Фондация Три жени до Константинова: Изпитваме срам от вас

Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас - от извинение, заявяват в отворено писмо от организацията

OFFNews 31 май 2022 в 13:27 5181 2

Фондация "Три жени" публикува отворено писмо до вицепремиера Калина Константинова, чието изявление, че държавата "правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната" и че бежанците, които няма къде да отидат ще бъдат пратени в буферните центрове в Сарафово и Елхово, разбуни духовете.

В социалните мрежи валят призиви за оставка на вицето от Продължаваме промяната, но премиерът Кирил Петков зае нейната позиция, казвайки, че "българската държава не може безкрайно да подкрепя луксозното им пребиваване в хотелите по морето.

Фондация "Три жени" от началото на войната в Украйна помага на бежанците в страната ни. Организира подкрепа на пристигащите, изпраща помощи. Затова и от организацията са силно разочаровани от изявлението на Константинова.

"Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Тези хора четат новини и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно", обясняват от фондацията на вицепремиера.

От благотворителната организация посочват и че са изпитали срам, слушайки неуместните и сърдити реплики по адрес на бежанците на Константинова за капризите им и неподчинението им.

"Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България. Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас - от извинение", посочват от фондацията.

Ето и текста на цялото отвореной писмо:

До Калина Константинова,

Заместник министър-председател
по ефективно управление

Отворено писмо

Уважаема г-жо вицепремиер,

С голяма тревога проследихме събитията от последните дни, свързани с изпълнението на интеграционния план за разселване на украински бежанци във вътрешността на страната. С истинско изумление изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате разочарование от това, че не сте получила достоверна информация за плановете на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не изпълняват инструкциите, спуснати от правителствения щаб, и не се качват във влаковете и автобусите, за да бъдат извозени до предвидените държавни бази.

Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Тези хора четат новини и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно.

Пишем Ви това писмо, за да изразим възмущението си от начина, по който действате, от начина, по който говорите в обръщението си. На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго послание, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с разбиране към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези жени и като майка. Ние също сме организация, създадена от жени и майки с морален компас, с идеалната цел да помага на онези в нужда, като въздейства положително на обществото ни като цяло. Нашето убеждение е, че ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения.

Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България.

Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас - от извинение.

Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите и ще оттеглите заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуска надеждата, че като държава ще съумеем да проявим хуманност - така както го направиха индивидуално хиляди доброволци и дарители в цялата страна. Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да прехвърляте отговорността на тях и да намерите начина да се погрижим адекватно за бежанците, използвайки ресурсите, които ние, гражданите, сме Ви предоставили.

Желаем Ви успех в работата. От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна дейност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

С уважение,
Фондация "Три жени"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

31.05 2022 в 16:43

Не помня такива да имаше за бежанците от Сирия и там имаше деца.

6145

1

kokoten

31.05 2022 в 15:00

....нема какво да се извинява никой....Трите жени ДГД и да не се опитват да нагнетяват положението с тъпотии,назидания и упреци....Хохолите ще скачат според наш'та тояга,а който не иска,свят голям,друм широк,всеки е свободен да върви където иска....малко или много си изкараха една почивка на морето на нашия гръб,сега стига толкова....дойдоха при нас три женички(съвсем обикновени) и почнаха работа като санитари,на третата седмица дойдоха и почнаха да се оплакват,че работата била много,че не разбирали езика,да сме ги били преназначили като пазачи....ами не става така,това че сме у северозапада и не ни се разбира много к'во приказваме(така казват),не е причина да се отказваш,ако тука успееш да пробиеш,значи целия свят е твой.....