Директорът на "Шейново" подаде оставка, назначиха Таня Андреева за нов шеф

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2011 в 16:06 3037 0

Д-р Иван Костов
Д-р Иван Костов

Новият директор на АГ "Шейново" ще е досегашният председател на Борда на директорите д-р Таня Андреева. Д-р Андреева ще е временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс за поста.

До това решение на Съвета на директорите на болницата се стигна след оставката на досегашния директор д-р Иван Костов. Той я подаде днес - четири дена, след като в "Шейново" почина родилката Надежда Узунова. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи за подадената оставка тази сутрин. Тя още вчера обяви, че д-р Костов ще бъде отстранен, ако се докажат организационни пропуски, довели до смъртта на 35-годишната родилка. "Депозирал съм си оставката като изпълнителен директор, за да защитя авторитета на болницата, в която съм работил, и хората, с които съм работил през цялото време", заяви по-късно д-р Костов. 

Фандъкова определи решението като "правилно и разумно". "Факт е, че инцидентите в последно време създадоха напрежение", добави тя.

Веднага след тези изявления от Съвета на директорите на "Шейново" разпратиха съобщение, в което се заявява, че се прекратяват всякакви медийни изявления до пълното финализиране на всички проверки и разследвания от компетентните органи. След получаването на всички резултати от проверките ще бъде оповестено има ли констатирани нарушения и грешки в медицинското поведение и наказания за отговорните лица. Съветът ще трябва да избере и нов директор на болницата.

"Уверяваме цялата общественост и всички наши пациенти, че ръководството и медицинския екип на болницата имат най-голям интерес за установяване на причините за смъртта на Надежда", се казва още в изявлението на Съвета на директорите.

След смъртта на Надежда проверки в болницата започнаха прокуратурата, полицията и Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Надежда постъпила в болницата на 20 ноември сутринта. Били направени записи на тоновете на бебето, след което лекарите върнали бременната вкъщи. Жената се върнала в болницата същия ден, но я върнали. Здравният министър определи случилото се като "размотаване" на жената. Той е категоричен, че това е пропуск на болницата. Надежда отишла пак в 3 часа сутринта в понеделник. Раждането било започнало. Докато я приемали в болницата, получила белодробен инцидент. Реанимирали я, но Надежда изпаднала в клинична смърт. Лекарите възстановили за кратко сърдечната дейност, извадили бебето с цезарово сечение, за да го спасят. То било родено с увреждания, реанимирали го и го изпратили в Университетската болница по педиатрия, където почина. Според лекарите смъртта е настъпила в следствие на белодробна емболия. В предварителния протокол от Съдебна медицина обаче пише, че причините за смъртта са неправилна интубация и закъснели реакции. Надежда била интубирана в хранопровода, а не в трахеята, разкриха близки на починалата. Смъртта на Надежда е вторият такъв случай в Шейново. Преди месец там почина и 19-годишната родилка Деяна, която се бори за живота си 42 дни, без лекарите да могат да й поставят точна диагноза.

Въпреки двата трагични случая Фандъкова посочи, че "Шейново" е "една от най-добрите болници не само в София, но и в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови