъка върху къщата (чакам го повече от три месеца, увериха ме, че ще стане веднага след изборите). Това е задължително условие, за да мога (след плащането му) да преведа дължимата сума на собственичката и да придобия имота от името на фондацията.

През изтеклата година, откакто събрах средствата за купуване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лева, които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута – непрекъснато чакам някакво разрешение или документ, като междувременно смених цели трима адвокати.

Имах (и все още имам) надежда финалното разрешение да дойде още в началото на идната седмица и съм в постоянна готовност да тръгна за Прилеп, за да финализирам сделката. (Не го съобщавам публично, защото – особено след понатрупания през последната година опит – се опасявах от евентуални саботажи. Уви, тъкмо това се и случва, въпреки дискретността ми по темата.)

В заключение:

● През последните около 400 дни не съм спрял и за миг да мисля и работя за придобиването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп;

● Събраните от вас пари са в сметката ми до стотинка – и са достатични за купуване на договорените 2/3 (собствеността на Снежана) и (поне първоначално) укрепване и възстановяване на къщата;

● Готов съм да тръгна за Прилеп за финализиране на сделката във всеки един момент – и се надявам и очаквам това да се случи възможно нсй-скоро;

● Всички щети и повреди по къщата ще бъдат отремонтирани, а тя ще бъде възстановена от възможно най-добрите експерти във възможно най-краткия срок веднага след нейното придобиване."

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -2474

    8

    Владè

    25.05 2024 в 16:08

    Докато българските правителства са на сърбо-руска копаня ( винаги) , Македония ще се " оправя" сама. Когато се разбере тая ситуация, тогава ще започне вярна дискусия. Сущото важи и за булгар патриотете, еднакво вредни като булгар правителствата. Вижте само разликата между радевчо и Силяновска. Тъп кочан , засмърдял на руски партенки и съобразителен държавник, който си преценява ходовете.
    А и защо им са на македонците борисофф и пеяфски?

    875

    7

    Constanza

    25.05 2024 в 10:02

    Интересното е, че правиха какво ли не да си присвоят цар Самуил, а Талев - не.

    1005

    6

    Зла свекърва

    24.05 2024 в 20:00

    Къщата могат да бутнат, но Железният светилник не могат да го загасят и той ще свети и ще им напомня от какво са се отрекли и в какви антиподи на собствената си памет са се превърнали.

    2104

    4

    Mateevk

    24.05 2024 в 19:17

    Как защо се обръща внимание на тази съседска държава??? Защото вероятно над милион българи сме с македонски корени и не пука за Македония, пука ни и за родната къща на Димитър Талев. Тя е безценна за нас! А струва колкото един гараж в престижен софийски квартал. Срам и позор, че държавата не намери тези пари, за да купи къщата още преди време и вече да е станала музей! Затова и аз пратих малка сума и даже се чудех какво става. Сега стана ясно. Моят род по линия на баба ми е от Кукуш, а с Димитър Талев съм далечен роднина по линия на жена му. Как няма да ми пука за Македония? Как няма да ме боли, като гледам докъде го докарахме, оставяйки македонските работи в ръцете на псевдопатриоти, които хабер си нямат от това как да си върнем Македония. А можехме и още можем.

    805

    3

    Peshokonya

    24.05 2024 в 18:38

    Щом нашите престъпни политици се дупят на сръбските подлоги, тези подлоги работят българите! Вето за Европа докато не си сменят името на циганска Македония! Да направим конфедерация с Албания и Косово, а циганомакедонците в България само с визи!

    800

    2

    Къщата е съборена но КНИГИТЕ и ИСТОРИЯТА. остават. Защо изобщо се обръща толкова много внимания на тази съседска държава.Това е толкова интересно колкото изгоряла крушка в старото ТКЗС в Трещеник .Стига скучни истории

    525

    1

    1215

    24.05 2024 в 18:18

    Хора без достойнство излязоха голяма част от популацията на т.н.РСМ.
     
    X

    Сърбия - приятел или враг