Из делниците на един луд (22-26 февруари)

Тони Филипов, д-р 29 февруари 2016 в 09:43 19523 10

Понеделник, 22 февруари

ДАНС и звено "Антикорупция" на прокуратурата задържали двама измамници, представящи се за прокурори от СГП. Ползвали имената на действителни прокурори. Засега не е ясно на лизинг ли, на франчайзинг ли. Тарикатите обещавали срещу 70 000 лв. да оправят дело за убийство.

Много хитри тия, бе! Кой не би повярвал, че прокурор продава дела? Обаче не са отчели друго! Тука конкуренция ще бъде допусната по-трудно и от горивата! Прокуратурата има монопол върху престъпността! Ако перифразирам един пич, мога да кажа, че прокуратурата е държавен орган за защита и съучастие. Той го беше казал за полицията, но мисля, че у нас важи и за следствието, и за прокуратурата, и за съда донякъде. Изобщо, ако става дума за съучастие, у нас съучаства цялата държава.

Гл. секретар на МВР Костов съобщи, че Пеевски ще бъде охраняван от НСО, защото срещу него имало смъртна заплаха. Сериозна заплаха, не като предишния път.

Миналата седмица Мартин Еванджелиста съобщи, че са му срязани спирачките на колата. Което не е заплаха, а направо опит за атентат. Но не чух да му слагат охрана, вероятно не е такава ценност за обществото.

И премиерът съобщи, че получил заплаха. Писмо, съставено с изрязани от в. „Телеграф” букви, снимка с шапката борсалинка и един куршум, 9 мм.

Много неправдоподобно. Чудя се Борисов как се връзва на тая аматьорска работа. Гледал е 17 пъти „Кръстникът”, даже от Дон Вито прихвана навика да си държи главата на кестерме, но там никъде няма заплаха с куршум. Там стигне ли се до куршум, работата е в киреча. В бетона, по-точно. „От кухнята се чу шум. Клеменза излезе да види какво става. Когато се върна, той държеше в ръцете си непроницаемата за куршуми фланела на Лука Брази. Във фланелата беше увита огромна мъртва риба.”

Трябва да внимава за риба. И за конска глава също. Понеже ситуацията с отказаните на Пеевски поръчки много прилича на оная сцена от филма, когато продуцентът Джак Уолц отказа на Джони Фонтейн главната роля. И Дон Вито му направи „предложение, което не може да отхвърли”. Но Уолц го отхвърли лекомислено и после намери главата на коня си Хартум на спалнята.

Да си гледал един филм 17 пъти и да не си разбрал главното! Ние, дето сме го гледал само 13 пъти, помним много добре какво казваше Дон Корлеоне: „Приятелството е всичко. Приятелството е повече от таланта. Повече от правителството. То е почти наравно със семейството…”

Абе, пенсиите, лее ли се куршум срещу куршум?

Източници на „Сега” докладвали, че НСО научила от медиите за заплахата към премиера. Това било много странно, защото пощата на премиера задължително се проверява от НСО. Някой може да му изпрати антракс. Даже имаше случай на един му бяха изпратили трипер. Поне той така беше обяснил на жена си.

Експерти (дано не преувеличавам много) като Кирчо Киров, Димо Гяуров, Николай Марков са убедени, че цялата работа с тия заплахи е пиар. Много показно било.

И ние така мислим. Куршумите по предназначение ги пращат с ВСС (онази снайперска пушка, за която ви писах), не в плик. Това в плик е чекия. Извинете, така говоря само когато шофирам… Както знаете, шофирането у нас изисква специални езикови умения, които ние без съмнение имаме.

Обаче в един сайт, на който нямаме голямо доверие, пишеше, че Борисов спрял и тези поръчки. „Това само през трупа ми ше го допусна!" Но пак казваме, този сайт е съмнителен. Точно той написа, че Пеевски продавал дяловете си в Цацаров. Което не може да бъде. Според някои слухове той държи контролния пакет.

Пък в друг сайт прочетохме, че Пеевски излязъл „на дюшек”. Е, неговата е лесна. Обаче премиерът няма как да излезе на дюшек.

Ако некой ще прави нещо, да го прави, че ни писна да висим на брега на Перловската река. Взехме да я сънуваме вече. Честно. Оная нощ сънуваме, че пак седим на брега и чакаме. Чакаме и пак няма… И по едно време мина едно голямо лайно. И се събудихме силно фрустриран. Ами ако това, дето го чакаме, изобщо не си заслужава? Разбирате ли? Започнах да се притеснявам не само от това, че може да не мине нищо, ами и от това, че може да мине едно нищо.

Генерал Наско вика: „Премиерът ни взема за балами”.

Не, бе, не ни взема, ние сме си балами! Голямата ни грешка е, че подценяваме популистите и популизма и надценяваме народа. Извън патриотарските проповеди за „мъдрия български народ”, съществува и едно друго, езотерично познание, достъп до което имат само избрани: „Не взимайте хората за глупаци, но никога не забравяйте, че те са такива…” Доколкото сме чел „Проктър и Гембъл” са си го направили вътрешноведомствен девиз. 

Бързо салфетка! Кристина Кръстева има проблем в „24 часа”: „Цветанов израсна изключително в политиката... В самото начало на Цветанов му беше трудно да общува... Не беше изкусен нито в интервютата, нито в маневрите на политиката. Днес, в интерес на истината, Цветанов е безупречен във всичко това - умее да говори точно, а също духовито, умее и да увлича хората... чрез емоция и обаяние. Чар и закачки, но с мярка.”

И на половин страница ни разказала за един неподозиран Цветанов. Чаровен. Като цинкова кофа. И почти толкова духовит. Чак да не повярваш, че това е същият Цветанов, за който читатели твърдят, че в изблик на гениалност сме казал, че ако ходеше така, както говори, щеше да е пълен инвалид.

Браво! Браво, Витя!

Витя е колегата Виктор Самуилов: „Човек може да остави следа и като настъпи лайно.”

Вторник, 23 февруари

След пет месеца криене Горанов се засрами и прати един екземпляр от доклада на „Аликс Партнърс” в НС, за сведение на депутатите. Това, че е в един екземпляр, не е проблем. Все ще се намери някой да го препише на ръка. Така, де, ние историята на Паисий сме преписвали на ръка, та един доклад… Обаче гаднярът, нали знае нивото на езикова култура сред депутатите (по един език на четирима души), та го пратил на английски. И сега много от тях, в това число и председателката на НС, няма да успеят да го прочетат. Ама той и на руски да беше, тя пак нямаше да успее. Тетка е от малкото депутати, които в графа езици немат нищо, дори руски. Говорим за депутатите, затова няма да споменаваме, че и премиерът няма да може да се запознае в оригинал. А от фирмата пишат, че носят отговорност само за написаното на английски, но не и за преводите.

Пък в един сайт съвсем сериозно питат Тетка има ли в доклада нещо, което обществеността трябва да знае. „Не мога, вика, да ви отговоря какво конкретно има в доклада, защото той е много обемен, близо 600 страници…” И само по тая причина и по никоя друга не може да отговори.

Разследване на "Капитал" показало, че през 2014 г. държавата е загубила 30 млн. лв. от данъците от "Национална лотария" и "Лотария България" на Васил Божков. Чак цяло разследване да се прави за това не е нужно. Това са работи, които се знаят отдавна и няма що чак да ги разследваме. Както не е нужно да разследваме, че зад всички промени в полза на хазартните босове (или бос, както предпочитате) стои големият икономист и политик Йордан Цонев, когото народът нарича Данчо Ментата съвсем не за да го ласкае. Ментата, колчем се докопа до властта, и почне да прави поправки в закона за хазарта. През 2007 г., под лобисткия натиск на Ментата, Орешарски, Милен Велчев и др., кабинетът „Станишев” внесе предложение, което по нахалството си остава ненадминато: данъкът да стане 10%, но само върху печалбата. Която печалба може да я има, но историята показва, че никога я няма… Дори и червените депутати скочиха пред тази наглост.

Търкай, народе! Генетичната лотария предрешава всички други лотарии…

През ноември 2013 г. Ментата предложи данъкът върху хазарта, който тогава беше 15% от събраните залози, да се увеличи на 20%, но само върху печалбата. Това увеличение гарантираше поне два пъти намаление на събраните средства. Но Кадиев се разсмърдя и номерът не мина. Обаче в суматохата депутатите „пропуснаха” да запишат, че бинго зали, томболи и лотарийни игри се облагат с 15% върху всички събрани залози, както останалият хазарт. И те останаха само на корпоративен данък от 10% върху печалбата.

Гледам си бележките от време оно и виждам, че освен това лотариите са извадени от опеката на НАП и дадени на контрол от ДКЗ, който контрол щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни справки няма предвидена наказателна отговорност. Не помня какво беше ДКЗ. Като попитах Гуглето, то ми извади „Донской кирпичный завод”. Но не вярвам да е това, нещо съм объркал и сигурно е ДКХ. Но това е несъществена грешка, Донской кирпичный… щеше да ги контролира със същия успех.

Иво Инджев пише, че плащали по 1000 лв. за хвалебствена статия за Бокова, или добронамерено интервю с нея. Но не дава никакви подробности – нито кой ги дава, нито къде, нито поне едно телефонче за връзка. Не, че ме интересува. За една колежка питам…

Сряда, 24 февруари

Комисия, назначена по спешност от Цацаров, установи, че чистачка в столичното следствие е изхвърлила в контейнера два чувала с нарязани документи за фалита на КТБ. "Не й е направило впечатление да има цели документи".

Във ФБ се бъзикат, че чистачката без да иска бутнала папките от бюрото и за нещастие те паднали в шредера. И така 10-15 пъти…

Между другото в интервю пред Сашо Диков Цветан Василев разправяше какво му казал Пеефски: „Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..."

Има много за шредиране…

Не е нужно да вярваме на Василев, достатъчно е да го чуем. Отишъл адвокатът на Пеевски Александър Ангелов с лист на немски с желанията на Пеефски, озаглавен "спешни задачи". И го показа пред камерата. "Булгартабак", "Трансстрой", "Виваком" - 10% или парична равностойност, "Дунарит" - 30% или по пазарна цена, "Универсиада" - 50%, "Кристал", НУРТС и "Петрол" - уговорената част.

Спешни задачи

Цацата вика: „Няма нито едно унищожено доказателство. Да се твърди подобно нещо значи да се твърди, че има престъпление, а това е унизително…"

Като един заставам зад главния прокурор. Само малко ме притеснява, че унизително не значи невярно, не ли?

И друг път сме писал как името обрича човека. Станишев например, чието малко име Сергей значело „слуга на народа”. И той ни служи, служи… А сега, подобно на Апостола, отиде да служи и на всички европейски народи. Името понякога предопределя целия живот на човека. Но фамилията Цацаров е направо прокоба. Като се родиш Цацаров и можеш да станеш голям само на кила.

Депутатите Петър Славов и Мартин Димитров показаха справка, извоювана с дълга съдебна битка, от която става ясно, че шефовете на БНБ са получавали тлъсти заплати и бонуси в размер половин тлъста заплата. За цялата 2014 г. и първата половина на 2015 г. ръководство на БНБ е взело над 1.3 млн. лв. Искров получил 312 977,58 лв., от които 81 хил. бонуси за добре свършена работа. Ако е вземал по 20 бона месечно, за да си гледа работата, представяте ли си колко е вземал, за да не си я гледа?! Явно бая ще да е било, щом е отишъл да ги крие чак в Танзания… Е, така каза Цветан Василев.

Само за това в Китай г-н Искров щеше да бъде обесен или разстрелян! Някои неща в Китай са по-добре устроени.

Следващото го съобщаваме по-скоро за свой кеф, отколкото за ваш. Просто ни е приятно да събираме суфистицирани комплименти за Пеевски. „Сега”: „Големи обиколки имат тия мъже... За да минеш транзит край ДП, ти трябва околовръстно…”

Околовръстно! С всичките му там дъги и тангенти … Няма съмнение, че от Трите 6i6i това е най-голямото. Но като се има предвид, че на години е на-малкото, именно то е с най-големи перспективи. Ако нещо не прекъсне внезапно възхода му, де…

Всъщност, ако трябва да сме честен, Цацата не е чак пък толкова дебел. Интересното при него е, че има монументална гуша (не е сигурно дали е само една), която придава на цялото му естество излъчване за изобилие.

Повечето независими наблюдатели са категорични, че охраната на Пеевски не е да бъде пазен, а за да бъде контролиран. Той затова се е и дърпал. Бъчварова не е съгласна: „Всеки опит да се тълкува по този начин, да се спекулира на базата на някакви хипотези, не е коректен и към службите, и към полицията…”

Хипотези? През 2002 г. имаше един секретар на НС Аврамов. Ако помните, викаше на депутатите “малоумници”, за което ние нито веднъж не го укорихме. Та той беше задължил шофьорите от НСО да докладват изчерпателно къде возят депутатите, с кого се срещат, имат ли любовници, хомовръзки ли упражняват или хетеро… Така че хич не са хипотези.

Бъчварова вика още: „Мога да уверя гражданите, че работещите в МВР и ръководството на МВР в момента полагат максимални усилия да се гарантира сигурността на гражданите. Няма как това да се отнася за всички и изцяло да успеем… (Демек, отделни граждани ще дадат фира!) Но усилията, желанието да го направим е изключително силно.”

Да, де, ама историята не борави с желания и усилия, а с резултати.

Четвъртък, 25 февруари

Евгени Дайнов яко е яхнал метлата. Наказал им е едни работи, не ви е работа… Но са верни, съмнение няма. Само са казани много неделикатно.

„Ключовите фигури на модела КОЙ – т.е. задкулисието и обслужващото го правителство – са хора удивително глупави… Смазващо, невъобразимо не-интелигентни… неописуемо нахални… едновременно алчни, жестоки и страхливи… смайващо примитивни хора… семпли същества… тарикати... сенчести създания...”

Дето се вика, строг, но справедлив!

Спомняте ли си кога за пръв път казахме, че „по-просто нещо на по-видно място никога не сме имали”? На 17 юни 2011 година. (По-деликатно сме го казвали и преди това.) И оттогава често го повтаряме. Непосредствено преди да го изберем (изберете!) предупредихме народонаселението с думите на Селин, че е тъпо да "отмъщават за несправедливото си настояще, като си изработват бъдеще от чисти лайна." Но тогава много хора още не бяха подготвени да чуят истината. Някои и днес я загъзват, но ние бърза работа нямаме, ще изчакаме и тях да втасат. Ние сме нещо като полувоенизиран. Ако животът на военните минава наполовина в бързане, наполовина в чакане, то нашият минава само в чакане. Затова полу… Той целият ни народ е полу!

Отдавна търся повод да се възхитя на Гого Лозанов. И той най-неочаквано ми го даде. Подаде оставка почти цял месец преди да му изтече мандатът. Не искал да даде лиценз на телевизия ПИК, но не можел да не даде. И така решил личния си морален проблем.

Точно така постъпил Пилат преди два милениума. Понеже не искал да осъди Христос, но пък не можел и да го оправдае, си измил ръцете и оставил евреите сами да се оправят.

Което ме подсеща, че премиерът е в Израел. Казал по време на срещата си с българската общност в Йерусалим: „България е уникална в отношенията си с Израел. Която и партия да е на власт у нас, тук все ни обичат.“ Това е много добре. Защото показва, че не сме антисемити. Някой каза, забравил съм кой, иначе с удоволствие щях да го цитирам, че антисемит не е този, който мрази евреите, а този, когото евреите мразят.

Визитата продължава и премиерът ще се среща с колегата си Бенямин Нетаняху. Дано Бени да не се сети да го пита какво е направил с ДДС-то.

Депутатът Георги Кадиев, който е сред привилегированите да знаят английски депутати, се е запознал с доклада и вика: „Задкулисните имена ги няма. Няма го Пеевски. Няма имена на политици. Няма ги офшорните компании. Това е доклад, какъвто може да бъде направен от всяка средностатистическа одиторска компания. Ако за него действително са платени $22 млн., това е грабеж.”

Ама такава е била задачата, бе, другарю Кадиев.

Петък, 26 февруари

Става опасно, граждани! Икономическите волунтаристи, които ни управляват, започват да откриват законите на икономиката. Един Господ знае какво може да произлезе от това! Томислав Дончев вика: „Загубите от евентуален картел на пазара на горивата може да са по-големи, отколкото тези от фалита на КТБ.”

Изобщо управляващите са направили една малка стъпка в една необятна област. „Горивата, вика Дончев, влияят и на икономическия растеж”. И бива ли такова важно откритие да се направи на петата година от управлението?! Ако използваме лексиката на премиера, трябва да сте редки тъпанари, за да не го знаете изначално! Премиерът така казал на кметовете на семинар, на който станало дума за санирането.

Дончев вика още, че решението на КЗК да започне процедура за картел в горивата е смело. Борисов също ги поздрави!
Разбирате ли, граждани! Да си вършиш работата в тази държава стана подвиг. Изобщо, откакто ГЕРБ са на власт, нищо в областта на героизма вече не звучи невероятно. Дето викаше един пилот, хората ме гледат така, сякаш всеки ден отивам на подвиг. А аз отивам на работа.

Прав е Дайнов като казва: „В тяхната картина за света, икономиката изглежда така: носиш в кръчмата откраднатите джанти, бай Спас ти ги плаща и после ги препродава на намигащите типове от съседните блокове…” Бих искал да не беше чак пък толкова прав!

Борисов съобщи, че напролет щял да си санира къщата. Но при пълна прозрачност. Щял да съобщи до стотинка колко за дограма, колко за изолация, всичко… Чудесно. Лично ние дори знаем къде точно ще си я сложим тази информация. Някои употребяват глагола „завра”, но на нас ни е малко груб…

Пък пред журналисти Борисов рекъл: „Не мога да соча с пръст Пеевски и Златев, че са лоши. Това, че фирми, които вие медиите свързвате с тях, бяха извадени от поръчките, не означава, че съм казал, че са лоши.”

Ние ли така ги свързахме? А кой каза: „Витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски…" И на журналистическото питане по слухове ли ще се ръководим, Борисов отговори: „Нека допуснем, че малко съм попроверил кой кой е…” И това беше оня ден, не преди седмица, та да се надява, че сме забравили…

Пък във Варна какво станало… Budnavarna.bg пише за 38-годишния Васил Петков, който наел квартира и си поръчал мома на повикване. В уречения час обаче пристигнала съпругата му Николета! Двамата били женени от 8 г. Той работел в склад за алкохол, а тя била касиерка в една от големите търговски вериги. В свободното си време ходела на курсове по английски и компютър. На Васко така казала, де… Щяла да сменя професията, писнало й да работи 6 дена по 12 часа за 500 лева. И минала на режим „Бритиш еъруейз”: седем дена, 24 часа, всички направления…

Ако тоя Васко беше моряк, щях да ги разбера. Казвал ли съм ви за един действителен случай през 1986 г. Един кораб се върна внезапно във Варна. 62 развода от 68 възможни. Една булка била в родилното, една у мамини си, една била партиен секретар и другите 3 нямали уважителна причина да са сами в къщи, но имали късмет.

Опасни сте, Варна!

На страницата на Георги Влайков във ФБ видях този талон и не знам какво да мисля. Представяте ли си какви редки тъпанари работят в министерството на екологията! Кой сере с лицето, бе, алоу! Виждал съм хора, не един и двама, да си серат на лицето. Виждал съм също лица с по няколко гъза (повечето депутати са многогъзници!) Даже веднъж се бех замислил как би бил по-правилно да кажем на депутатите – гъзоглави или главогъзи. Въпросът никак не е лесен, защото има по равно основания и за едното, и за другото… Обаче да не се отплесваме. Как ще се контролира процесът? Народът ще почне както с автобусните билети – тоя, дето слиза, го подава на този, дето се качва… Зер може до всеки клекнал да седи контрольор?!

Тъпанари! Айде чао, че се ядосах…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!