Йовчев: Има опит за дестабилизиране на банковата система. Тя е стабилна (обновена)

ОFFNews 27 юни 2014 в 11:22 11597 10

Цветлин Йовчев

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че МВР разследва атака за дестабилизиране на банковата система.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да безпокоят хората, масово и на случаен принцип.

Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

Финансовата система е стабилна, увери министърът. Пред журналисти в парламента той извади личната си карта в Първа инвестиционна банка и каза, че няма намерение да тегли спестяванията си, като призова гражданите да не се поддават на слухове.

Няма никакви идеи, никой, нито БНБ възнамерява да вкара квестори в която и да е банка, нито прокуратурата или ДАНС да влизат и да правят разследване в която и да е банка, това са зловредни слухове и не бива да се разпространяват, заяви МВР шефът.

"От последните разговори финансовата система е много стабилна, оценката отвън е много добра, видяхте, Чобанов договори дълга на 3%. На второ място държавата разполага и с ресурси, и с инструменти, за да реагира на всяка злонамерена атака. Имаме абсолютна решителност в тази посока да проведем разследванията докрай и тези, които са отговорни, ще си получат заслуженото", каза Йовчев.

На въпрос кой стои зад атаката, той отговори: "Нека в момента да не говорим. Говорене в тази посока - кой има интерес и кой го прави - би могло само да доведе до допълнително напрежение."

Тази сутрин Йочев е провел съм консултации с представители на банката, на БНБ, с министъра на финансите и с главния прокурор и с президента. "В резултат на тези разговори мога да кажа, че се затвърждава моите убеждения, че банковата система е стабилна, нещо повече, тя е по-стабилна от системите в много европейски държави. Има достатъчно механизми и ресурси и се демонстрира решителност, че се действа в тази посока - не само да се гарантира финансовата стабилност, но и да се действа срещу тези, които си позволяват да действат по този начин", категоричен бе той.

Минути по-късно Българската народна банка в извънредно съобщение увери, че банковата система е стабилна. От централната банка увериха, че ще използват всички свои средства и ресурси, за да гарантират спестяванията на хората.

Премиерът Пламен Орешарски, който е в Брюксел, коментира пред журналисти там, че не бива банковата тема да влиза в политическото говорене.

„Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти. Имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция“, каза министър-председателят. По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. „Не е хубаво чисто икономически, банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании“, заяви премиерът.

Лидерът на ДПС Лютви Местан на свой ред заяви в Народното събрание, че няма информация за атаката, тъй като не се е виждал с Цветлин Йовчев. Местан все пак коментира, че очаква в тази ситуация всеки да поеме своята отговорност и вероятно да се инициират срещи с всички лидери на политически сили, освен със специализираните органи.

"Мисля, че трябва да имаме грижа за съхраняване на макроикономическата стабилност, най-важният елемент на която, разбира се, е сигурността на банковата система. Много е важно тя да не стане жертва на слухове, много е важно да не бутаме нещата със слухове. Именно затова очаквам разговори, очаквам цялата мощ на държавата в защита на банковата система", заяви председателят на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови