Из делниците на един луд (22-26 април)

Тони Филипов, д-р 28 април 2013 в 14:37 13567 15

 

Понеделник, 22 април

Цветанов обещава: „Ще превърнем Северна България в Южна България.” Доста притеснително! Щото тя половината от Северна България е била Южна, до Съединението. И Южна е била доста по-северна, преди мамалигите да ни върнат Южна Добруджа… Надявам се, че просто лошо се е изразил.

Щото чета, че Агенцията за инвестиции направила рекламен клип на България, но от картата бил изрязан Пиринският край. Нема Кресна, нема Сандански, нема Петрич. При което положение северозападните части на родината стават малко по-югозападни. Само за сведение, клипът бил дело на онези юнаци, дето взеха милион и нещо за да изкопират туристическото лого на Киргизстан.

. Картата на „Нова Турция”, публикувана в „Милиет”.

Картата на „Нова Турция”, публикувана в „Милиет”.

Но много по-съществено изместване на Северна България на юг може да настъпи от мераците на южните ни съседи, които искат да възстановят присъствието си (или гостуването, забравих последно как го наричаме), в част от нашите земи. В. "Милиет" публикувал карта на "Нова Турция", в която е включен Кипър, Северните части на Сирия и Ирак, части от Гърция, Азербайджан и Грузия, половин България – от Пловдив нататък. При това положение половината Северна България автоматично ни става Южна. Не ли?!

Отстраниха от длъжност шефа на ГДБОП Флоров, дясната ръка на Цветанов. Флоров и Цецо са в многовалентна връзка. Цецо му е: 1.) началник; 2.) кумец; 3.) приятел; 4.) съсед. И като имате предвид, че и двамата са от години в системата, мисля, че няма да е пресилено да кажем, че те са алотропни елементи, което също ги сближава. (Алотропията е свойство на химичните елементи да съществуват във вид на прости вещества.)

Както и да е. Та от отбора на Цветанов сега имало опасност Флоров да премине в отбора на затвора за срок от 10 до 30 г. Не голям шанс, да не си помислите… Срещу него имало две разследвания за корупция: „Араби” (1999 г.) и „Високия” (2002 г.) Според "Араби" Флоров получил 20 000 марки, за да предупреждава производителите на опиати от делото "Опицвет" в случай на заплаха срещу тях.

Десет години инстанциите си го прехвърляха това дело като Гришо и Надал… Първите две инстанции отсъдиха затвор. Но Трето отделение на ВКС в състав Маргарита Тихчева (председател), Огнян Ризов и Христо Странджански освободи поръчителя и намали присъдата на химика Валери Величков до 1 г. условно. Нямало доказателства, че произведените в химическата лаборатория 666 кг бензил-метил-кетон са за търговия. И си е така. Бензил-метил кетонът трябва да се забърка с метиламин, за да се получи метамфетамин, който вече може да се продава.

Според съдиите подсъдимият, като химик, правел различни опити. Това, че понякога се получавал метамфетамин, било само случайност. Освен това те взеха предвид спецификата на химичните процеси - при някои опити има критична маса, която ако не се достигне, просто опитът не се получава…

Говореше се, че критичната маса е била в милиони, но тия работи са недоказуеми…

„Сидеров осъди Слави за клевета”, съобщава „Труд”. Съдът постановил Славчо да даде на Сидеров 7000 лв. за дето му приписал репликата „циганите на сапун” и го нарекъл „фашист” и „фюрер”. Това били обидни квалификации. Какво нещо! „Духовен педераст” не е обидна, фашист е обидна! Нали Расате нарече Сидеров „духовен педераст”, но СГС го оправда. Та Славчо щял да му даде 7000 лв., а Сидеров обещал да ги дари на манастир. Сигурно. Те Сидерови дълго време даряваха субсидията си на онкоболните. Или щяха да я даряват, не помня…

Като споменах Слави, та се сещам да ви кажа нещо любопитно. В романа на Лий Чайлд „Врагът” има един епизодичен герой, българин, избягал от режима, който служи като сержант в спецчастите „Делта”. Висок, едър, мъж като горун. Имал червена спортна кола – „Шевролет Корвет”. Било му мечта още в България да има червена спортна кола. (Едно ферари с цвят червен…) Той попада под подозрение, но се оказва от добрите. И знаете ли как се казва? Казва се сержант Трифонов. Да, сержант Слави Трифонов. С бръсната глава, висок 1.98, 110-115 кг. Нямаме никакво съмнение, че Лий Чайлд и Волен Сидеров имат предвид един и същи Трифонов.

Слави бил един от над 150-те българи, подслушвани постоянно, твърди в. «Уикенд» на 3 стр. под общо заглавие «Голямото слухтене». От там научаваме, че "Не 1, не 3, а 6 ЦЕЦОмобила кръстосвали България". Подслушвани били също Плевнелиев, Параванката, Станишко, агата, Мая Манолова, Овчаров, Дянков, Кунева и т.н. Пак повтарям, всичко това го пише във вестника на Пеевски „Уикенд”. Който до вчера беше нещо като официоз на Цветанов.

Сефте! Пеевски е шампион в бързото обръщане.

Между две точки може да се прекара права линия. Между две постъпки – характер.

«Господи, пази ме от приятелите ми, от враговете сам ще се пазя», рекъл Наполеон. И като се върнал на власт за малко (стоте дни), някои от тия му приятели видели бая зор... Интересно къде ли ще се дяват Пеевски и банкерчето, ако Бойко се върне за малко? За много едва ли ще се върне, но и стотина дни ще му стигнат, за да се отблагодари на приятелите…

Вторник, 23 април

Преди години написах нещо и, повярвайте ми, тогава напълно си вярвах. Ставаше въпрос за една притча от „Нощ в Лисабон” на Ремарк. Турили раци в казан да ги варят. Когато водата се сгряла до 50 градуса, те закрещели, че не се издържа и се завайкали за хубавото време, когато водата била само 40. Когато градусите стигнали 60, те се завайкали за хубавото време на 50-те, а после за 60-те, 70-те и т.н. И тъй се сварили, вайкайки се за миналото... Та тогава написах: «Явно за целите на Ремарк не е било необходимо да се отбележи, но аз ще го кажа, че колкото по се сваряват раците, толкова по-червени стават…»

Но съм се заблудил. Към днешна дата мога да кажа, че оцветяването на раците е колатерален ефект, който няма общо с основния процес – привикването към жегата и носталгията по по-малката жега.

Италианският писател Лучано Де Крешенцо казва: «Животът може да бъде разделен на три фази: Революция, Отражение и Телевизия. (Rivoluzione, Riflessione e Televisione). Започва с желанието да променим света и завършва със смяна на каналите.» Точно както завърши всичката революция и у нас. А, ако искаме да сме напълно точни, у нас тя така започна и така протече. 1% млади българи протестираха по площадите, 99% прещракваха каналите...

И ще кажа нещо, което вероятно много ще засегне патриотите и идеолозите на «народното въстание», но ако през 1997 г. не бяха мутрите да организират протестите, Виденов щеше да си изкара мандата. (Декларирам, че това твърдение е аксеологически неутрално!)

Между другото, тия дни литературният ни агент в Милано ни изпрати книгата на Крешенцо «Кафе соспезо» ("IL CAFFE SOSPESO", Milano, 2008). Лучано Де Крешенцо е човекът, който пръв споменава неаполитанската традиция на кафето соспезо, така нашумяла и у нас днес, а не Тонино Гуера, както писаха всички, включително и ние.

Много глупаво се получи, дето това кафе стана популярно у нас като „висящо”. Самият превод опошлява целия културологичен контекст. Как може да има еспресо, капучино, така може да има и соспезо.

Карай…

Цветанов рекъл в Кюстендил: «Ще спечелим на 12 май, защото сме силни, защото сме знаещи, защото сме можещи.» И знаете ли кое е най-интересното? Че нищо не последвало след това изказване. Ни небето се разтворило, ни земята се разтресла. Висшите сили с нищо не показали, че са възмутени от тази грандиозна лъжа.

Пък Бойко рекъл: «България е на второ място по най-нисък външен дълг и на четвърто място по най-нисък дефицит в ЕС. Това ни прави съизмерими с Германия и Швеция.» И пак нищо не последвало. А щеше да е логично някой да попита защо беше низвергнат Дянков, ако ще се хвалим с неговите хвалби и дословно ще цитираме думите му?

„30 000 души искат да се върне казармата”, писа „Труд”. Във Фейсбук се образувала група, която реве за задължителната военна служба. Не им знам мотиви, но предполагам, че са традиционните – казармата закалява, превръща младежите в мъже… Дрън-дрън, та пляс! Тая група явно е съставена от пенсии, които сега ги е ударил бромът, дето го сипват в чая на войската, за да укротява младото и непрекипяло либидо. И те са се размечтали по онова време, когато с една вафла и една лимонада ставали чудеса, които днес и с виагра не стават...

Само като се сетя какви простотии са ми минали през главата в родната казарма… Две години лежах из Аязмото в Стара Загора. Ставало се мъж в казармата… От лежане никъде не се става мъж…

Точно в казармата едни хора се научават, че могат да издевателстват над други хора безнаказано. А други хора се научават да търпят униженията безропотно, да се снишават, доде отмине жегата. И не ви е работа в ръцете на какви интелекти беше армията по наше време… Цветанов е направо Умберто Еко пред тях. За две години бяха способни да изгладят и най-нагънатия мозък. На мястото на знанията научаваш всякакви глупости.

Всъщност, човек като е предразположен, може да научи глупостите и от телевизора. Най-вече от телевизора. „15 000 лв. глоба за тв игра с полов член”, съобщава „Труд”. СЕМ наложил глоби на Би Ти Ви Синема и Кино Нова, защото излъчили филми, които създават "опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и социалното развитие на децата" На 15 декември по Кино Нова от 18,08 ч до 19,54 ч е излъчен филмът "Кретените 2". Там имало сцена, която възпроизвежда куклено шоу с гладна змия и пениса на мъж, маскиран като мишка. Мъжът го подавал на змията през една дупка в терариума. Имало също етюд "гъзопой": наливали бира през маркуч в ректума на мъж…” И всичко това във времето на Сънчо. Е, имало червена точка. Колкото още повече да изостри интереса на дечурлигата.

Пак с червена точка в мрежата върви клип на ВМРО. В клипа Ангел Джамбазки казва: „Ние, българите, имаме да кажем на всички управлявали до сега…" Тук се включва червената точка и говорът е заглушен. Но всички, които сме чели по устните на Стоичков, с лекота разбираме, че казва: „Да ви е… м…..”

Браво!

. Сенсей Волен Сидеров.

Сенсей Волен Сидеров.

Пък в клипа на Атака дават Волен, който демонстрира бойните си умения на морския бряг. Прави се на Кобрата и Багата едновременно, размахва пилешките си крайници по екрана. Пусти шамари…

Сряда, 24 април

Изследване на НЦИОМ показва, че ако през 2009 г. 9.5% от избирателите са били готови да продадат гласа си, към днес вече са 11%. Половината от тях биха взели пари само от партия, на която симпатизират. Другата половина, основно цигани и необразовани българи, биха взели от всеки, който дава. „Социолозите, пише „Сега”, не открили зависимост между стандарта на живот на анкетираните и готовността им да изтъргуват вота си.”

Стига, бе?! Не са открили? Да не би да са търсили не където трябва? Нали половината са цигани и неграмотни българи, какъв стандарт да имат? И това ако не е зависимост…

Едно такова дребно несъответствие е способно да поколебае доверието във всички резултати на съответната агенция. След Мира Радева НЦИОМ е агенцията, която дава най-голяма преднина на ГЕРБ (23.9% срещу 17.5%). Нищо, скоро е социологическият Видовден.

„Яйцето ще е евтино, но заради конкуренцията”, пише „Труд”. Добре, че това са го казали производителите, а не колегите. Защото възнамерявам да кажа, че авторът на подобна констатация е доста глупав и неук човек. Конкуренцията е единственият механизъм, който може да направи стоките по-евтини или обратно. А това, дето двама министри са призовавали фермерите и търговците да осигурят евтин празник за народа, то просто поставя и тях в същата категория.

Възможността да се внесат евтини яйца от Полша принудила нашите кокошкари да намалят цената на 13-15 ст. И сега, разправя шефът на Продуктов борд „Яйца и птици” Ангелов, продавали яйцата с 15-20% под себестойността. Защо себестойността на нашите е с 15-20% по-висока от полската, не мога да ви кажа. И нашите фермери получават субсидии, а пък полските яйца се оскъпяват и от транспортни разходи… Всъщност, себестойността е поне 25-30% по-висока, щото поляците си турят сигурно някой процент печалба, все пак не вярвам да са се трогнали от призивите да се осигури евтин празник на народа.

Едни други си го вдяваме…

„Сега” пише, че британският журналист Крис Биърдшоу, който води предаване за градинарството по Би Би Си, доказал, че цветята предпочитат да слушат хеви метъл. Направил експеримент с четири парника. Първият бил контролен, там цветята расли на тишина. Във втория парник пускали класическа музика, в третия Клиф Ричърд и в четвъртия - „Блек Сабат”. В парника на Клиф Ричърд всичко изгинало. Към класиката цветята се отнесли с безразличие. Най-много цвят и устойчивост на заболявания показали растенията в парника с хеви метъл.

Стават такива странни работи. Една комшийка на село гледаше зеленчуци в двора. И много обичаше песните на Веско Маринов от „червения” му период. Синът ѝ монтира един усилвател на терасата и по цял ден я озвучаваше - „Песен за моряка”, „Песен за летеца”, оная за виното, забравих ѝ заглавието… Обаче не видя хаир. Първо доматите ѝ ги удари картофената мана, после пиперът ѝ хвана столбур (mycoplasma му викат на село), фитофтората съсипа картофите (това е оная болест, дето уморила от глад ирландците през XIX в.) После зелето ѝ маняса и изобщо да не ви разправям. И така две-три години пълен карък. После Веско Маринов се изметна, мина изкъде ГЕРБ и госпожата го разлюби. Мина на Азис, Анелия и Преслава. И, о чудо! Като тръгна оня ми ти зеленчук… Вечер го оберат, на сабалето пак втасал… Ако не бях видял с очите си, никога нямаше да повярвам, че и растенията у нас предпочитат чалга.

Всъщност, не съм много изненадан. Когато кака Елена каза, че Иван говорел на теменужката и тя растяла като луда, си помислих, че растенията, или поне теменужките, имат много перверзен слух. Лично ние хващаме нервно разстройство всеки път, когато слушаме Костов повече от 1 минута. Но има и хора, които го слушат. Дето викат казаците, на вкус, на цвет товарищей нет.

Факсимиле от в. „Уикенд”.

Факсимиле от в. „Уикенд”.

Между другото, горе забравих да кажа, че според „Уикенд” Веселин Маринов бил контрабандист на цигари и изкарвал по 100 хил. евро месечно от износ за Гърция. Ей, тоя, така както изглеждаше пълен шушляк, ще излезе накрая българският Кобзон.

 

Четвъртък, 25 април

Миро Найденов вика по телевизора: «Цветанов ме подслушваше незаконно през целия мандат, подслушваше и целия МС и всички министри знаеха. «Склонен съм, вика Миро, да мисля, че това, което пише в сигнала на Станишев, е вярно.»

Обаче Бойко не знаел, да не си помислите! “Категорично разграничавам Цветанов от Борисов. Допускам, че и самият той може да е бил обект на подобни действия...”

И ние го допускаме. Иначе няма как да си обясним публичността на разговорите на Борисов с Танов за Мишо Бирата и Вучката...

Миро съобщи, че и той извел семейството си извън страната, за да гарантирал сигурността на децата си. Лелей... Представяте ли си в каква държава живеем?! След Емо Фаса това е вторият виден гербер, който излиза на дюшек.

Миро разказа, че по времето, когато се сформирало служебното правителство (и когато кечъра е въртял като изоглавен из центъра на София) той имал среща с президента. "Оставихме телефоните си отвън и дори пуснахме телевизор за страничен фон.»

Пък Трайчо вика, че министрите започвали разговорите си по телефона със „Здравей, Цецо!”…

Явно Цветанов ще излезе злият гений на правителството. Винаги съм смятал, че «злият гений» е въплътено интелектуално зло. Но се оказва, че и прост човек може да стане зъл гений...

Борисов обаче вика, че няма да иска оставката на Цветанов, щото той му се заклел в децата си, че него не го е подслушвал. Което вероятно автоматично оневинява Цветанов.

Но то и нямало как да му иска оставката. Щото Цветанов бил «моторът на ГЕРБ», «партията е негова». Ако това е верно, значи Бойко е само една фасада, един афиш.

Водачката на варненската и старозагорската листи Лиляна Павлова и кандидатът от ГЕРБ Иван Портних се консултират какво да правят с бременната скарида.

Водачката на варненската и старозагорската листи Лиляна Павлова и кандидатът от ГЕРБ Иван Портних се консултират какво да правят с бременната скарида.

„Павлова спасява бременна скарида”, пише „Стандарт”. Информацията се появи първо в личния блог на госпожата: „Малчуган учи Павлова как се ловят скариди”. В Бяла малкият Жорко й показал как става с кепче. И тя още с първия опит хванала една, която се оказала бременна. Рибарите я успокоили, че да хванеш бременна скарида е на късмет.

Страшни новини създава тая госпожа, дума да нема. Вестниците се чудят коя по-напред да отразят. И най-вече се чудят как да я отразят. Оня ден в Ст. Загора се срещнала с обществеността на пазара. Една 82-годишна пенсия ѝ се оплакала, че не може да си позволи домати. И Павлова ѝ купила едно кило.

Едно кило, три домата. В такива случаи Станишев купуваше телевизор, Иван Костов купуваше магаре, а герберите така са се стиснали, че не можеш да им вкараш лазерен лъч в… където се вкарва лазерен лъч.

Петък, 26 април

Калин Руменов, наричан в някои пуритански среди не без основание Каналин Руменов, отново екзистира върху вербалната си провокативност в „Новинар”. И тоя път задминава дори и себе си. Група родителки написали писмо до правителството да се забрани чалгата на абитуриентските балове. И патосът на автора е срещу лицемерието на това поколение, което не е възпитало децата си, а сега реве и чака държавата да се намеси. По принцип е прав, но много читатели няма да го разберат. В смисъл, че ще се откажат още след първото изречение: „Ученички се бият за кур”… Думата „кур” и няколко куропроизводни думи се използват многократно. Руменов не се притеснява да споменава и майката на майките: „Мамицата им лицемерна… Това е страхлива псевдоинтелектуална пръдня на деградирало от бездействие поколение, което не можа да забрани чалгата на себе си, но иска правителствена цензура за децата си… Мамицата ви пасивна и лицемерна, седяхте и гледахте сеир, докато ранният Азис виеше. А сега децата ви гледат и дори снимат сеир как ученички се бият за кур.

Пак казваме, не че не е право това, което казва, но някак терминологично не е издържано.

Не знам. Може пък така да трябва да се пише за българския читател. Ние все се опитваме да го докараме с образи, с метафори… Например това „и прост човек може да стане зъл гений”. Руменов щеше да напише, че Цветанов е прост като на вдовец к… и щеше да бъде разбран.

Първа и трета книга на „Из делниците на един луд” можете да поръчате на: [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!