МВР не е пращало служители във финансови институции

OFFNews 27 юни 2014 в 11:50 3707 0

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че никой не е изпращал служители на ведомството във финансови институции.

По-рано днес беше разпространена информацията, че в една от големите търговски банки са влезли служители на МВР и ДАНС, за да проверят "дискретно" сигнал за дестабилизиране на банковата система.

"Мога съвсем категорично да заявя, че нито аз, нито който и да е служител от министерството на вътрешните работи, е изпращал служители, които да следят какво се случва в момента пред офисите на финансовите институции, в т.ч. банкови, небанкови и т.н.", обясни Светлозар Лазаров, цитиран от БНР. 

Има слухове, че коли на МВР обикалят офиси на банкови институции. Това не е вярно, подчерта Лазаров. Според него тези слухове са част от атака, която се води срещу банковата система. В МВР се извършва проверка за целенасочена атака срещу банкови институции. Няма проверки на банкови институции, подчерта главният секретар.

Атаката срещу банковите институции се проявява по два канала – чрез есемеси и чрез имейли, поясни още Лазаров.

Малко преди това вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че е направена атака и опит за дестабилизиране на банковата система. 

"Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да обезпокоят хората, масово и на случаен принцип. Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той. Финансовата система е стабилна", увери министърът.

От БНБ реагираха светкавично, като обявиха, че банковите спестявания са гарантирани

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!