"Биволъ": Герои от яхтата с Доктора уволниха Лили Маринкова заради Пеевски

OFFNews 04 октомври 2013 в 16:13 13721 1

Прословутата снимка от яхтата в Монако
Прословутата снимка от яхтата в Монако

Публикуваме без редакторска намеса текст на bivol.bg по повод уволнението на журналистката Лили Маринкова от Канал 3.

Журналистката Лили Маринкова, водеща предаването "Вън от рая" по Канал 3, обясни по Нова телевизия, че предаването е свалено в четвъртък без обяснения, а договорът й с телевизията е прекратен.

 "Правех си предаването, не можех да имам претенции. Мога да се оплача на арменския поп. Това е една шега, защото управителят (на Канал 3) се нарича Кеворк Марашлян. Той каза, че не разбира от медии, отскоро е в телевизия. И аз си помислих "как може да се наричаш Кеворк и да не разбираш от телевизия” (закачка на Маринкова с Кеворк Кеворкян - бел. ред.). Този човек и една г-жа, която има общо със собствеността (Мария Опренова - официален съсобственик в Канал 3), се държат като безкрайно невещи по медийните въпроси, което не им пречи да се разпореждат. Те са в ролята на новите собственици и много бързо може да унищожиш нещо, което е представлявало журналистически труд", каза Маринкова.

 "Много ясно се показва, че има цензурна реакция. Едни опитни хора не биха допуснали това. В предаването безспорно имаше неприятни изказвания. Те бяха свързани с първите моменти от кариерата на Делян Пеевски във Варна, кой го ръкополага, кои са неговите бащи, за това къде е Емел Етем. В случая си мисля, че става дума за интереси на хората, които са собственици и които смятат, че многото медии могат да им помогнат да получат популярност. Това е абсурдно в България”, допълни Лили Маринкова.

Кой и с какви пари купи Канал 3?

Телевизията Канал 3 беше купена от „Медийна инвестиционна организация" АД през юни. Относно средствата за придобиване новият собственик Мария Опренова заяви пред Радио К2, че "парите са семейни, нейни и на съпруга й". По неофициална информация става въпрос за 1 млн. лева.

Съпругът на Мария Опренова е Любомир Минчев, който е в борда на директорите на фирмата за телекомуникационно оборудване "Телелинк", еднолична собственост на "Телелинк Холдингс Б.В." Нидерландия (предишно име "СийТех Холдинг"). Директори на холандската фирма са лицата Спас Русев, Любомир Минчев, Йордан Попов, Якобус Схаутен и Робърт Доуел, показа проверка на Биволъ в търговския регистър. Самият Спас Русев обаче не фигурира в борда на българската фирма.

В периода 2011 - 2013 Телелинк е спечелила обществени поръчки за 31 820 796 лв, показва справка в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Фирмата доставя телекомуникационно оборудване, софтуер, резервни части и консумативи за IT инфраструктурата на Столична община, Агенцията по вписванията, Министерството на здравеопазването, съдилищата и др.

Най-впечатляваща е поръчката за "интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница", спечелена от консорциум между Телелинк и Индра Системас АД (ИСПАНИЯ), която е на стойност 28 149 242.79 лв без ДДС. Тази поръчка е финансирана по европейските оперативни програми и е възложена от Дирекция "Международни проекти" на МВР на 07.05.2013 г.

Биволъ потърси Мария Опренова за коментар относно връзката между обществените поръчки и нарастването на семейното благосъстояние. "Нямам никакво участие в "Телелинк" и не мога да коментирам" - каза тя. Мария Опренова потвърди, че средствата за покупката са "семейни", но беше категорична, че "Телелинк" не е семейна фирма.

На яхтата с Доктора

Опренова и Минчев са сред героите от снимката на яхтата на Спас Русев в Монако. На нея личат отляво-надясно:

- Петър Петров - Амигоса, осъден за пране на 28 млн. долара,

- Милен Велчев, бивш финансов министър при НДСВ, сега представител на руската банка ВТБ за България (ВТБ е известна като "банката на КГБ" и е стратегически партньор на КТБ на Цветан Василев),

- Мирослав Севлиевски, бивш министър на енергетиката в правителството Сакскобургготски, подписал възстановяването на проекта АЕЦ "Белене"

- Любомир Минчев и Мария Опренова (в синия овал), отскоро собственици на Канал 3.

- В дъното са убитият контрабандист Иван Тодоров - Доктора и бившият министър на транспорта Пламен Петров, бивш шеф във "Виваком", която сега е собственост на КТБ и ВТБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови