ДАНС: Няма криминални заплахи за банковата система

Offnews 25 септември 2014 в 12:44 2513 1

Владимир Писанчев
Владимир Писанчев

В момента няма сериозен риск за банковата система от гледна точка на криминални атаки и киберсигурност. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти след участие в международна конференция по информационна сигурност и съхранение на данни в София.

На въпрос дали с оглед на криминалния елемент в атаката срещу една от големите банки в страната има по-сериозен риск за системата според ДАНС, Писанчев отговори, че "в момента няма сериозен риск за банковата система".

„Не виждаме в момента кардинална заплаха за банковата система от гледна точка на киберсигурността", добави той, цитиран от БГНЕС.

"Имаме информации, че се предлага услугата "киберпрестъпление", която е изключително опасна. У нас все още не сме засекли подобни случаи, но има такава тенденция в света", каза Писанчев.

Такива услуги се предлагат главно в частната сфера, като става въпрос за лица свързани с организираната престъпност на международно ниво, обясни Писанчев. По негови данни сред държавите, които се опитват да развиват подобни услуги, са Китай, Северна Корея и други.

Предполагаме, че киберпрестъпленията ще нарастват и у нас, тъй като все повече разплащателни услуги и всякакъв вид услуги минават през киберпространството, посочи той.

Запитан дали ДАНС следи лица с български паспорти, които представляват терористична заплаха или финансират вноса на терористи в Близкия Изток, Писанчев отвърна, че при получаване на сигнали ДАНС реагира веднага.

На конкретен въпрос дали в ДАНС има подобни сигнали Писанчев отговори, че "в ДАНС има всякакви сигнали".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови