Дизелово гориво за земеделие: ключова роля за производството на храни

OFFNews 17 януари 2024 в 18:04 338 0

Снимка

Дизеловото гориво е основен енергоизточник за земеделието. То се използва за задвижване на селскостопанска техника, като трактори, комбайни, пръскачки и др., които са необходими за производството на храни и други земеделски продукти.

В България дизела за земеделие се използва от около 90% от земеделските производители. То е предпочитаният избор, тъй като предлага редица предимства, включително:

● Високо КПД - дизеловото гориво има по-високо КПД от бензина, което означава, че от една и съща маса гориво се произвежда повече енергия. Това води до по-ниски разходи за земеделските производители.

● Наличност - дизелово гориво се предлага на широк кръг бензиностанции и търговци на горива, което го прави лесно достъпно за земеделските производители.

Каква е разликата между дизела по бензиностанциите и този в земеделието?

Важно е да се отбележи, че дизеловото гориво за земеделие е специално формулирано, за да отговаря на нуждите на селскостопанските машини и оборудване. Ето някои от основните разлики:

Съдържание на сяра: Дизеловото гориво за земеделие често има по-ниско съдържание на сяра в сравнение с това, което се продава през обичайните бензиностанции. Този фактор е важен, тъй като ниското съдържание на сяра помага за поддържане на чистотата на двигателите на селскостопанските машини.

Биокомпоненти: Дизеловото гориво за земеделие може да съдържа биокомпоненти като слънчогледово или рапично масло. Това не само че може да намали въглеродния отпечатък, но и го прави по-подходящо за селското стопанство, където вниманието към околната среда е от значение.

Експлоатационни характеристики: Дизеловото гориво за земеделие е формулирано с оглед на специфичните изисквания на селското стопанство. То може да предложи подобрени експлоатационни характеристики, които са подходящи за земеделските машини.

Целева аудитория: Дизеловото гориво, предназначено за земеделието, е проектирано със съображение за нуждите на селскостопанските производители. То е насочено към оптимизиране на работата на селскостопанската техника и удовлетворяване на специфичните изисквания на този сектор.

Видове дизелово гориво за земеделие

В България се предлагат два основни вида дизелово гориво за земеделие:

Дизелово гориво без биокомпонент (DERV 0) - това е стандартното дизелово гориво, което се предлага на пазара. То е с ниско съдържание на сяра (максимум 10 mg/kg) и има високи експлоатационни характеристики.

Дизелово гориво с биокомпонент (DERV B0, B3, B5, B7) - това е дизелово гориво, към което е добавен биокомпонент, обикновено слънчогледово или рапично масло. Биокомпонентът намалява съдържанието на въглероден диоксид в емисиите на горивото, което го прави по-екологично.

Цени на дизелово гориво за земеделие

Цените на горивото за земеделие в България варират в зависимост от няколко фактора, включително:

● Сезон - обикновено са по-високи през летните месеци, когато търсенето е по-високо.
● Доставка - има увеличение на цените и за доставки в отдалечени райони.
● Качество - цените на дизеловото гориво с биокомпонент обикновено са по-високи от тези на дизела без биокомпонент.

Според данни на Министерството на земеделието, храните и горите, средната цена на дизеловото гориво за земеделие в България през 2023 г. е била 3,25 лв./л.

Как да оптимизирате разходите си за дизелово гориво


Има няколко начина, по които земеделските производители могат да оптимизират разходите си за гориво:

Използвайте правилно селскостопанската техника - правилното използване на селскостопанската техника може да помогне за намаляване на разхода на гориво. Например, поддържането на техниката в добро състояние и използването на правилния прикачен инвентар са добри начини за спестяване на гориво.

Планирайте работата си - планирането на работата може да помогне за намаляване на ненужните пътувания. Например, обединяването на задачите, които могат да се изпълнят едновременно, ще подпомогне за по-малък разход на гориво.

Използвайте добавки - добавките за гориво могат да помогнат за подобряване на ефективността на двигателя и намаляване на разхода.

Откъде да си набавим качествено дизелово гориво за замеделие?

Дизелор е водещ доставчик на горива за земеделие в България. Компанията предлага висококачествено дизелово гориво, което отговаря на всички европейски стандарти. Цените на гориво за земеделие от Dieselor.bg са конкурентни и се определят в зависимост от вида на горивото, количеството, което се доставя и местоположението на клиента.

Освен висококачествено дизелово гориво, Dieselor.bg предлага и редица допълнителни услуги, които улесняват работата на земеделските производители, включително:

Доставка на гориво на място - Dieselor.bg разполага със собствен автопарк от цистерни, което позволява на компанията да извършва доставки на гориво до всяко място в България.

Консултантски услуги - екипът на Dieselor.bg е на разположение на земеделските производители за консултации по въпроси, свързани с избора на гориво, правилното му използване и оптимизиране на разходите за гориво.

Изберете качествено дизелово гориво за земеделие от Dieselor.bg

Често задавани въпроси (FAQs)

Какво е DERV гориво?

● DERV означава "Дизелово гориво за пътни превозни средства" и е стандартното дизелово гориво без биокомпонент.

Как мога да намаля разходите си за гориво?

● Поддържайте машините си в добро състояние, планирайте работата си и използвайте добавки за гориво.

Dieselor.bg предлага ли консултации за избора на гориво?

● Да, екипът на Dieselor.bg е на разположение за консултации по всички въпроси свързани с горивата.

Какво прави дизеловото гориво с биокомпонент по-екологично?

● Биокомпонентът в дизеловото гориво намалява въглеродния отпечатък, правейки го по-приятелско към околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика