Издъхна бебето на починалата в „Шейново“ майка

OFFNews 22 ноември 2011 в 13:45 3463 0

Бебето на 35-годишната Надежда Узунова, която почина в „Шейново“ в понеделник, днес също е издъхнало, съобщава bTV.

Новороденото беше в много тежко състояние – с увреждания на мозъка и без самостоятелно дишане. Движението „Нека спрем убиването на майки в България“ отново напомни за протеста си под надслов „За повече щастливи майки в България“, който ще се състои на 26 ноември именно заради десетките подобни трагедии, повечето от които са останали без гласност.

Заради смъртта на майката, която остави момиченце на почти 2 годинки, в „Шейново“ се извършват три проверки - от полицията, от прокуратурата и от изпълнителната агенция "Медицински одит", увери днес директорът на болницата д-р Иван Костов.

Междувременно организаторите на протеста „За повече щастливи майки в България“ решиха да разкажат и своите истории, за да стане ясно, че случаите на Надежда и 19-годишната Деяна Георгиева далеч не са изключения.

Един от инициаторите на митинга – Павел Македонски, споделя, че лекарската некомпетентност е коствала живота на близнаците му преди 5 месеца.

„Миналата Коледа приятелката ми Гинка ме зарадва с новината, че чака близнаци“, разказа на предишния митинг, състоял се този месец, Павел. Заради липсата на внимание, която жената получила по време на бременността, въпреки трите й прокървявания, семейството се записало в частен гинекологичен кабинет за наблюдение. Тамошният лекар през цялото време бил категоричен, че бременността се развива добре. При последното посещение на болницата на бременната й преливат система и й дават лекарства, без да й обяснят защо, като на 19 май я изписват. Седмица по-късно обаче тя отново получава кървене. Пак отиват в частния кабинет, като последно ходят там на преглед на 10 юни. Тогава докторът заявява, че има някакво изоставане в развитието на едното бебе, но казва на бъдещата майка да дойде отново чак на 3 юли, защото след това той ще излиза в отпуск.

Двойката обаче няма как да дочака датата, защото на 14 юни водите на жената изтичат и тя постъпва по спешност в родилното отделение на болницата в Монтана. Павел звъни на лекаря от частната клиника и го моли да дойде, но той отказва да присъства на раждането. В болницата не могат повече да чакат и правят секцио. Едното бебе - момиче, се оказва мъртво. Според данните на лекарите то е починало в утробата преди 3 до 5 седмици, но никой от специалистите, които са преглеждали бременната до този момент, не е съобщил това на родителите. Другото бебе - момче, е живо, но е силно увредено от престоя в утробата заедно с мъртвия плод. Тъй като тежи едва 850 г., се нуждае от специализирани грижи в неонатология, каквито в Монтана не могат да бъдат оказани. Родителите, които вече са кръстили оцелялото бебе Алекс, настояват то спешно да бъде преместено в "Майчин дом" в София, но дежурните лекари не оказват никакво съдействие за изпълняването на молбата им. Едва след много увещания и използване на лични контакти бебето е закарано в столицата.

„В "Майчин дом" положиха големи грижи, но момченцето ми почина“, заявява с мъка бащата, който е подал жалба до агенция "Медицински одит" и очаква резултатите от проверката. В отговор на анонимни защитници на лекарите, които твърдят, че липсата на желание у медицинските лица се дължи на липсата на финансова мотивация, Павел гневно заявява: „Аз съм 100% осигурен, нещо повече: понеже съм управител на фирма, съм осигурен на МАКСИМУМА - 2000 лв! И ми убиха близнаците! За прегледите и всичко съм си плащал като поп!“ Насрочените за събота протести са за 11 ч., като засега участват София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Монтана, Правец и Костинброд. Освен хора, загубили жена при раждането на бебе, митингът ще обедини и граждани, загубили децата си заради лекарска небрежност или неадекватност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови