Алея до руското посолство в София ще носи името "Героите на Украйна", БСП е против

Калоян Паргов: Тревна "алея" метър на пет пред посолството на Русия не е символ на подкрепа, а провокация

OFFNews 05 април 2022 в 20:33 7909 10

Алея до руското посолство в София ще носи името “Героите на Украйна”. 

Първаночалното предложение на общинските съветници от „ГЕРБ-СДС“ Малина Едрева и Борислав Бориславов, и от „Демократична България“ Веселин Калановски бе пространството пред посолството на Русия да носи името „Героите на Украйна“. Тяхно е и предложението и пространството между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ да бъде наречено на името на Борис Немцов. 

На заседанието на комисията по култура днес обаче стана ясно, че частни имоти не позволяват цялото пространство пред посолството да бъде именувано, затова символичното име ще получи само алея. С 8 гласа “за” - на общински съветници от ГЕРБ - СДС и “Демократична България”, 1 “въздържал се” - Димитър Антов от “Патриоти за София”, и трима “против” - от БСП, предложението бе прието. 

Алеята минава до оградата на руската мисия, тя ще е дълга 96 м и широка 15 м, обясни Едрева. 

Калоян Паргов: Тревна "алея" метър на пет пред посолството на Русия не е символ на подкрепа, а провокация

Тревна "алея" с примерни размери метър на пет пред посолството на Русия в София не може да бъде символ на нищо. Това е чиста провокация. Мнението е на Калоян Паргов, общински съветник от "БСП за България" и член на Комисията по образование и култура в СОС. 

"Темата има два аспекта. Единият е геополитически и международен. А другият е чисто практически и е свързан с нашата работа като общински съветници. В случая ни интересува основно вторият, коментира Калоян Паргов - Категорично смятам, че не е разумно да приемаме предложенията в тези два доклада. За мен те са правен абсурд. Смятам, че трябва Тда потърсим друго, емблематично пространство, което да бъде именувано по този начин и да бъдат спазени всички процедури и наредби. Единственото логично обяснение на цялата тази светкавична операция за именуване на някакви площи около посолството на Русия в подкрепа на Украйна, е че те целят провокация. Защо е необходимо да внасяме допълнителна конфронтация?! В противовес на тези доклади видях подписка за промяна на името на ул. "Козяк", на която се намира посолството на САЩ, с името Димитър Списаревски - нашият военен пилот-герой от Втората световна война, жертвал се за София по време на бомбардировките от Великобритания и САЩ. Ако продължаваме по този начин, няма да стигнем далеч".

Калоян Паргов добави, че според Наредбата на СОС имената, с които може да бъдат кръщавани каквито и да е площи в София задължително трябва да имат отношение към България, града, квартала. Той припомни, че преди месец групата на "БСП за България" е внесла доклад в СОС за изграждане на паметник на децата, убити в периода 1925-1944 година.

"В последните години това предложение на интелектуалци и общественици не вижда бял свят и то съвсем умишлено, каза Калоян Паргов - Първоначално си мислех, че определени хора го възпрепятстват, за да не мине на художествено-творческия съвет. Очевидно обаче проблемът е съвсем друг. И то много тежък. Проблем, който 30 години битува в нашето общество и ни разделя. Свързан е с отношението ни към историята. Крайно време е да подходим с разбиране и толерантност. И да мислим за нещо, което ни обединява, а не ни разделя. Няма как иначе да вървим напред. Защото през всичките последни 30 години тази идеологическата битка не донесе нищо добро на софиянци".

Кметът на район "Изгрев" от БСП д-р Делян Георгиев изрази мнение, че трябва да бъде избран друг обект, който да бъде именуван в подкрепа на Украйна. Обект с доста по-сериозно и голямо значение от посочените в докладите. Д-р Георгиев добави, че ще даде становище, каквото е изискано от него във вторник сутринта в 9,09 часа - няколко часа преди извънредното заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

"Видяхме, че за пореден път предложението за именуване на площ с "Героите на Украйна" е изменено. Няма как за няколко часа да дам становище на районната администрация, обясни кметът на "Изгрев" - Радвам се, че проектът е коригиран, защото в посочената зелена площ има и няколко частни имота. Решението за именуване е на СОС, но е добре всички да имаме предвид, че в районната администрация пристигат много писма срещу това предложение. Затова се питам не е ли удачно все пак да бъде направено обществено обсъждане преди да бъдат приемани тези доклади. Най-вече, защото темата определено разделя обществото. Случващото се в Украйна е трагедия - за Европа, за православието и за славянството. Мисля, че всички сме на това мнение. Но разумът изисква да имаме позицията на гражданите от района преди да вземаме подобно крайно решение". 

В мотивите за предложението в София да има пространство, наречено на Борис Немцов, общинските съветници-вносители посочват нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

9

хr4

05.04 2022 в 22:30

Естествено, че е провокация! Точно това е идеята-да и бърка в гз на мутрофанова всеки път когато си чете кореспонденцията.
А, да! Още нещо-балтийците(от където дойде идеята) казаха, че ако адреса е грешно или непълно изписан, няма да доставят пратката.

2923

8

Cornucopia

05.04 2022 в 22:06

Крайно време е да върнем името СВ.св Кирил и Методий на Катедралния храм. Така е било по времето на Цар Фердинанд. Българската православна църковна традиция няма нищо общо с лицето Александър Невски

4164

7

Egocentric Eccentric

05.04 2022 в 21:47

Нищо не са направили.

Каква е причината да неможе Драган Цанков в този участък само да се преименува, какви правила пречат и немогат ли да се променят и те, щом има мнозинство?

Всеки път, когато служител в посолството ползва адреса това трябва да им е името на улицата, на която се води посолството, а не някаква виртуална имагинерна алея, която я сложат табела, я не, и на другия ден младежкото БСП ще я изтръгнат.

А паметникът на съветската армия?

2550

6

alfakentavur

05.04 2022 в 21:19

Не е достатъчно. Целта на такова преименуване не е просто да гледат една табела.
Целта е всяка пощенска пратка, която получават, да е адресирана до:
Гнусийское посолство
София, ул. "Украински Герои"....

3767

5

Име на профила

05.04 2022 в 20:49

Харесва ми как една от опорките на орките като киро е отъждествяване на освободителната война с втората световна, и на княз Александър с цар Александър и съответно на цар Александър с другаря Джугашвили.

Ма то трябва и книжка да отвориш, не става само с опорки по Телеграм :-)

3767

4

Име на профила

05.04 2022 в 20:45

Макар Драган Цанков сам по себе си е бил противоречив политик, който с течение на времето се е съюзявал със и против руската империя, чисто градоустройствено е безмислено преименуването. Може би като им се вземе това огромно просторно посолство, което няма да е нужно на останлите 20-на чиновника...

Виж, не знам кой е собственик, но на негово място бих прекръстил хотела отсреща на Киев, и бих осветил сградата в тези цветове. Нека гледа мутрофонова през прозореца, докато е още тук.

610

3

Kиро Ванкувара

05.04 2022 в 20:45

Може ако искат американските долноплоклонници да прекръстят и Александър Невски на Дом Буш-Клинтън например нищо лошо.

1076

2

Alf

05.04 2022 в 20:42

Браво, поне нещо макар и малко.