Из делниците на един луд (29 февруари-4 март)

Тони Филипов, д-р 07 март 2016 в 11:30 19917 5

Понеделник, 29 февруари

Жабанюз съобщава, че вчера служители на ДАНС направили тайно посещение в хотела на Пеевски "Берлин" в "Бояна" и три часа са изнасяли папки и документи. Корпулентният през това време бил в чужбина. И побеснял, когато му докладвали. Заканил се, че няма да остави така тази работа.

Какво е взето и къде е занесено, не е ясно. Може да е едното, но може да е и другото. Сталин е прав само наполовина. Проблемът се решава изцяло едва когато изчезнат и документите.

На адрес http://peev.1apps.com можете да видите забавно приложение. С мишката местите едни долари около главата на Пеевски и той прави муцунки в зависимост от движението на пачката. Разноглед го направих. Едва сега разбрах какво изпитва Борисов, когато му спира поръчките.

Доц. д-р Иван Костов вика пред „Труд”: „Българският мъж може, но не иска да създава деца”. Споко, не е оня Иван Костов. Той не е специалист по репродуктивните процеси, макар че така ни… Доц. д-р Иван Костов е лекар, шеф на Първа АГ болница „Св. София“. Притеснен е от демографския срив, от това, че България е сред петте страни в света, които изчезват най-бързо и предлага да се организира конференция на тема „Защо България се топи“.

„Конференцията е събиране на хора, които поотделно не могат да направят нищо, но заедно могат да решат, че нищо не може да бъде направено.” Но пък тази може да е различна. Д-р Костов вика, че щели да поканят за патрон Тетка Цачева. Разчитали също на подкрепа на парламентарната комисия по здравеопазването. „Ще поканим, вика, министерството на здравеопазването, на социалната политика и на икономиката… а защо да не поканим и министър-председателя?”

Тия дни НС отхвърли предложението майчинските да се увеличат от 340 на 420 лева и да се изравнят с минималната заплата. А става дума за едни пършиви 20 млн. лв.! От АБВ, партията на социалния министър Калфин, се въздържаха от гласуване, защото било популизъм. От партията на премиера също отказаха да го подкрепят…

Не, тези хора не трябва да бъдат събирани на конференция. На друго място трябва да бъдат събрани. По-нататък може да събера кураж и да кажа къде.

Вторник, 1 март

Министър Бъчварова отчете 24% спад в битовата престъпност и 12,5% увеличаване на разкриваемостта един месец предсрочно. Каза го в НС на 1-ви март. Което прави точно месец преди 1-ви април. И понеже някои депутати изразиха известно съмнение, добави: „Аз съм най-заинтересованият човек да има обективна картина, няма причина да бъдат манипулирани данните.” И дюдюканията престанаха, защото всички ѝ повярваха. Без един-двама…

Sliveninfo разказва, че безработният българин Стефан Иванов задигнал 50 суджука на циганина Живко Илиев, който държал барче в махалата на Самуилово. Което си е христоматийна новина, нещо като човек захапа куче. Дори би трябвало да получи статут на „черен лебед” по Талеб, защото опровергава десетилетните представи, че българите са единствено донори. Разбира се, още е много рано да кажем, че процесът на генетична дивергенция (с циганите имаме общ арийски произход!) затихва и го заменят интегративни процеси, подобни на тези, които навремето са направили от прабългарите и славяните един народ. Славяните също са били доста крадливи.

Но, дето се вика, неведоми са пътищата… Правителството на Индия заявило, че е готово да признае всички 20 млн. цигани, пръснати в над 30 държави, за свои потомци. Външният министър Сушма Сварадж ги определил като част от индийската диаспора: „Вие сте синове на Индия, които сте мигрирали и живели в трудни условия в чужди краища в продължение на много векове, но въпреки това сте поддържали вашата индийска идентичност.”

Десет години след д-р Филипов! По-паметливите от вас няма да отрекат, че ние още през 2007 г. изковахме термина „индобългари” и от тогава упорито го налагаме на вниманието на обществеността и заинтересованите фактори. То заинтересовани нема, де… Понятието „индобългарин” дава на циганина интегритет, показва откъде идва, къде е сега и евентуално къде трябва да се върне.

Мисля, че освен от България, от другаде няма да срещнат възражение да си ги приберат. Индия има над 1.2 млрд. население, над сто различни народа, нам колко си религии… Хич няма и да ги усетят тия 20 млн., още повече, че са от същия цвят.
Стана ми мъчно. Дори и циганите се намери някой да ги поиска. Само нас никой ни не ще…

Сряда, 2 март

Колегата Огнян Стефанов разказва за последния си разговор с Ваньо Танов, в който генералът му казал „невероятни, потресаващи неща, всяко от които подкрепено с примери”. Още преди някои медии да се разшумят за проблемите с цигари на "Булгартабак" в Турция, Танов предоставил на съответните органи документи, предал също разговорите си с турски митничари и разведки. Когато докладвал на съвещание при Цацаров, му рекли, че го "гони параноята". И също му рекли да не рови в тази посока, защото имало по-важни неща. Тогава той докладвал и на премиера, но и там не хванало дикиш.

Танов разказал също как службите чадърят каналите за контрабандни цигари. Лично един от най-големите началници извършвал логистиката „от граница до граница”. И имената им казал, но Стефанов, парен каша духа, засега ги затаява. „Танов, вика, знаеше поименно кои митнически служители за кои партии работят. Знаеше по какви схеми се наливат мръсни пари в партийните централи. Заяви, че многократно е разговарял с прокурори и големите в МВР да се вземат мерки и да бъдат ударени тези схеми, но винаги получавал отказ и предупреждения да не си пъха носа, където не му е работа… Твърдеше, че финансовият министър търси всякакъв повод, за да поиска главата му. Нямаше никакво съмнение за топли връзки на кръга #Кой с финансовото ведомство, НАП и други институции, с които агенция "Митници" има работа.”

И смъртта му става, ако не навременна, то поне логична…

Пък Григор Лилов разследвал кой е „Аликс Пъртнърс Сървисиз”. И е стигнал до извода, че е КОЙ. Фирмата, на която е възложено да разследва източването на КТБ, нямала нищо общо със световно известната „Аликс Партнърс”, а била менте, създадено през 2015 г., 5 м. преди да ѝ бъде възложено разследването на КТБ, което е и единствената й поръчка. Лилов проверил регистрации, адреси, телефони, служители… Излиза, че едни хора фалират банката, заграбват ѝ активите и за капак си дават 22 млн., за да се разследват. Ако това се окаже вярно, то е наглостта на хилядолетието. Не ми отива да го кажа, но май ще имаме нужда от един Пиночет и поне един стадион. Национален, понеже утре е 3-ти март…

Уф, събрах кураж най-после…

Ало, пенсиите, пуснали са нов смартфон Cat S60, напълно идиотоустойчив. Издържа на удар с тесла и има сертификат за пълно потапяне във вода. Но най-интересното е, че има вградена топлинна камера. „Чрез нея, пише „Сега”, можете да видите дали на краката ви е студено, дали радиаторът работи, дали водата от чешмата е вряла и т.н.” И всичко това само за 649 евро. Не казвам, че е евтино, но винаги ще знаете дали ви е топло на краката. Термокамерата отчитала до стотна от градуса. Което значи, че и овулацията… Не, вас това не ви засяга. Но можете да си мерите температурата, докато си правите селфи.

Ако това ви е скъпо, изчакайте. Индийците са направили смартфон Freedom 251, който ще струва 251 рупии, 6 лева и 52 стотинки. Изобщо, има за всеки джоб вече. Дето викаше един приятел, животът е хубав, но е скъп. Има и по-евтин, но не е така хубав. С всяко нещо е така.

Ей, братя, моите извинения. Във връзка със зачестилите катастрофи, при които пенсии газят пенсии, допуснахме, че това е израз на надеждата ви да останете по-малко, та белким ви се увеличат пенсиите. И сте били прави. Парите ви наистина се били увеличили с 3,8%, но реалното нарастване било с 5% заради дефлацията. Увеличението, пише „Труд”, се е случило на фона на намаляването на пенсионерите. Средномесечният им брой през миналата година е бил 2 177 176, или с 4180 по-малко в сравнение с 2014 г. За да намаляват пенсионерите има само една причина, която ние от деликатност няма да споменем.

В Гърция правителството реши да намали тавана на пенсиите от 2773 на 2304 евро. Голяма драма! Те и земеделците затова блокираха границата. Която премиерът с лично усилие отвори. Някои казват, че той се намесил след вдигането на блокадата, но ние не вярваме. В Гърция средната пенсия е около 900 евро. У нас е около 330 лв. Разликата между тях и нас е, че Гърция е фалирала, а ние сме стабилни.

Та викам, че за да стигнете поне гръцките пенсии, трябва да се действа с „по пет на нож”, както казвахме на фронта.

А докато чакате имам друга идея. Психоложката Брита Ренер от университета в Констанц твърди, че ако се яде на тъмно, се изяжда много по-малко. Когато човек се храни в тъмнина, той бил склонен да надценява с 88% изяденото. Представете си как гоните черна маслина в тъмна стая! То в светла е трудно да я приковеш, та камо ли ако не я виждаш… Еле пък ако ѝ е придадена допълнителна подвижност с малко шарлан… Освен това в тъмното човек се страхува, че не вижда какво лапа и може да лапне нещо, дето не е за лапане. Знаете как става. Но не трябва да се сервират в обща паница, защото това създава нездрава конкуренция. Получава се едно почти социално усещане. Наясно си какво ти си лапнал, но не знаеш колко са лапнали другите, нито имаш представа колко е останало.

Просто идея.

Четвъртък, 3 март

Читатели пак повдигат въпроса „Д-р Филипов президент! Или поне премиер!” Моментът е от най-подходящите. На фона на такива „безлични личности” (Захари Стоянов) и човек с нашите скромни дарования има шанс да изпъкне и като президент, и като премиер. За председател на НС да не говорим. След Тетка ще ви се сторим направо Гиньо Ганев. А като гледаме Станишев, вероятно и европейският мащаб нема да ни е широк. Но не сме за тая работа, не търпим вече некой да ни ходи по главата. Като президент и премиер на България ще имаме много началници, не ли? Да, бе, не! Нали слушаме Борисов ката ден - началниците горе това, началниците онова… Меркел тегли на една страна, Обама на друга, Путин на трета, Ердоан на четвърта... И таман балансираш нещата и се намери някой като Цецо да пробута някоя комисия за разследване на влиянията…

А и какво да ви кажа, от години ви наблюдавам отблизо. Не сте от най-лесните за управляване! Ни се водите, ни се карате! И накрая все друг ви е виновен. Точно както казва Бертранд Ръсел: „Демокрацията е процес, при който хората избират човека, който ще понесе вината.” Не, мерси! По удобно е ние да търсим вина.

Трети март! Половин век след Освобождението Антон Страшимиров пише: „Ние сме под тежкия ботуш на географията… Затова се избиваха големите ни хора.”

И сега е така. Смъртни заплахи за Борисов, смъртни заплахи за Пеефски…

Всъщност, какво празнуваме днес, уточнихме ли се вече? И дали изобщо празнуваме. Щото като гледам за едни е национален празник, за други – национална натемия. А уж националните празници са измислени, за да обединяват народите. Нас ни разединява. Значи нещо не е както трябва. Дали да не вземем да си оправим първо делниците? И тогава да седнем на спокойствие да прегледаме списъка на празниците. Много ли са, малко ли са, дали са точно тия…

За 3-и март по същество няма да вземаме отношение. Писал сме неведнъж. Който иска, може да потърси в Редута.бг статията на „За пагубните български филофобии”. Безсмислено е да го повтаряме. В българската чутура не можеш да вкараш нищо без съответния набор инструменти. (Намекваме за лоботомия.) „Говори им каквото щеш, но за бога, не се мъчи да им наливаш ум в главите.” (Уили Старк от „Цялото кралско…”)

Никога няма да напреднем като народ, ако влачим през времето веригите на историческите си сантименти. Историята не познава освобождение и освободители. Историята се пише от завоеватели. Три дена след Съединението ни през 1885 г. руският цар казва на началника на Генщаба си Обручев: “Ние трябва да имаме една главна цел – да овладеем Константинопол, за да се утвърдим веднъж завинаги в Проливите… всичко останало на Балканския п-в е второстепенно за нас. Стига сме се правили на симпатични в ущърб на интересите на Русия. Сега славяните са длъжни да служат на Русия, не ние на тях.“

И служеха славяните, и още служат…

А между две служби се забавляват да се псуват грозно помежду си. Между другото, „Труд” цитира „научен факт”, съобщен от Би Би Си: „Псуването сближава хората.” В смисъл, че ти, като се сближиш с майка му, със сестра му, с леля му, фактически се сближаваш и с него. Ставаш му баджанак, шурей, зет… Та да не бързаме с прогнозите. Може това, дето се псуваме, да е за добро.

Да не повярваш…

Учените установили също, че онлайн се псувало с 64% повече, отколкото в реалността. В другия живот само он волан можело да му съперници. И най-интересното е, че псуването било право пропорционално на образованието - образовани и заможни хора псували повече. Простите и необразованите не псували толкова, те направо…

Както виждате имаме и ценз и всичко да теглим на Сидеров една от тия, дето сме си донесъл от Пазарджик. Можете да ни вярвате, много са добри! Почти по нищо не се различават от истинското… Така де, сещате се. И ще бъде съвсем заслужено! Да развяваш руското знаме и да газиш знамето на Европа е поведение, присъщо на… (Оставям ви празно място да си го донадите на вкус.)

А видяхте ли какъв гост си беше поканил от Русия? Ние доскоро гледахме много скептично на научните съобщения, че паралелно с хомо сапиенс са съществували и други видове човеци, но напоследък почваме да го вярваме. Най-малко още два вида е имало и са оцелели и до днес…

Сидеров и депутатът от партията на Путин Николай Валуев, бивш световен шампион по бокс при свръхтежките.


Президентът в другата крайност. Отново представи историята безподложно. Новата българска държава е зачената някак без да има чуждо проникване, малко нещо като непорочното зачатие. Няма поробител, няма освободител, само някакви опълченци търкалят едни камъни… А това, от което сме се освободили, не е робство, не е владичество, а „вековно забвение”. Премиерът беше малко по-точен - „чуждо управление“.

Между другото, в поздравителното си слово във Фейсбук премиерът казва: „Свободата се постига с много труд, усилия и битки… Да помним, че свободата и демокрацията са право на всеки човек, но като гражданско общество да не забравяме, че имаме и задължения.”

Чуйте го, братя и сестри, тоя път по изключение е прав. Имаме задължения и първото от тях е да упражняваме свободата. Щото ние, българите, малко неправилно приемаме свободата за право, а тя е задължение.

Петък, 4 март

Рекорден брой кандидатури за Нобелова награда за мир.

„Из делниците…”, 28 февруари 2003: „Рекорд в кандидатите за Нобел за мир. Дали винаги при война така става?”

Да, явно винаги така става.

На 7 октомври ще разберем кой е бил най-големият борец.

Пък на 8 ноември ще научим кой ще управлява света през следващите години. Тогава са президентските избори в САЩ. Ако се вярва на „Супер вторник”, Хилари Клинтън от демократите и Доналд Тръмп от републиканците ще спечелят праймърито. И един от тях ще е президент. Бих заложил на Хилари. Логично е след афроамериканеца да е ред на вагиноамериканка. Не ли?

Лошо, братя! Клинтъница е човек на Борисов. Пише за него дори в книгата си. Верно, нарича го плешив, а не смел, както го преведоха „24 часа” тогава, но все пак го спомена. Пък и той наистина си е плешив. Зер не виждаме, че гребен му не трябва, веднъж дневно с влажен парцал стига…

Малко ме е страх от Хилари. То и Бил го е страх. Даже него повече. От сигурен източник знам, че го „налагала с твърди предмети, драскала го с нокти”... Но пък това може да е добре за нас. Ако сте забелязали, хората, които упражняват домашно насилие, навън са сред най-възпитаните.

Чудя се дали три погалвания от папи се равняват на едно от Господ? Мисля, че не, защото дали ще ни погали Господ, или ще ни накаже, разбираме чак след като му бъдем официално представени. Но пък от друга страна, ако си минал през живота с късмета на овчарчето Калитко, лесно можеш да се заблудиш. Което донякъде обяснява защо човекът почна да пише собственото си евангелие.

"Няма ден да не задържаме нелегални мигранти, по-точно трафикантите им. Няма ден… Искаме Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва. Ако искат, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще им приключат с трафикантите".

Или поне да почнат да носят част от приходите където трябва…

Пък оня ден каза: „За радост, все повече млади хора се връщат. Всичко, което се прави в инфраструктурата, в конкурентоспособността, в намирането на нови инвеститори, всичко това променя условията в България.“

„Труд” каква карикатура са пуснали на Борисов, не е истина. Изглежда като прекарал детски паралич. Направо прилича на Стивън Хокинг. На външен вид, иначе не прилича. И на стола единият му крак вече е климнал…

Ако Борисов продължи да променя условията с това темпо, напълно ще провали брилянтния план на Андрей Райчев за справяне с мигрантите. „Ще спрат да идват, вика Райчев, когато за тях стане лошо тук. Трябва да спрем да бъдем привлекателни - те трябва да чуят, че в страните, за които са тръгнали, бият и няма ядене. Не че ги хранят безплатно и има голи жени по улиците. Дания плати за рекламна кампания в Бейрут, за да каже колко е лошо там за мигранти. Трябва да се свърши работата с лапачката.”

Чудя се само, ако станем достатъчно непривлекателни за мигрантите, дали няма да се разбягат и малкото останали българи? Другото, дето се чудя, е как ще ги бием - централизирано ли ще се даде знак, или по места да си ги почваме?

Мъжете ще ги бием, жените ще ги таковаме, а децата… За децата не съм измислил още. Тях можем просто да ги пращаме в български училища. И това не е малко.

А, бе, братя, с какво да изненадам булката за 8-и март? Тиган съм ѝ подарявал, тенджера също. Лани ѝ купих и два мопа, да си има разнообразие. Ще взема да ѝ купя един ъглошлаф. Със сигурност много ще се изненада. А, ако не може да го ползва, ще го ползвам аз. Зер тенджерата, тигана, мопа ги ползва друг? Всъщност, идеята за ъглошлайф ми дойде точно от това. Така загорих един тиган, че само с ъглошлаф ще мога да го оправя.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови