Шефът на ДАНС за бежанците: Нямаме ресурс да разберем какви са тези хора

Юлиан Христов 10 октомври 2013 в 17:58 2944 11

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

ДАНС се затруднява в работата си да идентифицира какви са хората, които преминават нелегално границата през последните седмици. Това призна в четвъртък пред журналисти шефът на контраразузнаването Владимир Писанчев.

Днес той беше изслушан от депутатите в парламентарната комисия за контрол на службите, където отчете дейността на Агенцията през 2012 година.

„Нямаме ресурс да работим с тези бежанци, за да знаем какви хора идват, какви са тези хора. Това е проблемът“, коментира Писанчев, като обясни, че "много малко хора работят за прекалено много хора".

Той каза, че агентите работят по границата съвместно с прокуратурата и МВР и когато идентифицират нередности при бежанците, реагират мигновено. Писанчев даде пример с експулсираните четирима чужденци, които са оценени като риск за националната сигурност.

„Необходимо ни е финасиране, нужна ни е помощ от други страни за това как реагират при такъв проблем“, обясни Писанчев. Все още недостигат експерти с арабски език, които да съдействат на агентите. „Това е непрекъснат процес и решаваме проблеми в ход. Не сме се сбъсквали с такива порблеми досега. За нас е проблем да отделим толкова много хора, за да обръщаме внимание на тази бежанска вълна. Това е специфичен проблем и това е причината за липса на агенти, техника, специалисти“, обясни Писанчев.

Той все пак смята, че заплаха за националната сигурност няма, като обясни, че засега ДАНС не е идентифицирала рискове.

58 от служителите на досегашната Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която бе в системата на МВР, няма да бъдат назначени в ДАНС. Преминаването им под шапката на контраразузнаването се налага, след като дирекцията в МВР беше разформирована и мина под шапката на ДАНС.

Причината посочената бройка служители да не се влее в Агенцията е, че те не отговарят на условията за работа в агенцията. Шефът на ДАНС призна, че от тях има хора, които не са преминали и теста с детектор на лъжата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!