Реставрираха римската крепост в Кюстендил (снимки)

OFFNews 24 февруари 2015 в 15:20 55215 4

Снимка Национален исторически музей

Завърши реставрацията на късноантичната римска и средновековна българска крепост Пауталия – Велбъжд, която се намира на хълма „Хисарлъка” на Кюстендил, съобщават от Националния исторически музей.

Крепостта се намира край топли минерални извори и с годините около нея се ражда голям голям град, който се разпростира и извън крепостните стени.

Крепостта Пауталия, заемаща площ от 29 дка, всъщност е само Акропола на града (през средните векове) – замъка на феодалния управител. 

Градът носи името на млада хубава римлянка, съпруга на изпратения от Рим управител, която се влюбила в местен тракийски воин.

В Пауталия са се секли през ІІ-ІV век и т.н. колониални монети, защото в този период Рим позволявал на по-богатите градове да секат собствени пари.

Градът запазил важното си положение и в Българската държава през VІІ-ХІV, когато бил и един от десетте и областни центрове. През 1346 г. областния управител Деян и съпругата му Доя изографисали Земенският манастир, като оставили там и образите си.

Последният владетел на областта Константин я превърнал в малка независима държава, сключил васален договор с турците и загинал като такъв в битката при с. Ровине срещу влашкия воевода Мирчо, заедно с друг турски васал Крали Марко

Крепостта е реставрирана със средства по европейската програма „Развитие на регионите”. Автор на проекта е най-големият български архитект в реставрацията - Юлий Фърков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови