Бабата и дядото на Меган обжалват осиновяването й

Вероника Шербанова 25 март 2014 в 17:03 4357 1

Меган с майка си Елисавета

Бабата и дядото на българчето, дадено за осиновяване във Великобритания, обжалват осиновяването на детето от британско семейство пред Апелативния съд.

Документите за обжалването ще бъдат подадени на 3 април, обясни адвокатът на бабата и дядото на Меган, Дейвид Бъроуз.

Адвокат Бъроуз е нает да защитава правата на Мария и Ганчо Попови преди около 4 седмици от участнички в групата в защита на Меган във Facebook.

Британският съд не е уважил човешките права нито на Мария и Ганчо Попови, нито на Меган, категоричен е Бъроуз.
По думите му съдът е трябвало да отчете правото на бабата и дядото на детето да станат негови настойници, като в същото време е нарушено и правото на момиченцето да бъде отгледано от свои роднини. Мария и Ганчо Попови са взети предвид като настойници едва два дни преди окончателното решение за осиновяването, една година след началото на делото, допълни Бъроуз.

Нашата цел с обжалването е бабата и дядото да бъдат разгледани като възможни настойници. След това детските психолози и социалните работници ще трябва да решат кое е по-добре за 2-годишното дете – да се върне в България или да бъде отгледано от осиновители в Англия, посочи адвокатът.

Аз съм оптимист. Според мен има шанс за благоприятно развитие на случая, каза още Дейвид Бъроуз.

Сега още повече е необходимо българските институции да помогнат, заяви Калина Крумова от „България без цензура“. Това, което искаме, е България да стане официално страна по делото и да се поиска ново гледане на делото за осиновяване на детето, допълни Крумова.

Не искам този случай да се политизира. Затова следващата седмица ще направим кръгла маса в парламента, на която да присъстват представители на различни партии, допълни тя.

За случая на малката Меган ви разказахме миналата година. Майката на момиченцето – Елисавета Попова, хванала съпруга си англичанин да гледа порнографски материали с деца в интернет. Елисавета разказала за това на акушерка, която подала сигнал до социалните служби.

Елисавета и Меган били изведени от дома им и жената подписала документи, с които обявила, че няма да се среща с мъжа си. Социални работници обаче установили, че Елисавета се е срещала със съпруга си нееднократно.

Социалните преценили, че детето е в риск и в доклада си по случая посочили, че двамата не могат да се грижат за Меган. Родителите на Елисавета също били отхвърлени като неспособни да се грижат за Меган, тъй като знаели за влошените отношения между двамата съпрузи, но не реагирали по никакъв начин.

Меган е настанена при приемно семейство, а след това започва процедура и по осиновяване, след като съдът отнема родителските права на жената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!