Германия приютява и последният български цирков тигър

Александра Маркарян 17 септември 2015 в 15:30 3985 2

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ вчера късно вечерта взе под своя опека последния тигър, собственост на български цирк. Тигрицата Варвара вече пътува към новия си дом в Германия, съобщиха от "Четири лапи".

В приюта за диви животни в Масвайлер грижите за Варвара ще бъдат поети от „Четири лапи“ и партньорите им от немската организация Tierart.

Пътуването от България до Германия се осъществява със специализиран транспорт, а през цялото време състоянието на Варвара ще бъде следено от двама ветеринарни лекари. Преди заминаването, екип от ветеринарни лекари от Австрия и България направи медицински преглед на Варвара и взе кръвни проби за изследване в лаборатория.

Варвара е родена през 2003 г. във Франция. След като става собственост на български дресьори на животни, тя е участвала в представления във Франция, Белгия, Турция и България. След влизане в сила на пълната забрана за използване на диви бозайници в цирка у нас, Варвара прекарва близо година в транспортно ремарке докато се намери място, където да бъде настанена. Благодарение на усилията на „Четири лапи“ и Министерство на околната среда и водите, е намерен нов дом.

През юли други две големи котки, собственост на същата циркова трупа – лъвовете Жора и Блек - бяха преместени временно в зоопарка в Стара Загора, докато бъдат уредени формалностите по тяхното пътуване до Южна Африка. Грижите за тях бяха поети от световноизвестната организация Born Free, която издържа един от най-големите спасителни центрове за големи котки. Очаква се в края на септември двата лъва да отпътуват от Стара Загора за Бургас, а от там с чартърен полет – до Йоханесбург. „Четири лапи“ ще съдейства на Born Free с транспорта на животните в рамките на страната.

През 2008 г. с влизането в сила на Закона за защита на животните на цирковете беше забранено да придобиват и използват диви бозайници в своите представления. За закупени преди влизането в сила на закона животни беше въведен гратисен период до края на 2014 г., по време на който включването им в цирковите програми беше възможно.

„Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства в 12 страни, сред които и България. Създадена през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Успехите на „Четири лапи" са в резултат на проучвания и научна работа, както и на активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на „Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!