Шефът на ДАНС за бежанците: Нямаме ресурс да разберем какви са тези хора

Последна промяна на 10 октомври 2013 в 17:58 2340 11

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

ДАНС се затруднява в работата си да идентифицира какви са хората, които преминават нелегално границата през последните седмици. Това призна в четвъртък пред журналисти шефът на контраразузнаването Владимир Писанчев.

Днес той беше изслушан от депутатите в парламентарната комисия за контрол на службите, където отчете дейността на Агенцията през 2012 година.

„Нямаме ресурс да работим с тези бежанци, за да знаем какви хора идват, какви са тези хора. Това е проблемът“, коментира Писанчев, като обясни, че "много малко хора работят за прекалено много хора".

Той каза, че агентите работят по границата съвместно с прокуратурата и МВР и когато идентифицират нередности при бежанците, реагират мигновено. Писанчев даде пример с експулсираните четирима чужденци, които са оценени като риск за националната сигурност.

„Необходимо ни е финасиране, нужна ни е помощ от други страни за това как реагират при такъв проблем“, обясни Писанчев. Все още недостигат експерти с арабски език, които да съдействат на агентите. „Това е непрекъснат процес и решаваме проблеми в ход. Не сме се сбъсквали с такива порблеми досега. За нас е проблем да отделим толкова много хора, за да обръщаме внимание на тази бежанска вълна. Това е специфичен проблем и това е причината за липса на агенти, техника, специалисти“, обясни Писанчев.

Той все пак смята, че заплаха за националната сигурност няма, като обясни, че засега ДАНС не е идентифицирала рискове.

58 от служителите на досегашната Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която бе в системата на МВР, няма да бъдат назначени в ДАНС. Преминаването им под шапката на контраразузнаването се налага, след като дирекцията в МВР беше разформирована и мина под шапката на ДАНС.

Причината посочената бройка служители да не се влее в Агенцията е, че те не отговарят на условията за работа в агенцията. Шефът на ДАНС призна, че от тях има хора, които не са преминали и теста с детектор на лъжата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2013 в 04:19

А въпроса не е за какво им плащат, а какво искат от тях. Което обаче е очевидно брюкселско - политическа полюция.
И айде не се отвивайте чак толкова в стила на сериалите за пенсионерки, че утре да не ви е срам от това, дето дрънкате днеска. Щото някои вече минаха по тоя път.

11.10 2013 в 00:29

България няма обща граница със Сирия. Това не са бежанци от Сирия, а мигриращи през Турция към Европа сирийци, които минават транзит през България. Има огромна разлика.

Въпросът е повече политически, отколкото хуманитерен. Ресурсите на България да поеме по-голям поток бежанци са силно ограничени.

Най-бедната страна в ЕС не може да си позволи да бъде превърната в резерват на цигани, сирийци и мигранти от Африка и Близкия Изток. Това е заплаха за националната сигурност.

10.10 2013 в 21:25

защо ви плащаме,кво търсите там и тем подобни изказвания.....ами хората работят колкото могат бе.те кво са виновни че нямат ресурс.да ги разкараме тогава и ....може би ЕС ще ни защити.може би ама надали.не им пука за нас на ЕС.така че не ги обвинявайте че нямат ресурс.те не са виновни.а разни такива изказвания са лишени от смисъл....

10.10 2013 в 21:02

Наистина като нямат ресурс защо ги пускат в България?! Ето Гърция изгради стена,Турция също ,а ние .Тия хора за какво получават пари наистина?

10.10 2013 в 20:55

Ами фъргайте боб тогава...

10.10 2013 в 20:40

тогава ги товарете и да заминават обратно в сирия

10.10 2013 в 20:11

Щом ДАНС не може да разбере какви са "майките с деца" (по думите на държавната тикв... глава) - за чий чеп вземат пари ?

10.10 2013 в 19:49

Като нямате ресурс ги разкарайте от България. Утре като почнат да колят и бесят кой ще ни пази?!?!?!?

10.10 2013 в 18:59

С едно изречение на човешки език - взимаме едни хубави парички, ама хабер си нямаме какво точно работим.

10.10 2013 в 18:36

Алоооо, другарю, защо ви плащаме тогава? За какво я държим тая кочина ДАНС, май само заради Делянчо прасето мамино!