Директорът на "Шейново" пред уволнение заради мъртвата родилка

OFFNews 23 ноември 2011 в 15:59 3321 0

Йорданка Фандъкова, кмет на София
Йорданка Фандъкова, кмет на София

Директорът на АГ "Шейново" може да бъде уволнен, ако се докажат нарушения в организацията на болницата.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод започналата проверка в лечебното заведение след смъртта на 35-годишната родилка Надежда Узунова.

Жената почина в понеделник при раждането на второто си дете - момченце. То също издъхна. Във връзка със случая здравното министерство започна проверка на Регионалната здравна инспекция в София и на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Извършва се съдебно-медицинска експертиза. След приключването им виновните ще понесат съответната отговорност, се казва в съобщение на МЗ.

По-рано днес директорът на "Шейново" д-р Иван Костов обяви, че е била проявена лекарска небрежност. Заради нея д-р Лина Димитрова, която първа е прегледала починалата родилка, вероятно ще бъде отстранена подведена под отговорност.

Междувременно стана ясно, че причината за смъртта на Надежда е неправилна интубация. Това е информацията от предварителния протокол от Съдебна медицина, съобщи бТВ. 35-годишната жена е била интубирана в хранопровода, а не в трахеята.

Надежда постъпила в болницата на 20 ноември сутринта. Били направени записи на тоновете на бебето, след което лекарите върнали бременната вкъщи. Жената се върнала в болницата в 3 часа сутринта в понеделник. Раждането било започнало. Докато я приемали, получила белодробен инцидент - аутопсията трябва да покаже дали наистина става въпрос за белодробна емболия, както смятат лекарите. Започнала реанимация, но Надежда изпаднала в клинична смърт. Лекарите успели да възстановят за кратко сърдечната дейност, направили цезарово сечение, за да спасят бебето. То било родено живо, но с тежки увреждания, реанимирано и откарано в Университетската болница по педиатрия.

След този случай от МЗ обявиха, че министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов ще поиска повишаване на санкциите за лечебните заведения, които нарушават правата на пациентите или медицинските стандарти. Сега, ако една болница наруши правото на достъпна медицинска помощ за пациентите, което е регламентирано в чл. 81 на Закона за здравето, търпи глоба в размер от 500 лв. до 1500 лв. Ако нарушават изискването за спазване на медицинските стандарти, регламентирано в чл. 6 на Закона за лечебните заведения, санкциите стигат до 2000 лв. Д-р Константинов ще настоява за промени и в двата закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови