Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Общински съветник прати бургазлии "да го духат" и да четат закона

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 март 2017 в 17:38293589
Новият блок и единственият останал свободен парцел до него

Яростен отпор от страна на общински съветник в Бургас срещна искането на местни жители до блока им да бъде направена градинка. В емоционално изказване в защита на строителния бизнес и насочено срещу „група изнудвачи“, които пречели, Георги Манев си позволи и нецензурни реплики.

Предния път какво им казах на тез хора? Да го духат беше… Да си четат ЗУТ-а…“, посъветва той.

Тук се намеси негов колега общински съветник, с молба тази реплика да не се включва в протокола, но Манев настоя:

Да се запише, бе! Аз нарочно и предния път пак го казах. Нали се записва? А така! Нали трябва да остане и следа“, добави Манев.

Предисторията на този случай започва преди 2 години. Тогава жители на блокове 86, 87 и 88 в комплекс „Славейков“ в Бургас протестират, след като на метри от терасите им беше разрешено да се строи нова кооперация.

Там, наред с частните парцели, имаше и общински. Кметът Димитър Николов отправи предложение към общинския съвет частната собственост да бъде разделена на две, за да може общинският парцел да бъде преместен по средата и на негово място да се направи зелена площ. Така слънцето щеше да стига и до домовете на потърпевшите. В крайна сметка местният парламент не прие подобна идея, защото се нарушавал частния интерес на строителния бизнес и на собствениците. С днешна дата кооперацията вече почти е построена. Част от паркоместата за нея са предвидени в терена на близко предприятие, а озеленяването – на покрива на блока.

Общинският парцел отново стана актуален и през тази година. Той е включен в програмата за разпореждане с общинска собственост за 2017 г. и е определен за жилищни нужди. Тоест – ако го закупи инвеститор, то спокойно може да направи два свързани блока (с т. нар. „свързано застрояване“) и този, на недоволните граждани, изцяло да бъде запушен от едната страна. Притеснение, което те изказаха още преди две години. Гражданите от блоковете 86, 87и 88 искат парцелът да бъде изваден от програмата, да бъде изменен частично Подробният устройствен план и да бъде и отреден за зелена площ и място за отдих и детски кътове.

И оттук започват проблемите. Заявлението на гражданите беше отнесено към постоянната комисия по устройство на територията към общинския съвет. Становището на администрацията на Община Бургас е, че продажбата на парцела е включена в приходната част на бюджета. Урегулирания поземлен имот е 236 кв. мв., а евентуалната печалба от продажбата му е между 150 и 180 000 лв. Или поне това е очакваната начална тръжна цена. Но, ако бъде изваден от тази програма, то бюджетът трябва да бъде компенсиран с тази сума, тъй като тя няма да влезе в него.

Твърдо против тази идея се обяви общинският съветник Георги Манев от „Средна европейска класа“.

Дайте да си удържим до края, УПИ-то да си остане. Това е принцип. Законът е такъв. Ние, строителните предприемачи, архитектите, всичките работят спрямо закона. Щото им пускаме метър на такива, дето… Те са 10 човека – обжалват ПУП-ове, изнудват строителни предприемачи. Те сега, като са много курназ, да си изкарат 150 000 лв. и да си направят градинка“, каза Георги Манев.

Манев посочи, че строителният бранш е сред най-големите данъкоплатци в Бургас и че трябва да бъде пазен като зеницата на очите ни. Бе категоричен, че трябва да си отстояват мнението и след като веднъж са приели подобно решение, трябва да си го отстояват, иначе ще се получат прецеденти. И продължи:

"Това са 10 човека, ние пуснем ли им метър, те ще станат 1000. Трябва ни кураж. Да им кажем „айде – чао“, дебелата да си отива и толкоз. Не може 10 човека да правят на маймуни цяло такова… Отишъл си заградил, с влязло в сила съдебно решение… Да ти събарят огради, да викаш полиция… Те са побъркани хора, пуснеш ли им метър… Ето – вижте какъв популизъм стана в София“, добави Манев, визирайки районният кмет на Младост.

Председателят на комисията, арх. Димитър Георгиев посочи, че подобна промяна, ако бъде приета, трябва да стане и след разрешение на регионалното министерство. Но добави, че е съгласен с идеята там да има градинка. Решението е общинската администрация да даде отговор на гражданите и становище – какво ще се случва с парцела, след което въпросът може да бъде разгледан. Арх. Димитър Георгиев пое ангажимент той да изготви докладната записка по темата, а общинският съвет да вземе решение – дали ще се строи градинка или ще се продава парцела.
Nik68

Рейтинг : 3889

16.03 2017 в 12:22 9
+ 0
- 0
Ако се избираха мажоритарно съветниците, този нямаше да помирише мандат повече, от която и партия да е. А това СЕК е от бизнес партийките по морето. Пак ще се набута в листата й и корпоративния вот ще го избере.
Ленка

Рейтинг : 10098

15.03 2017 в 19:19 8
+ 24
- 13
Сороспийте мръстни пак протестират и искат повече трева наркомани с наркомани. Браво на патреота Манев че е защищил православните интереси. Та фирмата строител е руска, Руска, РУСКА!!! Те са ни братя и ни освободиха от турцко ропство, дадоха ни армиа и даржавност, сега ни строят блокове-мечта със стени с покриви със всичко а ние ги плюваме и искаме трева. СРАМ!
Гароне

Рейтинг : 8196

15.03 2017 в 19:16 7
+ 3
- 0
Е много е нагло :(
Диян

Рейтинг : 1669

15.03 2017 в 19:12 6
+ 7
- 0
@поп Дръвчо,
Партията е СЕК (средна европейска класа), в Бургас са коалиционни партьори на Валерката и НФСБ.
поп Дръвчо

Рейтинг : 4342

15.03 2017 в 18:54 5
+ 0
- 0
Някой знае ли от коя партия е този съветник?
samael

Рейтинг : 19239

15.03 2017 в 18:11 4
+ 10
- 1
Същото е положението и в столицата, вместо да се разширява града се увеличава плътността. Главните архитекти и кметовете имат вече по три стомаха и са уредили родите си до 9-то коляно...
Мойри

Рейтинг : 713

15.03 2017 в 18:10 3
+ 1
- 0
Вчера го удрят, днес ден за пиар.
al-ien4

Рейтинг : 1136

15.03 2017 в 18:05 2
+ 9
- 0
Най-якото от цялата работа е, че тоя ще си е във властта, още дълги години, а там ще е благодарение на тъпаците, които му духат.
Как се наричаше това...
samael

Рейтинг : 19239

15.03 2017 в 17:46 1
+ 26
- 2
УМРЕТЕ ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА БЕТОНА!!!
 
Още от : Общество
27 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.