Археолог откри неизвестна досега крепост в Ропотамо

OFFNews 30 юни 2015 в 11:08 5007 3

Напълно неизвестна на науката крепост откри археологът на Националния исторически (НИМ) музей д-р Иван Христов в джунглата на Ропотамо в близост до гр. Приморско, съобщиха от НИМ. Крепостта заема площ от около три декара и е разположена на хълм над един от завоите на река Ропотамо. Хълмът е заобиколен от стръмни урви, които го правят трудно достъпен за нападател. Влиза се само по тясна пътека и точно там е издигната кула.

Крепостта, която се явява античен предшественик на гр. Приморско, вече е обект на усилени археологически разкопки – резултат от договор за сътрудничество между НИМ и община Приморско, чрез който двете страни ще си поделят разходите. Засега двете страни дават по 10 000 лева за разкопките. Кметството обаче дава и техника за изграждане на път до крепостта и изрязва дърветата върху обекта.

Резултатите от първата седмица от разкопките са обнадеждаващи. Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди и странен каменен кръг в чиито център са открити странни тракийски керамични урни, украсени с релефи на бичи глави. Открити са сребърни монети на съседна Аполония и на Маронея – античен град държава на Мраморно море.

Най-куриозното е, че името на крепостта се е запазило до наши дни. В стари карти на Горското стопанство д-р Христов е открил, че крепостта се е наричала Фармакида. В превод от старогръцки името означава "лечител" или "лечителка".

Култът към лечебни божества и светии е много силен по Южното Черноморие. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол Фармаколития, т.е. Лечителка. Кое точно божество е дало името на предшественика на Приморско засега остава неизвестно. Да се надяваме, че разкопките ще разкрият тайната. Включително и с какво точно и как това място, където комарите са големи като врабчета, е лекувало хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!