Президентът променя свой указ след публикация на OFFNews

Правителството предлага начин да се замаже гафът с назначението на шефа на НСО

Юлиан Христов 16 септември 2014 в 18:34 10958 1

Ангел Антонов

Служебното правителство ще направи предложение до президента Росен Плевнелиев за промени в указа от 2012 година, с който се утвърждават длъжностите и званията във Въоръжените сили и спецслужбите. 

По този начин се прави опит да бъде "коригирано" закононарушението, с което беше назначен шефът на НСО Ангел Антонов

На утрешното си заседание кабинетът ще разгледа предложение на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов до президента за промяна в указа, като по този начин го "натъкми" според военното звание, което носи към настоящия момент шефът на държавните гардове – генерал-лейтенант. Към момента Антонов има по-високо звание, а за длъжността началник на НСО се изисква по-ниското - генерал-майор. Военният закон, по който работи службата обаче, забранява това.

В поредица от публикации OFFNews описа цялата процедура, по която бившият директор на „Национална полиция“ беше произведен от цивилен във второто по значение в армията звание и по този начин се превърна в един от най-значимите генерали. 

С акта си правителството признава, че вече няколко месеца Антонов е заемал поста в противоречие не само с указа на президента, но и със закона. 

От справка на Министерството на отбраната, изготвена за OFFNews в края на юли месец, става ясно, че Антонов не е имал право да заема поста именно заради по-високото присвоено военно звание. Според Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България при назначението за определен пост на военна служба (каквато е и началникът на НСО, бел. ред.), ако кандидатът има по-високо звание от изискваното за длъжността, то той трябва да бъде произведен в по-ниско звание. Единственото изключение, което може да бъде направено от това законово изискване, е за звания от сержантския състав. С други думи, офицер със звание, по-високо от изискващото се за съответния пост, не може да бъде назначен за него.

Именно защото законът не позволява военен с по-високо звание да заема пост, за който се изисква по-ниско, не е предвиден механизъм за прекратяване на договора му за военна служба.

Гафът с назначението на Антонов беше донякъде признат и от президентската администрация още след назначаването му на поста. Въпреки че от президентството опровергаха всички твърдения, че законът е заобиколен, в съобщение на прессекретариата от 3 юни 2014 г. се казва, че единственият начин Антонов да „пасне“ на поста, е като бъде наказан дисциплинарно, т.е. - разжалван:

Указ № 85 от 2012 г. на президента на Републиката предвижда при назначаване на военнослужещ на посочените длъжности, изискващи висши военни звания, той да бъде удостоен със съответното звание, което се изисква за длъжността. Когато вече има присъдено висше военно звание, което е по-високо от изискваното за началник на НСО, в случая „генерал-майор“, то няма правен механизъм за понижаване в звание. Единствената хипотеза съгласно ЗОВСРБ, при която военнослужещ може да бъде понижен в звание, е при налагане на дисциплинарно наказание. 

Вместо разжалване обаче, Ангел Антонов получава индулгенция, с което се доказва назначаването му на поста на всяка цена.

Не само несъответствието със званието на Антонов е нарушение на законовите норми.

Както вече OFFNews писа, бившият високопоставен полицай е преминал в резерва в хипотеза на война. В бързината да бъде „закован“ като генерал от военния резерв Антонов е заведен на отчет в отдел „Столичен“ на Централното военно окръжие със звание „генерал-лейтенант“ на основание чл. 78, ал. 4 от закона за резерва и чл. 50, ал. 2 от закона за отбраната. В тях е записано, че на военен отчет се водят военнослужещите, освободени от служба заедно със служителите от други структури от системата за сигурност, които обаче преди това са били приобщени към въоръжените сили във време на война. Оказва се, че тази практика на поточна линия за генерали се практикува от години

Правната рамка, по която назначението на Антонов трябваше да бъде легитимирано, е постановление на Министерски съвет от 23 август 2012 година. С него се определя редът за привеждане в съответствие на категориите служители в МВР към военните звания. Таблицата в него показва, че на "главен комисар" в структурата на МВР (какъвто е бил Антонов като служител в МВР) съответства военното звание "генерал-лейтенант". Тук трябва да се отбележи, че постановлението е в сила за резервисти или външни на системата доброволци, които искат да преминат във военния резерв, какъвто не е случаят на Антонов. И най-вече - постановлението на Министерски съвет няма силата на закон и в конкретния случай с Антонов важат разпоредбите в Правилника за прилагане на военния закон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови