Bee Smart Technologies са българските финалисти в конкурса на CHIVAS REGAL - THE VENTURE

Сергей Антонов 12 февруари 2016 в 17:45 4097 1

Снимка Сергей Антонов

Финалистите на The Venture Finalists - Bee Smart Technologies, QSL Protocol и Tickey

Българската стартираща компания Bee Smart Technologies беше избрана за един от 28-те социални предприемачи от цял свят, които ще отидат на глобалния финал на The Venture.

The Venture e световна платформа на Chivas Regal, която има за цел да намери и подпомогне най-обещаващите социални бизнеси в света, чиито проекти имат потенциала да окажат значимо влияние върху подобряването на живота и средата около всички нас.

Bee Smart Technologies е компанията, която ще представи България на глобалния финал на The Venture в САЩ. Нейният проект ще бъде представен през юли в Ню Йорк от един от основателите - Сергей Петров и ще се бори за част от наградния фонд от 1 милион долара. 28 финалисти от различни държави ще презентират идеите си пред престижното глобално жури на The Venture, което ще отличи онези проекти, които представляват устойчиво решение за реално съществуващи проблеми, пред които е изправен светът.

Bee Smart Technologies е млада българска компания, която си поставя за цел да намери решение на проблема с измирането на пчелите по цялата планета. Откриват го в създаването на “умни кошери” с инсталирани сензори, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.
На глобално равнище тази дигитализация позволява събирането на информация за състоянието на кошерите в целия свят в единна база данни, чието анализиране ще има ключово значение за намирането на решение, което да спре повсеместното измиране на пчелите.

Неслучайно първата поръчка на “умните кошери” на Bee Smart Technologies е направена от един от най-известните пчелари в света - Ранди Оливър, който работи усилено през последните години за оправянето с това изпитание и анализирането на влиянието на пестицидите върху тези насекоми. Първите резултати от неговото изследване на популациите в Калифорния посредством алгоритъма на Bee Smart Technologies ще бъдат готови след около месец и половина.

Успешното елиминиране на проблема с отслабването на имунната система при пчелите и последващите от това заболявания и постепенно изчезване на пчелни семейства е от първостепенна важност за човечеството - 1/3 от цялата храна, която днес слагаме на трапезата си, зависи от опрашването на пчелите. Ако те изчезнат, ще трябва да се простим с кафето и бадемите, цените на плодовете и зеленчуците ще станат непосилни, много фермери ще бъдат принудени да изоставят бизнеса си.

Освен социална полза за опазването на пчелния вид, кошерите на Bee Smart Technologies са ефективен и удобен начин за по-лесно, бързо и печелившо управление на пчелните семейства и производството на мед.

Именно тези предимства на проекта и възможността българска технологична разработка със световен потенциал да даде решaващ тласък в справянето с един от най-наболелите проблеми, пред които е изправено човечеството днес бе сред основните аргументи на престижното българско жури да избере Bee Smart Technologies за финалист от нашата държава на глобалния конкурс за социално предприемачество The Venture.

Преди големия финал в Ню Йорк, предприемачите, които достигнаха до него, ще вземат участие в The Venture’s Accelerator Week, която ще се проведе в университета в Оксфорд във Великобритания. В центъра The Skoll за социално предприемачество те ще преминат през вдъхновяваща и развиваща техните умения програма, която ще им помогне да подобрят своите лидерски способности и практически умения под ръководството на световни ментори и експерти.

Със своя фонд от над 1 милион долара за финансиране и развитие на социални предприемачи от цял свят, платформата на Chivas Regal The Venture има за цел да развие потенциала и да популяризира пред света бизнеси със социално значимо влияние за всички нас.
За български финалист на The Venture се бориха 3 компании, които бяха селектирани в оспорваната надпревара с над 50 родни проекта в областта на социалното предприемачество. За най-добри в тазгодишната надпревара на The Venture бяха отличени три проекта с ясно изявен социално предприемачески елемент: QSL Protocol (Quantitative Surveillance of Labor), Бий Смарт Текнолoджис и българският стартъп TICKEY. QSL Protocol (Quantitative Surveillance of Labor) e компютърна система за мониториране състоянието на плода по време на раждането, а TICKEY е български STARTUP, който оперира с мобилни билети за градски транспорт.

За повече информация за The Venture и постоянна подкрепа на българския финалист: https://www.theventure.com.


The Venture

България за втора поредна година бе избрана сред стотици държави да бъде една от страните, които имат възможността да се включат в инициативата The Venture. Идеята за проекта идва от разбирането, че на всеки пазар по света се заражда едно ново поколение потребители, които все повече вярват, че бизнесът трябва да бъде сила, която създава и работи в полза на доброто. Социалната промяна все повече има нужда не само от усилията на правителства и неправителствените организации, но и от предприемачите, които могат да допринесат с идеите си за промяната на социалната среда около нас. България е идентифицирана като пазар, който има потенциала да допринесе към инициативата и ще има шанса да излъчи свой локален победител, който да се състезава за наградата от 1 милион долара, за да реализира бизнес идеята си.

Част от наградния фонд - 250 хил. долара, ще бъде разпределена между финалистите на база гласуване от потребителите за техния фаворит.

През юли 2016 г. ще бъдaт обявени победителите в състезанието, между които ще бъде разпределена останалата част от наградния фонд - 750 хил. долара, за да подкрепят и реализират своите бизнес идеи.

Официалният сайт www.theventure.com и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria са на разположение на всички, които искат да получат повече информация и да дадат своята постоянна подкрепа за българския финалист на The Venture.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите