Из делниците на един луд (15-19 февруари)

Тони Филипов, д-р 22 февруари 2016 в 09:52 20723 9

Понеделник, 15 февруари

Борисов пак изпаднал в симулиран оргазъм. Пак игра онова от селските вечеринки: „Аз на тях… И на едните, и на другите…”

Спрял бил поръчката за АМ „Хемус”. Тя била извършена „абсолютно законосъобразно”. Но той я спрял, защото „в общественото пространство витаят съмнения”. „Витае, че зад едната фирма стои Златев, зад другата стои Пеевски.” Но не били само слухове. „Нека допуснем, че малко съм попроверил кой кой е…” Малко е объркано, но не е само то…

Витаят и други слухове. Че откъде Европа са го натиснали да спре „Хемус. Но не били верни. Доброволно ги бил спрял. Както казвахме едно време, абсолютно доброволно и по препоръка на народната милиция. Слуховете ги пускали някакви „гадове”.

„Това, вика, са гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки и негодници. И в двете посоки. И трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо. И на едните, и на другите!”

Едните гадове са Пеефски и неговите медии, другите гадове са Прокопиеф и неговите медии. Има и трети гадове: „Има двама братя, които са си разделили пазара. И в същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото…”

Много го е заболяло от това питане. Смятам, че трябва по-често да му казваме какво мислим за него! Чехов казваше: „Човек ще стане по-добър, тогава, когато му покажете какъв е.“ Прав е Антон Павлович, вижте само от една реплика Борисов колко надобря. Не ли?

Освен това правителството се допитало до "Аликс Партнър", фирмата, която правила тайния доклад за КТБ, дали може да се публикува. „В момента, в който ни върнат отговор, че са съгласни, той ще бъде публично оповестен и пратен на главния прокурор. И се надявам, познавайки го по неговите действия, незабавно виновните да бъдат привикани да дадат обяснения и ако има състав на престъпление – да си го понесат.”

Главният прокурор е точно такъв! Веднага ще арестува Пеефски, дори новия Левски може да арестува.

Цялата държава се върти около трима души: Борисов, Цацаров и Пеефски. Като в „Тримата Шишковци” на Юрий Олеша? (На съвременен български „Трите 6i6i.) Детска приказка, препрочетохме я оня ден по препоръка на г-жа Ковачева. Ама верно са като тримата шишковци. И външният им вид е най-малкото. Тримата шишковци ограбвали народа. Единият бил обсебил житото, другият въглищата, третият желязото. Народът работел за да пълни техните гуши. А те дебелеели, дебелеели… Но веднъж народът, предвождан от храбрия оръжеен майстор Просперо и гимнастика Тибул, въстанал и свалил тримата шишковци от власт. И заживял честито. Това, разбира се, е приказка. В живота народите не въстават. Поне нашият не…

Може и никой да не е натискал премиера, може той сам… Но междувременно става ясно, че май ще ни разделят с Румъния. На тях ще им свалят мониторинга за правосъдие и вътрешен ред, а на нас не. Юнкер казал: "Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно механизмът ще бъде доведен до своя край… Много сме доволни от извършеното от румънското правителство при новия премиер…"

Ей, Жан Клод, ама ние сме стабилни, бе! Такава стабилност, каквато има у нас, в Румъния няма! Там все нещо бъзикат из държавата, а у нас нищо не помръдва! Пълна стабилност!

"Сънди таймс" пише, че ако българският премиер иска българка да е следващият генерален секретар на ООН, то той е избрал погрешната. „Смята се, пише изданието, че САЩ и някои техни съюзници, включително Великобритания, искат друг кандидат, може би дори друг български кандидат…”

Нали ви казах, поне две Велики сили не я искат.

Вторник, 16 февруари

Премиерът разпореди на министъра на земеделието да прекрати търга, обявен от Югозападното държавно предприятие за изграждане на горски пътища и инфраструктура за 95 млн. лв., заради съмнения, че може да спечели "Водстрой 98" на Пеевски. Процедурата официално не е финиширала и няма избран изпълнител. Но у нас често не е нужно една процедура да е приключена, за да се знае победителят.

И сега Борисов с чиста съвест, дори и със своята, може да каже, че няма общо с Пеефски. Вече няма. Лично ние не бихме разпрострял това нямане и върху минало време. Разследване на „Биволъ” показва, че за 9 г. „Водстрой 98“ самостоятелно или в консорциуми е спечелила близо 1 млрд. лева обществени поръчки.

Разбивката по години ясно показва кога се е състоял възходът на „Водстрой 98“.

Проучване на "Галъп" показва, че доверието на българите в правителство, президент и парламент е спаднало драстично. В НС е паднало от 21% на 16%, а недоверието е нараснало от 69% на 72%. Одобрението към президента е спаднало с 10%, а недоверието се е увеличило с 10. През декември 32% са вярвали на правителството, 50% не са му вярвали, а в момента вярващите са останали 27%, а неверниците са станали 59%. От „Галъп” викат, че сегашните нива на доверие били близки до тези в края на първия мандат на Борисов. Обаче сега не е краят на мандата. Или бъркам?

Дето викаше д-р Михайлов, гладът е сложно психосоматично състояние… И все по-сложно ще става.

И все пак ГЕРБ си остава първа сила. Ако изборите са сега, за тях биха гласували 24.1%. Представяте ли си! Една четвърт от българите полага изключителни усилия да не опознае премиера си и неговата партия! БСП, няма как, за толкова години вече е опозната - 11.9%. ДПС - 6.8% и РБ - 5.3%. ПФ, "Атака" и АБВ остават под бариерата.

Чета, че по повод смъртта на Туньо някои отговорни футболни фактори (баси оксиморона изръсих!) поискали фланелката с номер 3 в националния отбор да бъде извадена завинаги от употреба и да си остане вечно за Туньо. Верно е, че Трифон беше голяма работа. Само като тръгнеше срещу вражеските нападатели такъв един брадясал, с кръвясали очи, леко кривокрак и те пълнеха шортите. Обаче ако почнем така да вадим номерата… Утре ще умре Стоичков, всички сме смъртни, и ще извадим № 8.

После Балъков и ще извадим № 2, после Лечков… Един ден и г-н Борисов, господ здраве да му дава, но и той е смъртен, колкото и да не му се вярва, та и неговият № 13 ще отпадне. Всъщност, не. Борисов не е играл в националния, не е бил в САЩ. В смисъл, че той много пъти е бил в САЩ, но не за честта на България…

Колегата Евгени Петров пише: „Най-вероятно Пеевски ще напусне публичната сцена. Това важи и за мястото му на депутат, и за длъжността му на ковчежник и бизнес оръдие на Доган. Нещо повече, говори се, че това е решение на самия почетен председател… Дните на Делян според мен са преброени.”

А дано, хаджи Генчо, а дано! От твоите уста в божиите уши. Втора година клечим на брега на Перловската река и той все не идва и не идва…

Лани през юни Борисов даде едно интервю по телевизора, в което обяви, че сме изпреварили Румъния в борбата срещу корупцията. От тогава, ако се не лъжа, още няколко пъти я изпреварвахме. Но аз за друго го напомням. Там Борисов за пръв път казва нещо за Пеевски: „ДПС ще стане подходяща за разговори с другите партии в парламента, когато Пеевски напусне партията. Сега няма кой да им каже "Добър ден" в НС, много са трудни за партньор…”

И тогава в нас се зароди надеждата… Щото до този момент, колкото и да го провокираха, Борисов никога не беше казвал лошо за Пеевски. Два месеца преди това говореше: „Виновен (за фалита на КТБ) е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Не мога да кажа Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал…”

Няма вечни приятели, има вечни интереси. А при Борисов е даже и по-сложно.

Сряда, 17 февруари

Адв. Симеонов упорства за парите на зетя и щерката на вицето Попова. Имали 1.1 млн. лв. Дъщерята имала 287 хил. лв., а зетят Евгени Танчев, който от 15 г. бил безработен, имал 825 хил. лв. И двата влога били направени през март 2013 г. По същото време влог от 800 хил. лв. в КТБ открива и сватята на г-жа Попова. Излиза, че г-жа Попова лъже. Щото Симеонов показва и документи.

Ако помните, през 2009 г. имаше скандал с лобистката поправка "Мери Джейн", когато Пламен Цеков и Светлин Танчев подмениха текст в Закона за наркотичните вещества. Тогава вървеше слух, че това е направено в полза на производител на водка, който се отблагодарил на Лиляна Тодорова, сватя на Попова и майка на депутата Светлин Танчев, с 2 млн. лв. Слухове. Но, както ни учи премиерът през последната седмица, слуховете трябва да се приемат съвсем сериозно.

По телевизора Татяна Дончева на два пъти попита: „Къде в строителния бизнес се намира зъболекарят на министър-председателя?”

А сега, де? Зъболекарят? Личният му лекар, Лъчо Мозъка, знаем къде е. Но откъде се взе сега пък тоя зъболекар?! И защо Дончева свързва този зъболекар със спирането на процедурата за "Хемус"? Че зъболекарите могат да бъдат художници (импресионисти по-точно) сме чували. Но строители? Всъщност, защо не. Нали и те правят мостове?! А на тия 60 км. щяло да има много мостове. Може и коронки да има и затова да са толкова скъпи.

Яд ме е на Дончева. Вместо да каже какво знае, тя ни задава гатанки: „Верни ли са слуховете, че управляващите са назначили във всяко ведомство човек, който да им докладва какви обществени поръчки предстоят, за да ги разпределят?” И ние откъде да знаем верни ли са? Много интригантски подход. Посееш семето на съмнението и гледаш сеир.

Като казах семето… Дончева, ами ако аз попитам: „Верно ли е, че с Румен Петков сте изкарали една бурна нощ в курорта Девин?” Щото има такъв слух, даже един вестник го написа през 2008 г.

Не, така не бива. Много работи се говорят за премиера, но някои от тях не са верни.

Според Медиапул е възможно зъболекарят-строител да е Стефан Филипов Тотев, акционер във фирмата на Златев "Джи Пи Груп". Може да е и просто съвпадение, но откакто Тотев купува 3% от фирмата, на нея ѝ потръгва. Започва да печели поръчки за стотици милиони, повечето по европейски програми. И от 72 млн. лв. през 2012 – 2014 г. приходите ѝ се удвояват на 144 млн. лв. през 2015.

Не знам, но този Стефчо е младо момче, роден е 1979 г. И освен това май е инженер. Но може да му викат Зъболекаря, защото пипа фино, знае ли човек.

Пеевски вика: „Премиерът хубаво трябва да се погледне в огледалото и да види дали не вижда там Прокопиев и кръга "Капитал".

Снимка Христо Комарницки, в. „Сега”

Не е изключено. Човек ако иска да види, може да види каквото си иска. Това отличава човека от животното, фантазията. С малко фантазия може да види и Пеефски, и Прокопиеф, и Златев, и Домусчиев дори.

Президентът отказа да върне новия ЗОП, който е изключително гостоприемен за корупция. Как беше? Гарван гарвану… Ама това не са гарвани! Това са корморани, карабатаци, соколи и ястреби, кондори и лешояди, сови и кукумявки и всякакви дневни и нощни грабливи птици!

Болшинството на Борисов гласува ЗОП, президентът на Борисов го разписва и ще ми правят циркове с връщане на обществени поръчки. И какво ми остава, освен да си помисля, че ще ги вземат от Пеевски и ще ги дадат на техни хора? Не ми оставят никаква възможност да си помисля нещо благородно.

Четвъртък, 18 февруари

Премиерът се изповядва: "Благодаря на това момче в Лондон, много ме жегна, има голям принос. Като се огледах отстрани, разбрах, че може би за нормалните хора така изглежда.”

„Има период в живота, когато един човек с малко актьорска дарба може да измами дори и себе си.”

Ще се опитам в близките дни и месеци да повярвам, че от тук е тръгнал катарзисът на Борисов. Но подозирам, че ще ми бъде трудно. Но все пак съм благодарен. Бях почнал вече да се притеснявам, че не съм от нормалните. Щото от 2009 г. насам все така ми изглежда.

В НС, по време на дебатите за вота на недоверие, министър Москов посъветва червените на руски с цитат от Ленин: "Надо меньше пить“ (Трябва да се пие по-малко).

Това мисля, че е персонално към Миков. Казвали са ми, не знам дали е верно, че и двете му деца проходили много трудно. Гледали тати как ходи вечер като се върне и мислели, че така трябва. До развод стигнали с жена му. Викала му: „Ако не спреш да пиеш, децата никога няма да проходят!” И сключили компромис – да пие сутрин, та до вечерта да изтрезнее. Ама то така е и най-добре. Дето викаше Васко Сотиров, като се напиеш сутрин и ти се освобождава целият ден. Така де, не е ли така?

Москов им каза също и „плюнки”, но на това само Ташко Ерменков се обиди. Интересно той пък защо…

А пък аз сутринта изядох една кисела краставичка и цял ден ме кара на ракия. Ще взема да го освободя той ден, то почти е петък вече…

Петък, 19 февруари

Борисов вика: „Толкова ми е спокойно, толкова ми е леко. Ако искат, всичките да ми обявят война…”

Що да не му е леко, зер има какво да му тежи?! А това спокойствие директно препраща към вица за оня, дето имал разстройство, но докторът му дал успокоителни. Осрал се до плешките, но бил спокоен.

Премиерът лично се обадил на Евелина Петрова, чистачка на летището, и ѝ обещал, че ще спре договора, който шефът Христо Щерионов е сключил с фирма за почистване на летището. Поръчката е за 13 млн. лв., а бенефициентът, според „24 часа”, е близкият приятел на Борисов Александър Сталийски. Ако сте си мислили, че Борисов е изкачил всички върхове на популизма, сгрешили сте.

Едва сега настъпва, така да се каже, акмето на неговия популизъм. Снимка крадена.

Като казах „бенефициент”, не го казах случайно. Досега летището се чистело от 100 чистачки със средна заплата 1500 лв. Две професорски заплати. Но чистели като за една асистентска. Както и да е. Тези 100 чистачки излизат на фирмата 1.8 млн. лв. годишно. Шефът на летището обаче сключил договор за 13 млн. Значи разликата е 11.2 млн. лв., които ще отидат в джебето на Сталийски! Е, не всичките, щото по пътя има отклонения. Например към джебето на шефа на летището, може и към министъра… Тоя договор не просто трябва да бъде спрян, ами всички участници трябва да бъдат спрегнати в акузатив, ако ме разбирате!

Това е пладнешки грабеж!

А сега за колекционерите на мъдростите на Цецерон едно цитатче: „Това, което имаме като осем парламентарно представени партии в българския парламент, показа, че има едно многообразие. Виждате колко е динамична ситуацията, дори част от тези, които формираме парламентарното мнозинство, вече се изразяват като единствената опозиция и във вчерашния дебат. И съм убеден, че ще има много подобни политически нови явления в политическия клонинг, който може да бъде осъществен в българския политически живот.”

Има и още, цялото изказване е бисери, но да не досадим. Щото една глупост е смешно, две глупости – тъжно, много глупости – досадно. „Аз смятам, че хора, които са получили признанието да бъдат политици и са се възползвали от всички активи на политическия живот в страната, те представляват своите избиратели като такива, които са избирани.”
И като каже „това, което имаме като…”, направо ме размазва. Разказваха ми, не знам дали е верно, че на едно погребение излязъл да каже прощални думи. И пак така почнал: „Това, което имаме като мъртвец…”

Чупи глупомера отвсякъде! Но това не пречи да стане шеф на най-важната комисия в НС.

Румен Петков вика: „Борисов управлява държавата като цигански оркестър - по слух. Добра метафора, та че и точна. Румен ги разбира тия работи, щото сам той е музикант. Всъщност, не сме съвсем сигурен, но предполагаме, че свирачите на гъдулка също са музиканти. Колко се молихме на плевенчани да ни намерят тоя запис, на който Петков изпълнява „Токата и фуга” на гъдулка… Както и да е.

Курнелия Нинова вика: „Аз твърдя убедено, че БСП е алтернатива на това управление и имам аргументи за това във всяка сфера.“

А пък аз твърдя, че това управление дойде като алтернатива на вашето управлението! Даже на два пъти, не веднъж! През 2009 г. Бойко дойде като алтернатива на крадливата тройна коалиция с премиер лидера на БСП Станишев, а през 2014 г. като алтернатива на правителството на Орешарски!

Пердета, ама пердета! Те така СДС през 2001 г. викаха: „Ако Симеон бъде избран за лидер на партията, ние ще му представим анализ на положението в страната.” Та се наложи тогава да им обясним, че ако анализът на положението в страната на СДС беше верен, Симеон нямаше да е в страната…

И после Нинова изрежда едни работи, дето доказвали, че те са алтернатива на Борисов. И в изредените работи няма нито една, която да не са можели да извършат додето бяха на власт. И може би тогава щяха да останат в управлението, а не да са му алтернатива.

Ало, пенсиите! В последния си брой сп. "Тайм" пише за соленоводната мида Arctica islandica, обитаваща Атлантическия и Северния ледовит океан, която живее до 500 г. И сега ще я изучават, за да лекуват Алцхаймер и други пенсионерски заболявания. Пенсиите, знаете ли защо живее толкова дълго? Защото е добродетелна - винаги си седи дома и винаги е трезва.

Това от Джером го знам. А вие не си седите у дома.

И каква е тази нова мания да се газите с коли, бе! Малко ли ви е, дето ви гази НОИ, НЗОК и всеки, който ви хване, та и помежду си! Само за два дена в Сливен станали три катастрофи със средна възраст на участниците над 70 г. Причакват се главно на пешеходните пътеки. И не са били пияни нещо, за да ги оправдаеш, ами напълно трезви! Сигурно се надат, че като останат по-малко ще им увеличат пенсиите! Да, да…

„Труд”: „Чествания в цялата страна за 143-тата годишнина от гибелта на Апостола.” Чествания! Така му се пада, да е внимавал когато си избира страната!

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!