Из делниците на един луд (4-8 май )

Тони Филипов, д-р 11 май 2015 в 12:21 10351 6

Понеделник, 4 май
Синодът, който ние вече ще се въздържаме да наричаме „свети”, дава заден за споменаването на Готски като цар на българите при богослуженията. Русенският дедо Наум вика, че решението било само пожелателно. Дедо Калиник например наредил в неговата епархия царят да не се споменава изобщо. Дърт лицемер! То, като кажеш владика, нема нужда да добавяш и лицемер, става тавтология… Вечно се буташе да застане до царя-премиер. Даже си спомням един куриозен случай през 2007 г. Гостуваше Вселенският патриарх и по време на речта му иззвъня джесемето на дедо Калиник. И мани, дето събуди царя, ами звънеше със саундтрака на „Кръстникът”. Голям конфуз, щото дедо поп доде разбере кой от всичките му телефони звъни...

Та синодът бил решил, че само «дава благословение”, пък който поп обича, да го споменава. Но нечия палава ръчичка махнала „благословлението” и на сайта решението излязло като задължително. Дето се вика, и на поповете дяволът им пречи да стигнат до рая.

Знаем чия е ръчичката, но не знаем какво я движи. Щото си спомняме, как през 2008 г., когато се подготвяше Шестият Църковно-народен събор, владиците се изпокараха дали да поканят царя. След дълги спорове и скубане на бради, победиха републиканците, предвождани от Николай. И царят не присъства на събора, ако и да имаше немалък принос за преодоляването на разкола в БПЦ. Но пък присъстваше архонт Слави Бинев. А президентът Георги Първанов прочете тържествено слово…

И сега дедо Николай пръв царист.

Пък „Труд” обяснява депозитните потайности на Иван Костов. Успял, с помощта на квесторите, да спаси едни 155 хил. лв. в КТБ, които били на лихва за отличници - 9.8%. Еха… Само от него дедо Ваньо е щял да взима една пенсийка от по 1300 лв. месечно.
Истината рано или късно излиза на бял свят. Справедливостта… За справедливостта не съм сигурен.
Омбудсманът Пенчев вика: „Неправомерно получилият парите трябва да ги върне, а този, който е разрешил това, носи и наказателна отговорност…”

Ще носи, ще носи… У нас по-малката отговорност се носи дома, а по-голямата се туря на влог в некоя чужда банка. Питайте Искров, ако не вярвате…

Ние, разбира се, си даваме сметка, че не е само Костов. Всички се хванаха за него, защото е всенароден любимец, но със сигурност има и други политици, които са намазали. Например Виждито, ама за него „Труд” няма да съобщи никога.
Костов вика, че не бил направил нищо нередно: „Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог.”
Я колко просто било!

На въпрос дали не се опасява от морална критика заради действията си, отговаря: "Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли?”

Дали не разбира драгалевският йезуит или се прави? Моралната критика не е за това, че си спасява парите, а за това, че ги е турил на специална лихва с протекциите на банкера и по тоя начин е станал част от източването на банката.

Бившата министърка Емилия Масларова, подсъдима за длъжностно присвояване на 11 млн. лева от ремонта на сградата на социалното министерство в Стара Загора, междувременно станала професор. Ще преподава на студентите в катедра "Социални дейности" на Медицинския факултет на Тракийския университет. Покрай това разбираме, че Масларова преподава още на две места – при проф. Митьо Гестапото в Библиотекарския и в УНСС. Браво! Такива хора трябва да обучават младите. Защото светът, в който ще живеят, е точно такъв. И, ако не греша, още по-такъв ще става. Чудя се защо Пеевски не преподава някъде. Той би могъл да бъде много полезен с опита си. Отишъл при Гриша Ганчев, пише Фрогнюз, и поискал 30% от „Петрол” срещу $15 млн. Ганчев разказал пред свои хора, които пък разказали на жабите. Пеевски заявил, че идва по поръчка лично на "истинския морук" Ахмед ага. Ганчев му обяснил, че няма как да му даде за $15 млн. 30% от дружество, което струва 300 млн. Казал му също да не ходи повече, защото нямало да се поддаде на заплахи и натиск, от която и страна да идват те.

Понеже се досещам от коя страна идва натискът, та ще кажа, че хич не без значение… Гришата гриза вече веднъж дръвцето и пак не му дойде акълът.

Но да се върнем на Масларова. Проф. Начко Радев пише в рецензията си, че госпожата била изграден учен, задълбочен изследовател и доказан ръководител, към когото се отнасят с респект европейски институции, научни и граждански организации.

Дано и в Сливенския се отнесат с респект. Няма да крия, че ми се ще да я видя как ще се фръцка с обувки “Casadei” за 1000 лв. и чанта на “Bally” за 700 лв. из двора на Сливенския. Може би в това е великата шаячна правда, не ли?
Когато през 2010 г. обвиниха Масларова и ѝ туриха гаранция от 50 000 лв., което за времето си я правеше на-големият престъпник, медиите писаха, че госпожата ще бъде Любимец 13. Щото там имало вече 12 висшистки, та тя ще е 13-та. Нещо повече, за оня момент със своята докторска степен по икономика, Масларова безспорно щеше да бъде най-образованата затворничка. И така реалистично й бяха описали бъдещите 10 до 20 г., че чак страшно ти става – събуждане в 5.30, сутрешен развод, закуска, работа… До известна степен успокоително звучеше само това, че храната била прилична – предястие, второ с месо, десерт, общо 2 622 ккал, а ако се труди и още 517 отгоре.

Вторник, 5 май

Мирните бургазлии в квартал „Славейков“ станали жертва на една от ония автоаларми, които подтикват добрите момчета към лоши постъпки… Една госпожа от Монтана си зарязала колата в и си се прибрала по постоянен адрес. И няколко блока се упражнявали в ненормативна лексика по цяла нощ. Заплашили, че ще разбият возилото, но от полицията ги посъветвали да не го правят, защото ще носят наказателна отговорност.
Всичко това научих от бургаски медии, но някак си не му повярвах. Зер не е Бургас градът, който даде през 2011 г. на България кирката в капака? Далакмана и т. нар. „банда с кирките”? И една аларма свири денонощно и в цял квартал не може да се намери една кирка?


Сефтето, 18 март 2011 г. „Опел Астра”, санкциониран в района на бл. 65 в к-с «Братя Миладинови».

У нас, ако сте забелязали, всеки град си има традиции в автомобилизма. В Банско на такава кола щяха да й срежат и четирите гуми. В някои квартали на София щяха да я подпалят. В Хасково – да й качат градинска пейка на покрива. В Перник пък щяха да я обезвъздушат. Това казвал ли съм ви го? Счупват страничното стъкло и хвърлят няколко надупчени флакона бързо втвърдяваща се полиуретанова пяна. След час пяната вече така се е раздула и втвърдила, че можеш цял живот да я чоплиш с остри предмети, но пак няма да имаш кола. А като минат 24 часа, вече не можеш и да я чоплиш.

Цацаров щял да проверява за подкупни ченгета във връзка с баталиите около Киро Японеца. Щото Японеца вика, че племенникът му Йончо бил под закрилата на братята Боби и Атанас Василеви от 3-то РПУ. Той самият преди време плащал на Боби по $1000 на месец, за да не му прибере крадените коли.

Та като стана дума, да напомним на главния прокурор да види и оная работа, дето я разправяше Пеевски. Как Цветанов го натискал да прави чадър на някои криминални авторитети: „Молбата му бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Флоров били близки… Киро Японеца и Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборите. Но това са само част от имената, за които ме е молил… Сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие…”

И изобщо има много „ора за затвора”…
Съдия Снежина Колева от Софийски градски съд прекрати делото срещу Бисеров заради нарушения "в обстоятелствената част на обвинителния акт" и го върна на прокуратурата. Бих ви приканил да помислите дали прокуратурата случайно ги е допуснала тия нарушения, но вие и без мен сте се досетили. Едно объркано заглавие в „Новинар” поставя вярно проблемите: „Прокуратурата погва отровените кучета във Враца”. Точно така прави прокуратурата, погва умрялото куче… На него нож вади. На живо куче никога.

Васко Петев написал на сайта си: „Мега измама. Българи си плащат тока в Лондон с монети от лед.” Понеже в бедните квартали на британската столица, където живеели нашенците, токът още се плащал по старомодната система с монетен апарат, та те се изхитрили и замразявали вода в капачки от бира. Ледчетата се разтапят, водата се изпарява и в касичката нема никой. На лондонските ченгета им се събрали очите от криминалната евристика на нашенците.
Млад е Васко и не знае. Този номер е много стар. Българските студенти в Германия много преди 89 г. по този начин се уреждаха с безплатна газ.

През 2002 г. ние дори бяхме замислили бизнес по този почин. Пуснахме обява, че продаваме формички за лед с тежестта на 5, 10, 20 и 50 ст. И сума народ се обади да пита… Тогава тъкмо навлизаха масово автоматите за кафе…
Проблемът ни е в това, че трудно забравяме старите работи и още по-трудно научаваме нови… Аз затова съм спокоен, че няма да изчезнем. Ще се съберем на друго място и където се съберем, там ще стане България.

Сряда, 6 май

„Хилари Дъф се възбужда от репички”, съобщава „Новинар”.
Къде ги тия жени, бе? Досега съм срещал жени, които се възбуждат от скъпи коли, от маркови дрехи и обувки, от луксозни ресторанти, от екскурзии в екзотични дестинации… Истината обаче е, че никога не ми е идвало на акъла да ги пробвам на репички.

Като гледам цените на зеленчуците, нищо чудно и българките да почнат да се възбуждат ако не от репички, поне от маруля.
По Великден се харчеше по 3 лева бройката. На Гергьовден беше по 1,50 лв.
Това ме подсеща, че от Българското вегетарианско общество написали отворено писмо до патриарх Неофит и синода, в което писмо поискали отмяна на “кървавите курбани” за Гергьовден и други християнски празници. Тези “жертвоприношения” били езическа, а не християнска традиция. И било недопустимо църквата да участва и още повече да утвърждава този варварски ритуал. Иисус Христос бил оставил нова формула за връзка и съпричастност с Бога чрез тайнството на причестяването с хляб и вино.

Ще бъда милостив към вегетарианците. Знам от опит как отслабват и тялото и умът, когато прекаля със спаначената диета. Просто не съм аз. Не случайно в Испания обявиха вегетарианството за психично заболяване. Не е нормално човек да пасе.
Има едни 85 църковни правила, за които се смята, че са съставени от апостолите. На събора в Никея през 325 г. са приети за ръководни правила за клира и миряните. Сред тях има няколко, които вегетарианците системно нарушават. И моите приятели пенсиите, но те неволно…

Правило 53: Епископ, презвитер или дякон, който в празнични дни не яде месо и не пие вино… нека бъде низвергнат. Също така и мирянин. Правило 64: Ако някой клирик бъде забелязан, че пости в деня Господен или в събота, освен в едната (велика) събота, да бъде низвергнат; а ако е мирянин, да бъде отлъчен.

У нас едва ли не се е вкоренило мнението, че само постенето е богоугодно. Но не, блаженето, както виждате, също е задължително за вярващия християнин. А няма как да ядеш агнешка главичка без да я отрежеш от агнето, не ли?
Засега смятам да си остана месояден. Пък в един друг живот, мога да мина и само на варено жито…

Нямаме нищо против вегетарианците. Дори напротив, смятаме, че са полезни, стига да се използват по предназначение. В ситуация на всенародна клептомания вегетарианците са чудесни работници за месокомбинатите, колбасарските цехове, топлите витрини в магазините… Изобщо навсякъде, където се борави с месни продукти. Един вегетарианец никога няма да обере чревцата и момиците от агнешкия комплект и да ти пробута само джигерите…
В дупнишкото село Самораново син пребил баща си, защото не харесал как е опечено агнето. Старецът е в болницата в Дупница със сериозни натъртвания. Предполагам, че никога вече няма да препече агнето…
И те ще ни карат да се откажем от гергьовското агне…

Четвъртък, 7 май

Венета Райкова, както си вървяла по една тиха софийска уличка, една гарга ѝ кацнала на главата. Може да я е объркала с гнездото си, ако е била с някаква по-развълнувана прическа. Може прическата й да е създала в птицата нещо подобно на Deja visite… Не можеш да знаеш какво се случва в главата на една гарга. А може и да е усетила някаква форма на родство, на близост. Не ви ли се е случвало да погледнете някой човек или жена и веднага да усетите интелектуална близост? На мен ми се е случвало. Обаче Венета го приела като акт на агресия и се уплашила да не ѝ извади окото… Което никога не може да стане. Даже и поговорка има такава.

Изследване на специалисти от колежа по икономика и политически науки в Лондон установило връзка между интелигентността и изневярата. Мъжете с по-високо IQ много рядко изневерявали на жените си, докато простаците скачали на всичко, дето мърда. Според експертите тази взаимовръзка се дължала на еволюционното развитие.
Глупости на търкалета! Когато Господ създал мъжа, той му рекъл: Имам две новини. Добрата е, че ще имаш две глави. Лошата – няма да можеш да мислиш и с двете едновременно. Така че изневярата няма нищо общо с ума. Просто интелигентните по-рядко ги хващат. И при кражбите е така.

„Проливен дъжд и град колкото лешник удариха страната, след като синоптици обявиха жълт код за няколко области у нас”, пише „Новинар”. Мамка им синоптическа! Само да са посмели да обявят червен код! Лично ще ида и ще им… Отдавна ги подозирам, че те причиняват голяма част от бедствията!

Петък, 8 май

Борисов се заема с проблемите на Бачковския манастир. „Поканил съм, вика, игумена, тъй като там има няколко тежки проблема, заради делата, свързани със собствеността, които манастирът води." Набожен е премиерът, дума да няма. След Симеон той е най-набожният премиер, който сме имали. Всъщност, той от него го прихвана: „Покрай царя станах доста набожен - черкувайки се всяка седмица. Месеци, а вече стана и години наред. Но не съм приел още оная философия, като ти бият един шамар, да си дадеш и другата буза…”

Борисов пали свещичка на Богородичка.

Това би било прекалено. То влиза в разрез с ранната инкултурация на индивида, протекла в средите на Маджо и другите видни криминали. Там изповядват други библейски мъдрости: „Око за очи, зъб за два…”
Тук без всякаква връзка, ама наистина без всякаква, се сещам какво пише Павло Загребелни в „Роксолана”: „Само дребните грабители са безбожници. Големите са винаги набожни.” Наистина, така го казвам само да се знае, без да го адресирам. Обаче, ако Бойко я прочете тази книга, може да научи някои много ценни неща. Например, че султан Сюлейман Великолепни ходел със златен кафтан с четири ръкава. Два за ръцете и два за целуване от придворните. Ако това одеяние се въведе в някаква съвременна форма, ще престанат просташките намеци, че целували премиера по задника…

To be continued

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!