Къде е починал Ангел Христов - всички отричат (обновена)

Възможно е да са се опитали да го погребат с фалшив смъртен акт

OFFNews 05 юни 2023 в 10:26 11292 7

Снимка

Ангел Христов и Пламен Галев

Все още не е ясно къде, как и кога точно е починал единият от братя Галеви - Ангел Христов.

По-рано днес се появи информация, че Христов е починал в частната болница "Свети Иван Рилски" в Дупница. Това твърди служителката, издала смъртния акт на издирвания от 2012 г. мъж. Съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение, предаде бТВ. 

Личната карта, която е предоставена на служителката, е била на Ангел Христов и е изтекла през 2018 г.

Христов и съдружникът му Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г.

"Г-н Лефтеров (Ени Лефтероф - собственик на частната болница, бел. ред.) каза, че смъртта на г-н Христов не е настъпила тук", посочи медицинска сестра от частната болница "Св. Иван Рилски 2003" в Дупница по повод информацията, че Ангел Христов е починал при тях, предаде в. "24 часа".

Сутринта служителката от ЕСГРАОН в община Дупница, издала смъртния акт, съобщи, че съобщението за смъртта на Христов, което са ѝ представили, било издадено от тази болница. В него пишело, че смъртта е настъпила в болничното заведение на 3 юни в 8 ч. сутринта. Самият д-р Лефтеров обаче казва пред БНР, че Христов е починал в дома си около 22 ч. предната нощ, а до него са били само съпругата и децата му. В същото време, източници на OFFNews от болницата коментираха, че в този ден не са имали такъв пациент.

В документа обаче било объркано името и било написано, че починалият е Ангел Христов Ангелов, вместо фамилия Христов. Тя върнала документа на болницата за поправка на грешката. Няколко часа по-късно отново ѝ го донесли с нанесената поправка на фамилията.

Междувременно кметът на Дупница Методи Чимев обясни пред БНТ, че длъжностното лице, което е на разположение събота и неделя, при предоставяне на необходимите документи, е издало смъртния акт на Ангел Христов (виж по-надолу подробности).

Той обаче не отговори на въпроса защо смъртният акт е издаден на територията на община Дупница, а не от Сапарева баня, на чиято територия е село Ресилово, където е констатирана смъртта на Ангел Христов.

Днес ОД МВР-Кюстендил съобщиха в информационния си бюлетин, че полицията е получила сигнал за кончината на Христов на 3 юни, събота, следобед. Тогава служители в районното управление в Дупница били сигнализирани, че в дома си в с. Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване и има издаден червен бюлетин. "Предприети са незабавни специализирани действия. Служителите са установили, че има издадено съобщение за смърт от лекар от дупнишка болница, издаден е и смъртен акт. Трупът е закаран за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ Дупница. Случаят е докладван на прокурор от ОП – Кюстендил. В хода на работата са изпълнени и дадените указания от наблюдаващия прокурор. Работата по случая продължава", съобщават от полицията в Кюстендил.

Съобщение от Община Дупница, изпратено до медиите, пък пося съмнението, че близките на Галев може да са опитали да извадят смъртен акт на друго име:
Във връзка с възникналите коментари относно издаването на акта за смърт, Община Дупница информира:

Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити- час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис, печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. Длъжностното лице по гражданско състояние, пристъпва към съставяне акта за смърт, именно след като получи горецитираното съобщение и документ за самоличност на починалото лице.

В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние Галина Палчева, с място на работа - Гробищен парк-Дупница, получава изискуемите документи, като в съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 8,00 на 03.06.2023 година. Съобщението е принесено от служител на траурна агенция. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява от г-жа Палчева, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт.

С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица.

В изпълнение на служебните си задължения, лицето по гражданско състояние е изпълнило законовите разпореждания описани в Закона за гражданската регистрация и Наредба за функционирането на единната система за гражданска регистрация, в сила от 21.05.2012 година на МРРБ“ съобщават от общината.

В събота вечер стана ясно, че Ангел Христов е издъхнал от инфаркт, след като се е прибрал тайно в България. По първоначална информация той е починал в дома си в Ресилово.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че Ангел Христов не е влязъл в страната с документ за собствената си самоличност.

"Отново ще подчертая, за мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания", каза той. 

Братята Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Погребението на Христов трябваше да се състои вчера в Дупница, но беше отложено заради разследване на МВР и прокуратурата. Тялото му бе иззето от моргата в Кюстендил и откарано в София за съдебномедицинска експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

7

yoghurt

05.06 2023 в 13:59

Сюжета е соц-класика, в постмодерна, либерална опаковка, с дъх на провинциална мутра.

705

6

Деспин Митрев

05.06 2023 в 13:37

Кюстендил и Благоевград са с едни специални, силно корумпирани съд, прокуратура, полиция. Технита актове са смешни, като ги четеш, и ти се плаче, като се замислиш какви престъпници представляват правосъдието на кочината България.

-529

5

6екеr4о

05.06 2023 в 13:35

Скъпи приятелчета, що пропускате пРезидентина Рундьо и Гълъбарника Му!?

Тия юнаци направиха несънувана чистка на цялата администрация, от горе - до долу, сега държавата се управлява изцяло от фуражки, и армейски, и милиционерски, и от службите!!!

2550

4

alfakentavur

05.06 2023 в 13:04

Да не забравяне едната година Орешарски.

345

3

Джендо Джедев

05.06 2023 в 13:02

За 12 години царуване Боко напълни администрацията с калинки и всякакви некадърници, които не могат да разделят на 2 магарета сено. Но пък имат едно МНОГО ценно качество, което е решаващо за назначението им: послушни са. Папкат и слушкат! Образцови дечица на банкянския еднокнижник!

1000

2

VD

05.06 2023 в 11:26

Няма държава , това е територия !

17439

1

мнение от IP

05.06 2023 в 11:10

И смъртните актове в тази държава могат да се издават "по втория начин". Представяте ли си къде живеем?