Галъп: Две трети от хората по света са религиозни, а от българите - половината

ОFFNews 08 юни 2015 в 17:11 8074 11

Графика: УИН/„Галъп интернешънъл“ (wingia.com)

По повод започналия в медиите дебат за суеверията, ритуалите за „гонене на злото“ и т.н. и пресечната им точка с религията, УИН/„Галъп интернешънъл“ разпространи свои данни по темата.

Според данните на световната асоциация две трети (63%) от хората по света твърдят, че са религиозни. Проучването е проведено сред 63 898 души от 65 страни по света.

Китай е най-малко религиозната страна с двойно по-висок процент на убедените атеисти спрямо всяка друга нация (61%). Следват Хонг Конг (31%), Чехия (30%) и Испания (20%) и др.

Тайланд е най-религиозната страна в целия свят (94%), следвана от Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%) и Мароко (93%).

Шест от десет (63%) души в световен мащаб заявяват, че са религиозни, докато един от пет (22%) казва, че не е, а един на всеки десет (11%) определя себе си като убеден атеист.

В Африка и в Близкия Изток съответно 86% и 82% описват себе си като религиозни, докато в Източна Европа и Америка дяловете са респективно 71% и 66%. В Азия 62% заявяват, че са религиозни.

В Западна Европа и Океания мненията са най-силно поляризирани между тези, които смятат себе си за религиозни и тези, които не се смятат за религиозни – в Западна Европа 43% считат себе си за религиозни срещу 37%, които не са, а в Океания процентите са 44 срещу 37. Именно в тези два региона, както и в Азия, има и най-голям дял заявени атеисти – малко над 1 на всеки 10 във всеки регион (Западна Европа: 14%; Азия: 14%; Океания: 12%).

Най-религиозните

Изследването отчита най-много декларирана религиозност в Африка и региона на Близкия Изток и Северна Африка, където съответно 86% и 82% от хората смятат себе си за религиозни. В същото време най-религиозните страни сред изследваните са Тайланд с дял от 94% смятащи себе си за религиозни и само 2%, които не са религиозни или са убедени атеисти. Тайланд е следван от Армения (93%), Бангладеш (93%), Грузия (93%), Мароко (93%), Фиджи (92%) и Южна Африка (91%).

Обратно, само 30% от гражданите на Великобритания, например, се смятат за религиозни, докато в Русия този процент достига 70, а в Америка 56.

Най-малко религиозните

Западна Европа (51%) и Океания (49%) са единствените региони, в които около половината от населението не са религиозни или са убедени атеисти.

Най-малко религиозната страна е Китай, където 61% от хората заявяват, че са убедени атеисти (приблизително два пъти повече в сравнение с останалите страни), а 29% казват, че не са религиозни в сравнение със 7-те процента, които твърдят, че са религиозни.

Най-високият процент след Китай на хора, твърдящи, че са атеисти е в Хонг Конг и Япония съответно с 34% и 31%. Шведите пък са най-малко религиозните в западния свят като 78% от тях заявяват, че не са религиозни или са атеисти.

В Израел, 65% от запитаните казват, че не са религиозни или са атеисти, докато 30% заявяват, че са религиозни. Междувременно в Палестинските територии (Западният бряг и Газа) населението е значително по-религиозно, като 75% казват, че са религиозни срещу 18%, които заявяват, че не са религиозни.

Религиозността в България

България се различава от страните в Източна Европа и е по-близо до стойностите, които се наблюдават в Западна Европа. Малко над половината (52%) от българите, заявяват, че са религиозни, срещу 36% които казват, че не са. Убедените атеисти пък за сметка на това са само 3%. Като цяло околните страни показват по-висока заявена религиозност.

По-младите са по-религиозни

Връзката между пол, възраст, доходи, образование и религиозността на хората разкрива интересни тенденции.

По-младите хора (тези под 34-годишна възраст) се оказват по-религиозни (около 66% срещу 60% за останалите възрастови групи). Тези, без образование („без образование” се отнася до тези, които заявяват че нямат никакво образование или само основно образование) са най-религиозни (80%), но като цяло религиозните хора са мнозинство във всички образователни групи.

Доходите изглежда оказват по-силно влияние - от тези със средно висок и висок доход по-малко от 50% заявяват, че са религиозни, а при тези с ниски, средно ниски и средни доходи процентът е 70%. По същия начин, броят на убедените атеисти е съответно 22% и 25% сред хората със средно висок и висок доход, но само 6% и 5% сред хората с ниски и средно ниски доходи.

"Религията продължава да доминира в ежедневието ни и ние виждаме, че общият брой на хората, които считат себе си за религиозни, е относително висок. Освен това, имайки предвид тенденцията в световен мащаб към нарастване на процента на религиозните сред младежта, ние можем да приемем, че броят на хората, които считат себе си за религиозни само ще продължи да се увеличава.", коментира Жан-Марк Леже, председател на Асоциацията УИН/“Галъп интернешънъл“.

Размер на извадката

Общо 63 898 души са били интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (31 страни; 33 862 души), по телефон (12 страни; 9784 души) или онлайн (22 страни; 20 356 души). Теренната работа е проведена от септември 2014 г. до декември 2014 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон между 2.14 и 4.45 + 3- 5% при доверителен интервал - 95%.

Глобалната среда величина е изчислена на базата на дела на интервюираното пълнолетно население от изследваните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!