Quantcast

Национална мрежа за децата: Мегън трябва да живее в България

OFFNews Последна промяна на 07 март 2014 в 17:26 2236 5

В свое становище Националната мрежа за децата декларира ангажимента си да наблюдава условията на живот на Меган след завръщането й в България. 

От неправителствената организация заявиха, че ако детето бъде настанено при неговите баба и дядо в Тервел, ще се ангажират да следят случая и да помогнат за осъществяване на независимо наблюдение от специалисти.

Членовете на Мрежата Сдружение „Екатерина Каравелова“ в Силистра, които управляват Кризисен център за жени и деца в града и Фондация „Ръка за помощ“ – Добрич, са готови да осъществят наблюдението по случая.

„Ние, от считаме, че отношението на Меган с нейната майка, баба и дядо не е зачетено от английския съд, което е нарушение на Конвенцията на ООН за правата на детето. Като национално отговорна организация, ние се присъединяваме към усилията на всички българи в страната и чужбина, които се борят да оспорят решението на английския съд, тъй като са налице редица нарушени“, обясниха от Националната мрежа за деца.

От неправителствената организация заявиха, че адвокатите на Марийка и Ганчо Попови се надяват на добър изход от делото, тъй като има много съдебни нарушения и техните права, както и на детето са потъпкани.

На 28 февруари е подаден иск детето да отиде при баба си и дядо си. По молба на адвокатите искът е издаден извънредно и по спешност. От този момент нататък Мегън е временно под опеката на съда.

Това е първи знак за разглеждане на делото, зачитайки правата на роднините на детето. В следващите няколко дни съдът ще реши и потвърди дали Мегън остава под негова опека и дали и под каква форма ще се преразглежда делото, отбелязва Националната мрежа за децата.

Майката на Меган, Елисавета, която живее във Великобритания, се разделила със съпруга си англичанин, след като го хванала да гледа порнографски материали с деца в интернет. Жената споделила за случилото се с акушерка, която подала сигнал в социалните служби.

Социалните работници, които се заели със случая, казали на Попова да не се среща с мъжа си. Оказало се обаче, че двамата са се виждали. Според Елисавета съпругът ù я е изнудил да се срещнат, като заплашил, че ще се самоубие. Мъжът ù пък бил категоричен, че тя е дошла да го види по свое желание.

Социалните преценили, че детето е в риск и в доклада си по случая посочили, че двамата не могат да се грижат за Меган. Родителите на Елисавета също били отхвърлени като неспособни да се грижат за Меган, тъй като знаели за влошените отношения между двамата съпрузи, но не реагирали по никакъв начин.

Меган е настанена при приемно семейство, а Елисавета има право да я вижда веднъж на четири седмици. През април социален работник съобщава на майката, че са намерили подходящи осиновители за детето, които трябва да бъдат одобрени до края на май.

След това съдът отнема окончателно родителските права на Елисавета. За това е спомогнало изследване на общината от миналата година, според което българката може да се върне при бившия си съпруг, а това ще бъде рисково за Меган.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 01:14

Lele ,смели мисли имаш, но...нито познаавш това семейство нито си наясно за какви цифри говорим когато стане въпрос за насилствено осиновяване на острова.Правата на бабата и дядото са нарушени, майката никога не си е наранила детето, напротив има само положителни отзиви за неяи отношението и към детето което много силно обича. Така че не се изказвайте неподготвени и се засрамете от студените си безчувствени мнения.

07.03 2014 в 19:40

Тя е написала, че бащата на детето е педофил, после е отишла при него, затова сега не и дават детето

07.03 2014 в 19:37

Меган няма да живее в България и това ще е добре за нея. Майката и бабата имат лош психологически профил меко казано. На последното дело майката се яви без адвокатка, защото се скарала с нея. Събираха пари за нова психиатрична експетиза - защо ли? Според мен е добре за Меган да израсне в приемно семейство в Англия. Всъщност ще бъде осиновена, като при пълнолетие ще има право да види майка си. Децата не са играчка, трудно е да се раздели майка от дете, но законът в Англия е изцяло в интерес на детето.

07.03 2014 в 18:32

Толкова за правата на педофилите в Европа. Къде са сега атакистите да ни обяснят как в Европа са супер педофили и има педофилски партии? Влади Кузов, ЕС ли го отърва от затвора или ?????

07.03 2014 в 17:39

Времето си тече, бебето си расте без майка си в някакъв си дом за деца, където се пада по 1 детегледач на поне 4-5 деца.
ЕВАЛА БЮРОКРАЦИЯ!