Тайният дневник на премиера Петков - VII

Венци Мицов 06 май 2022 в 14:54 11488 1

...всички факти в този текст са измислица и се дължат само на нелепото чувство за хумор на автора... Той па един автор...

От автора

...В живота си нивга не бях се надявал
на толкова мил комплимент...

И преди да кажете, че съвсем съм се смахнал и съм започнал да цитирам Смирненски без никаква причина, нега да ви поздравя.

Скъпи сънародници! Честит Гергьовден! Честит празник на храбростта!

Само не знам каква храброст точно чества нация, чиито водачи проповядват страх, навеждане и неутралитет, сакън да не обидим някого, че майката си трака.

Та честито ви, яжте агнешко, пийте ракия и ако на някого от вас му се губи малко време, съм ви приготвил страхотна изненада!

Завчера, таман си бях купил мазен дюнер и вървях, мляскайки, в центъра на София, някой викна след мен.

"Ей, Мицов, я елате насам, ако обичате."

Преглътнах мазната мръвка, обилно полята с чеснов сос, забърсах брадата си в тениската, закупена от обезценения салон на Манията в "Дружба" и погледнах.

И какво да видя - самият премиер Петков седеше на една маса в малко, кокетно ресторантче за веган кухня, приготвена на енергия от фотоволтаични панели. На масата се виждаше великолепен стек от пасирана папрат, полят нежно с грейви от магарешки бодил, сотиран в олио от костилки на мушмула и гарниран с хрупкава коричка от обелки от фyстъци, корени от девесил и агар-агар.

"Ха, господин премиер-министър, за мен е чест" - рекох аз, подавайки мазна длан, която допреди малко беше държала двоен дюнер с чеснов сос.

"Хич не ми подавай мазната си ръчичка, Мицов. Следим те отдавна. Даже Наско оня ден, преди да назначи леля си в РУО-Пловдив, ми се обади и каза, че му причиняваш стрес и се е наложило да викне знахар и двама шамани в министерството, за да прогонят твоята агресия от това културно пространство. Даже в суматохата единият от шаманите влязъл в кабинета на зам.-министър Вълковски, а последният започнал да му крещи - ТИ В КАКВО КАЧЕСТВО СИ ТУКА ВЕ?".

Неловко и с лек уплах в очите се опитах да смотолевя нещо, но Кирил Петков продължи.

"Но за да видиш, че не съм толкова лош, сега съм готов да ти дам интервю. И се надявам да го публикуваш едно към едно. Иначе ще ти пратя Христо Иванов да ти произнесе една 4-часова реч за MAFIQTA, да видиш какво е болка."

ТАКЪВ ШАНС ИЗПУСКА ЛИ СЕ?

Моментално извадих диктофона от джоба си, приседнах до премиера Петков и интервюто започна.

Господин Премиер, разкажете накратко какво се случи в парламента? Защо отново гласувахме нещо, което спокойно можеше и да не гласуваме?

Виж сега, Мицов. Наясно съм, че в родния ти квартал "Могилата" в Кюстендил нещата изглеждат елементарни, но то и ти си доста елементарна личност и даже се учудвам как си си намерил работа. Затова ще обясня като за теб. А ако човек с ментални способности като твоите схване, то това ще означава, че ще схване и целият народ.

Та да започна отначало. Знаеш, че в коалицията, с която правим реформи и преследваме MAFIQTA, сме няколко партии.

Да, наясно съм. Вие, ИТН, ДБ, БСП...

Така. А нали си наясно, че тези партии са с различни идеологии.

Например ние от ПП се определяме като център дясно-център ляво-център средно-консервативно-либерално-социалистическо-християндемократически субект. От друга страна, ДБ се определят като дясно-ляво-зелено-консервативно-либерални хора. За сметка на това БСП са социалистическо-консервативно-патриотично-космополитен субект, което се разминава с идеите на ИТН, които пък са партиотично-консервативно-ляволиберално-сиромахомилско-антиваксърска партия с няколко фракции вътре...

С други думи вие от коалицията покривате целия политически спектър?

Не точно. Изпускаме цели сегменти от избирателния пазар.

Плоскоземците например са изцяло превзети от "Възраждане". 5G стопърите са при президента и неговия пророк Янев специалната операция. Има и 7-8 други, които се колебаят между Мая Манолова, БСП и Йоло Денев, но като цяло едни поне 20 процента от населението се губят. И тия проценти са ту 20, ту 40, ту 60 и са, грубо казано, представителна извадка, но още по-грубо казано, са непредставителна такава. И те са за Русия, за Путин, против ваксините и когато пишеш мили думи за някого, който е починал и е бил твой близък, да кажем, чичо ти, те те нападат с въпроси от типа "Плачеш, че загуби чичо си, а ГДЕ БЯХТЕ ВИЙ, когато отцепиха Северен Кипър?"

Хубаво де, но да се върнем на гласуването за военната помощ за Украйна. Украйна в момента е във война, която започна Путин, а ние пак шикалкавим.

Ох, Мицов, от тия дюнери мозъкът ти е закърнял почти като образователната реформа на Денков...

Да започнем с това, че в нашата коалиция има всякакви субекти. И един от субектите, който се опитва да представлява гласовете на онези, които пишат "ГДЕ БЯХТЕ ВИЙ", реши, че сега е моментът да си придаде политическа тежест и заяви, че ако гласуваме оръжие за Украйна, си тръгва.

Това е много опасно в момента. Точно в момента сме започнали новите реформи, назначения, но има още доста хора, които не са заели никакви постове и няма как да отстъпим. Ние сме отговорни!

Затова предприех един отчаян ход. Звъннах на мой приятел, с когото бяхме заедно в Харвард. Той е украинец и в момента е в правителството там. И помолих да се свържем с президента Зеленски.

Тоест, преди да се видите в Украйна, Вие сте се чули по телефона?

Да, чухме се. Обясних му каква е ситуацията. Обясних му, че ако гласуваме военна помощ, кабинетът ни ще падне. И тогава Зеленски се смили над мен и вика - елате в Украйна, като се видим, аз ще кажа, че не искаме военна помощ от България. Така всичко ще е наред...

Разбирам. Тогава Вие отидохте и той го каза...

Отидохме, да, по пътят беше малко кофти, защото след Полша няма къде да си купиш нито брускети с лимец и жожоба, нито смути от сушени суринамски кайсии, пасиран жълт кантарион и никарагуанска диня. Но в крайна сметка стигнахме Киев, видяхме се със Зеленски и се разбрахме какво да гласуваме.

Да де, ама вие не гласувахте нищо...

Хм... Ти на това нищо ли му викаш бе, Мицов?

Но понеже съм наясно, че си бая прост, ще ти обясня. Най-напред гласувахме да има помощ. Но да няма. Нали така?

Да, така е, но какъв е смисълът?

Ох, ама ти наистина си много прост човек, Мицов. Кажи сега, ако някой от западните партньори попита гласували ли сме помощ, какво ще му отговорим?

Ами не знам...

Ясно е, че не знаеш, щото си тъп. Ще му отговорим "ДА". Има ли гласуване - има. А ако Митрофанова попита - вие, евроге**ве такива, соросоиди нещастни, гласувахте ли помощ, какво ще й отговорят Таско и Корнелия? Ще отговорят "НЕ", разбира се. Има ли помощ - няма.

Добре де, но аз пак не разбирам...

Не разбираш, щото не си учил в Харвард.

Какво друго гласувахме? Гласувахме, че сме готови да помогнем, но няма да помогнем, щото не ни искат помощ. Освен това гласувахме да им ремонтираме танковете. Но без да поемаме ангажимент да им ги транспортираме тия танкове. А те няма как да ги докарат, щото са във война. Демек - и ЕС, и НАТО доволни. И дядя Путя - и той. С един куршум -целия свят убиваме. Само тъпанари като теб мрънкат, че сме се изложили в управлението.

Сега всичко ми се изясни. Един предпоследен въпрос - президентът ви критикува много. Даже в един момент толкова се увлече, че за малко да започне на чист натовски руски език да ви ругае. Как ще застанете двамата един до друг на Гергьовден, на тържествения парад?

Мицов, аз издържах до теб половин час, та някакъв си президент ли ще ме уплаши?

Впрочем, не виждам какъв е проблемът на Радев. Та ние успяхме да угодим на всички едновременно.

А не се ли притеснявате, че като искате да се харесате на всички едновременно, накрая няма да се харесвате на никого?

Не! Ние сме млади, умни, в кабинета и администрацията сме само ерудирани личности. Вижте един Наско! Кога България е имала такъв министър? Умен, забавен, красив и дори за половин година научи къде се ръкопляска по време на класически концерт.

Тук батерията на моя диктофон свърши. Благодарих на премиера Петков и тръгнах по улицата, за да побързам да сваля това интервю на текст.

А междувременно някъде другаде, на някое друго място в света някакви хора седяха в бункерите, слушаха как бомби се разбиват над главите им и си викаха - "Ох, добре, че в света има държава като България, че ако не беше тя да ни помогне, направо трябваше да се предадем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови