Директорът на „Шейново” призна лекарската небрежност при смъртта на Надежда

OFFNews 23 ноември 2011 в 14:34 5275 0

Надежда Узунова с дъщеричката си Габриела.
Надежда Узунова с дъщеричката си Габриела.

Директорът на болница „Шейново” д-р Иван Костов призна, че е проявена лекарска небрежност при смъртта на 35-годишната родилка Надежда.

Първият преглед на Надежда е бил извършен от д-р Лина Димитрова и най-вероятно тя ще бъде подведена под отговорност. Съвета на директорите на болницата ще санкционира акушерката, не е изключена и възможността да бъде уволнена, обясни д-р Костов пред ТВ7. Той посочи, че са снети писмени обяснения от всички участници в трагичния инцидент.

Д-р Костов добави, че в болницата са стигнали до заключение, за лекарска небрежност от страна на лекарката, която първоначално е общувала с родилката. Макар че Надежда не е имала достатъчно разкритие, тя е имала регулярни контракции и е трябвало веднага да й се обърне внимание. Всеки пациент има нужда от индивидуален подход, казва д-р Костов. Един от шестимата консултанти закъснява с около 5 минути, каза още д-р Костов.

В подобни случаи всички шестима завеждащи отделения трябва да се съберат на спешна лекарска консултативна комисия. Така и станало, но присъствали само четирима лекари. Нямаме представа какво е причинило смъртта на тази жена, чакаме резултатите от аутопсията, заключи д-р Иван Костов.

Столичанката Надежда Узунова издъхна в здравното заведение в понеделник сутринта, точно 4 седмици след смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева на 24 октомври. Надежда отишла в „Шейново“ в неделя сутринта със силни и чести контракции. Лекарите обаче на два пъти я отпращат с мотива, че все още няма достатъчно разкритие и така и не я приемат. В нощта срещу понеделник болките стават толкова силни, че Надежда и мъжът й Иво отиват в „Шейново“, настоявайки да й се обърне внимание. По думи на близките й 35-годишната жена е държана пред кабинетите на лекарите, редом с другите бременни дълго време, докато не скача от мястото си с викове, че не може да диша. Първоначалната информация беше, че тя е починала от „остър белодробен инцидент“. Вчера почина и бебето на Надежда. Новороденото беше в много тежко състояние – с увреждания на мозъка и без самостоятелно дишане. 

19-годишна Деяна Георгиева почина, след като 42 дни се бори за живота си, без лекарите да могат да й поставят диагноза. Тя е лекувана в четири болници, но на 24 октомври умира. Болниците „Шейново” и „Пирогов” ще заплатят смешната глоба от 500 до 2000 лева. В събота в 11 часа ще има протести , като засега в тях ще участват София, Пловдив, Варна, Плевен, Русе, Монтана, Правец и Костинброд. Освен хора, загубили жена при раждането на бебе, митингът ще обедини и граждани, загубили децата си заради лекарска небрежност или неадекватност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови