Богати находки в крепостта Урвич (снимки)

ОFFNews 25 юни 2015 в 15:56 10025 0

Снимка НИМ

Намерени тленни останки.

С голям брой находки завърши първият етап от археологическите проучвания на крепостта Урвич край София.

Находките обхващат период от над 2200 години и изумяват с разнообразието си. Намерени са предмети от ранната античност /V век пр. Хр./ до времето на османските султани през ХVІІ век. Най–голям интерес предизвиква заготовката за пръстен, който е бил отлят в калъп, но по някакви причини не е бил почистен от излишния бронзов метал и така се е запазил до днес - доказателство за изработването на накити в късносредновековния манастир „Свети Илия“.

Археологическите разкопки ще продължат в края на есента, след което ще бъдат представени цялостните резултати от сезон 2015.

Продължава и инициативата на екипа за популяризирането на артефакти, свързани с историята на Урвич и „Софийската Света Гора“, от фондовете на различни музеи. Тази година в лабораторията на НАИМ-БАН ще бъде реставрирана сребърна чаша за причастия със стилизирана форма на кратунка, открита в началото на ХХ век в Кокалянския манастир и съхранявана в НЦИАМ при Светия синод.

Крепостта Урвич, снимана с дрон.

Друг акцент от пролетната кампания на сдружението „Копам БГ“ е новата книга за деца - „Монасите от царския манастир Урвич“, която може да бъде открита и в електронен вариант в сайта на Дирекция „Култура” на Столичната община, както и във Фейсбук.

Директорът на НИМ Божидар Димитров подари лично екземпляри от книгата на български училища и български културни центрове извън България: Цариброд, Босилеград, Пирот, Солун. Ще бъдат изпратени книги и на българското училище в Мюнхен. 

Намерени накити.

Софиянци и гости на столицата могат да идват в крепостта Урвич през лятото. Локацията и планът на манастира могат да бъдат видени в Гугъл, но посещението на място е нещо съвсем различно - комбинацията между великолепна природа и срасналия се с нея великолепен манастир е усещане, по-неповторимо от всички описания, пишат от НИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови