Чиновниците вече няма да искат нотариален акт на хартия, ако е издаден след 2000 г.

OFFNews 23 август 2017 в 14:19 6714 1

Гражданите вече няма да бъдат карани да носят на хартия свидетелство за граждански брак и нотариален акт в различните държавни и общински администрации.

Това обаче ще важи само ако те са тези документи са издадени след 2000 г. Това обявиха вицепремиерът Томислав Дончев и шефът на Държавна агенция "Електронно управление" Росен Желязков след правителственото заседание днес.

Това са част от  мерките за намаляване на административната тежест.

До края на годината 12 услуги ще бъдат дигитализирани и няма да се изискват от гражданите на хартия, а ще идват в администрацията по служебен път.

За някои от услугите отпадането е само частично. Свидетелството за граждански брак ще се получава по административен ред само за родените след 1984 година, чиито документи са дигитализирани, както и тези, които са сключени след 2000 г.

Същото важи и за имотния регистър, в който електронния регистър на нотариалните актове е за издадените след  2000 година. 

"Предстои процес на дигитализация на базите данни преди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната", обясни Желязков. 

„Сменяме подхода, започваме да гледаме с очите на хората. Администрациите ще имат достъп до архивите си. Така гражданите няма да търсят документ от чиновник на чиновник“, каза Дончев.

Росен Желязков допълни, че 49 закона и 70 нормативни акта ще бъдат променени, за да се дигитализират 12 хартиени услуги като измененията трябва да станат до края на 2017 г.

До 31 декември 2017 г. всички административни органи да премахнат изискването за предоставяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса на основни удостоверителни документи и да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към средата за обмен на данни между регистрите в администрацията.

Решението задължава административните органи, първични администратори на данни, да впишат в Административния регистър като вътрешноадминистративни следните удостоверителни услуги:

- Удостоверение за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, издавано от Агенция по вписванията;

- Удостоверение за вписванията, отбелязванията или заличаванията по партида на физическо/юридическо лице в Имотния регистър;

- Удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър;

- Удостоверение за наличие или липса на задължения за публични държавни вземания, събирани от митническите органи, издавано от Агенция „Митници“;

- Удостоверение за семейно положение, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за съпруг/а, деца, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за брак, издавано от общинска администрация;

- Удостоверение за наличието или липсата на задължения, издавано от Национална агенция за приходите;

- Удостоверение обр. УП-7 за размер и вид на пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;

- Удостоверение обр. УП-8 за доход от пенсия/и и добавка/и, издавано от Националния осигурителен институт;

- Удостоверение за признаване на придобито висше образование в чужбина, издавано от Националния център за информация и документация.

Желязков посочи, че 12-те хартиени удостоверителни режими на хартиен носител, посочени в решението, имат въздействие върху над 1 милион предоставяни услуги годишно и са свързани с множество други административни услуги.

“Това е само началото и предстои следващ етап с нови нормативни изменения”, посочи още Желязков.

По думите му, дотогава дигиталните и хартиените процеси в администрацията ще съществуват паралелно.

"В процеса на отпадане на хартиените удостоверения и на промяната на аналоговото, „хартиено“, мислене обаче трябва да бъдат ангажирани и служителите”, подчерта председателят на ДАЕУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

24.08 2017 в 13:34

Тези неща ги променяте "отгоре", но без промени "отдолу" нищо няма да стане. Още на 2-ри януари 2018г. ще отида до общинска администрация "да ми направят" една услуга и ще кача клип.
 
X

Да помогнем на украинските деца!