Из делниците на един луд (21-25 ноември)

Тони Филипов, д-р 28 ноември 2016 в 10:15 30671 5

Понеделник, 21 ноември

Пак четох последната изповед на банкера-беглец Цветан Василев. Майка му стара, ами ако е верно? То едва ли е верно, но ако случайно е верно? Ако е верно, което, повтарям, едва ли е така, излиза, че живеем в мафиотска държава и Борисов е capo di tutti i capi. А Пеевски е една капа под него или над него, не ми е много ясно. Щото капи и в двете посоки. И не капи, ами направо тече…

И като сме го споменали… Чета, че пак влязъл в болница. Вдигнал кръвното от ядове покрай изборите. От ЦРУ и Интерпол първи разбрали за случая. Не, излъгах ви, първо турското разузнаване разбрало. Щото още при приемането на Борисов му снели пръстови отпечатъци. И автоматично светнали биометричните системи на всички разузнавания за издирван персонаж. Но пак казвам, във Фейсбук го пише, та не знам. Една Райна го разпространява, ако ще съди някой премиерът, нея да търси.

Вестникът на Пеевски „24 часа”, позовавайки се на друго издание на медийния империалист "България днес", пише, че Бисеров вдигал парти в Милано за 61-вия си рожден ден. За тържеството е ангажиран изискан ресторант в центъра на града. Бисеров се преселил там, след като бе оправдан окончателно по обвинението за укрити доходи.

Сн. Катя Илиева

Почудих се защо Пеевски ни съобщава това за съпартиеца си. И стигнах до извода, че ни се подиграва. Да, ДПС ни се плези! Недосегаеми сме, казва ни. Нема Интерпол, нема ДАНС…

Пенсиите, сега са пости. Може да ядете само кренвирши без месо. Всъщност, то с месо май няма. Но внимавайте, не се лъжете за качеството им по това, че котката ги яде. Една Джина написа във ФБ, че производителите знаели, че пробвате качеството с котка и вече слагали и малко „Уискас” в тях. Не знам дали е вярно, но съм длъжен да ви информирам.
Изобщо във Фейсбук човек научава разни неща, стига да е любознателен. Научих нов глагол за оная работа. Нареферендрих. Равнозначно е на нахендрих, но с елемент на самоучастие.

В Испания се развихри гей скандал след дербито между „Атлетико” и „Реал” Мадрид. „Реал” победи с 3:0, хеттрик на Роналдо. След мача едно радио излъчило аудиозапис от съблекалнята на Реал. Роналдо споделя, че Коке от „Атлетико” го е нарекъл "педал". Пък той му рекъл: Аз може да съм педал, но съм фрашкан с пари. А ти си педал без пари…

И тамошните природозащитници скочили, искат Коке да бъде наказан за хомофобия.

No to racism! No to pederacizm! Пардон, май не беше така …

Което ме подсеща за една дописка в OFFNews: „Гейове причакват младежи в тоалетна под НДК.” Колеги, тия не са гейове, бе! Тия са обикновени педерасти. Те дебнат по тоалетните. Гейовете се събират на по-изискани места. И едно време беше така. В Пазарджик педерастите причакваха младежите в тоалетната на автогарата. А гейовете (адвокати, даскали и т.н.) се събираха в една сладкарница в центъра на града. Правете я тая разлика, щото тя е социална, не е сексуална.


Вторник, 22 ноември


Каракачанов и Валери Симеонов обявиха готовност да направят правителство. Ей, тия след изборите не ходят, направо хвърчат. Президентът все още не е съобщил, че има готовност да им го връчи, но те са готови. За всеки случай предложили и друг вариант - сегашното правителство да изкара мандата си, но с друг премиер.
Което много обиди Борисов: "Аз не виждам в ГЕРБ по-подготвен човек от мен. Ще дойде ден, в който се почувствам достатъчно уморен или преценя, и ще дам път на другите."

В това изречение има две ключови думи: „виждам” и „подготвен”. Глаголът „виждам” изразява сложна обекто-субектна релация. 1. Субектът не вижда защото няма обект. 2. Субектът не вижда, защото не вижда. За да оцениш подготвените трябва и ти да си от малко-малко подготвен. Иначе подготвеният ще ти говори все едно на патагонски. Не е ли така? Оня ден се обаждам в хостинг компанията, за да питам що така в неделя, като си кача текста и сайтът се задръства и хората не могат с часове да влязат. И той, вместо да ми каже, че причината е в многото посещения, в това, че хората се юрват да прочетат доктора, той почна да ми обяснява за някакви ботове, някакви плагини… I/O ми било ниско, страницата правела MySQL заявки, некакви крон процеси… Слушах, слушах и накрая рекох: „И аз това си мислех.” Щото не можех да му кажа какво наистина си мислех, не ли?

Ако Борисов наистина е най-подготвеният, а ние знаем, че обективно погледнато той е слабо подготвен, то явно това е големият проблем на тая партия и това управление. Знаете ли какво е казал Чингиз хан? Казал е, че армия от магарета водена от лъв е по-добра от армия от лъвове водена от магаре. Не казвам, че случаят е такъв, а само по принцип. Между другото, Чингиз е бил голям джелатин, ама има и някои правилни възгледи. Например за алкохола: „Човек може да се напива три пъти в месеца. Ако се напие само два пъти, това е похвално. Няма нищо по-хубаво от човек, който не пие. Но къде да намерим такъв човек?”

Чингиз! Края на XII - началото на XIII в., или, казано по модерному, екс-ай-ай – екс ай-ай-ай.

Тома Биков вика, че имало три мажоритарни системи – английска, френска и германска. И една четвърта в главата на Тошко Сценариста. И ги обяснява, естествено, без тази в главата на Тошко. Щото нея само Тошко може да я обясни. Надявам се да може… Нямало държава, в която да избират депутатите в два тура с абсолютно мнозинство.

Колегата Огнян Минчев не е съгласен обаче: „Категорично невярно е, че мажоритарната система на два тура с абсолютно мнозинство няма прецеденти в световен мащаб. Подобни избирателни системи съществуват в Джибути, в Азербайджан и в Беларус... Въпрос на национална гордост е да се наредим до тях, не ли?”

Както виждате, някои речеви обрати, въведени от д-р Филипов, са на път да влязат и в научния език.

Лично аз бях готов да се обзаложа, че в главата на Тошко има няколко мажоритарни системи. Така де, такъв качамак не може да се получи от една система само.

Тома Биков предлага да се ориентираме към германския модел. Да се сформира работна група от учени глави, университетски преподаватели и експерти, които се занимават десетилетия с изборни системи. Тошко и представителите на гражданското общество да могат да следят процеса в интернет и по телевизията, „но не повече”. Предполагам, че Биков се страхува, че Тошко може да обърка дори университетските преподаватели. Не е като да няма основания.


Сряда, 23 ноември


„Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика”, пише Флориан Хасел в "Зюддойче Цайтунг". Но, ако включим и косвените влияния - например зависими от Русия фирми, ще се окаже, че „Русия контролира между 35% и 40% от икономиката на България". Западните дипломати в София се били обединили около една трета. Особено силно било руското влияние в енергетиката, горивата, банковия сектор и пазара на недвижими имоти.

Интересно ми е това, което държи Георги Гергов, дали се води на Русия или на България. Или се дели на две. Щото Георги Гергов, напомня в един текст Христо Марков, е не просто почетен консул на Русия в Пловдив, ами и руски гражданин. Затова през 2013 г. Станишев го извадил от депутатски листи. Предполага се, че Гергов е станал руснак през 2009 г., подплашен от заканите на идващия на власт Борисов. Просто не е знаел, че при Борисов комунистите ще си живеят толкова добре, колкото и при Станишев. Ако не и по-добре.

После Гергов се кандидатира за кмет на Пловдив. На местната конференция некой от залата попитал дали има право да се кандидатира, като е двоен гражданин. И Гергов, пише Хр. Марков, отвърнал: „Погрижил съм се, Мая прокара нужния текст…” По време на поправките в Изборния кодекс Мая Манолова тихомълком пробутала текст, според който лица с двойно гражданство могат да се кандидатират за кметове и съветници.”

Същата Мая, която сега, в знак на уважение към народната воля, е прегърнала мажоритарния модел на Тошко Сценариста като свой.

Какво ли не са готови да направят някои хора заради народа?!

И Борисов на разпит. Но това не го притеснява. Дори напротив: „Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнение за нещо." С основание „Сега” иронизира: „За Борисов е удоволствие да бъде разпитван от прокуратурата.”

Пък Цецерон успокоява разследваните министри: "Минах през този период и ви уверявам, че когато си спокоен и когато знаеш, че не си извършил престъпление, няма от какво да се притесняваш. И винаги, когато се приключат подобни процеси, излизаш много по-силен и по-душевно богат."

И не само душевно. Но вече законно богат, доказано и изпрано.

Лилето Павлова разпоредила да се спре безплатното саниране. След изборите изведнъж открила, че парите са свършили.

Хората предупредиха: Няма ГЕРБ, няма безплатно саниране. И това е само началото на нямането. Сега ще видите как няма пари и за газовата връзка със Сърбия. Между двата тура, напомням, Борисов откри връзката с Румъния и каза: „Ако всичко мине в неделя добре, още следващата седмица ще имаме европейско финансиране за връзката България-Сърбия."

Но не мина добре, даже мина доста зле.

Цецерон, който беше шеф на предизборната кампания, обаче отказва да понесе отговорност. Той направил всичко необходимо. И Цецка също. „Цецка Цачева изпълва с функционална компетентност това, което имахме като искане – тя да бъде президент на страната. Направихме максимална мобилизация това да се случи.”

Да пази Господ от прост човек, който се опитва да говори сложно!

Цецерон на Околчица, 2 юни 2012 г.

Не се е развил много от тогава…

Едно време поетът и преподавател в СУ Ани Илков каза за ген. Бонев по някакъв повод: „Потен, червендалест, леко мръднал, във въздуха с голи уста е пръднал”. Направо идентичен случай!

Четвъртък, 24 ноември


Питат Бъчварова за разпитите на министрите. Вика: "Това е правителството, по времето на което не е имало корупционен скандал и това е така".

Както съм ви казвал, Бъчварова ми е колега и приятел и не мога да й кажа директно: „Лъжеш!” Затова предлагам компромисна формулировка: Това е правителството, което открадна най-много при минимум публични скандали. И бих приканил цялото правителство да целувате ръка на медийния империалист Пеевски.

Чета вчера, че Словашкият премиер Роберт Фицо рекъл на тамошните журналисти "мръсни антисловашки проститутки". Щото обвинявали правителството, че раздавало обществените поръчки, свързани със словашкото председателство на ЕС, на фирми и агенции, приближени до управляващата партия.

При сходен казус у нас българските журналисти си премълчаха и премиерът нямаше основание да ги нарича проститутки. Така ги наричат само драскачите из форумите.

Скандали има, но като няма журналисти… И в момента се вихри един в Пловдив. Кметът Тотев реве, буквално реве, та се наложи да излезе да се успокои, че от София му заповядали да уволни директора на пловдивския онкодиспансер Красимир Вальов. Москов му рекъл: "Или му режете главата или ви спирам клиничните пътеки!"? И Борисов се включил: “Разпоредил съм на организацията на ГЕРБ в Пловдив (демек на Тотев, шеф на ГЕРБ!) категорично да настоява да се отстрани това ръководство на болницата. Ако гласуват различно, от това, което съм им разпоредил – те просто не са мои общински съветници вече.“

"Това, вика Тотев, не е феодална провинция, за да ни казват от София какво да правим и как да го правим, без да имат и най- малко понятие как стоят нещата… Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже“.

Лекарите в онкодиспансера го казаха: Срещу лечебното заведение се води целенасочена кампания, която цели облагодетелстването на частни болници.


Петък, 25 ноември


Депутатите гласуваха промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Предложените от РБ и ГЕРБ поправки предвиждат престъпленията на комунизма да влязат в учебниците, да бъдат махнати от публични места всички комунистически символи.

Според мен малко се избързва с учебниците. Има още живи много пенсии, а те, както знаете, са тежки носталгици. Нинова правилно каза оня ден, че има много такива. Нали помните, че тя заведе ръководството на БСП да турят китки на паметника на Живков? Това не беше случайно хрумване. Според вътрешнопартийни анализи, левицата е загубила около 100 000 гласа на хора със силна носталгия по режима пред 1989 г., които сега гласуват за "Атака" или за маригнални комунистически формации. Та искам да кажа, че децата ще четат в учебника за престъпния режим, а бабите и дедките ще им разказват съвсем друга история.

Едно време, в учебника по научен комунизъм, след като аргументирано се доказваше жестоката експлоатация на пролетариата, се даваше пример какво може да си купи един пролетарий с надницата си: кило сирене, кило кашкавал, един хляб, кило агнешко, пакет “Джебел" и още едно-две неща, които съм забравил. С дневната надница, да не объркате с месечната заплата! И като обърнах през 1980 г. на тате заплатата в хранителни продукти, знаете ли какво излезе? Излезе, че тате е пролетарий! Чист пролетарий! И така съм си записал в автобиографията – „произхождам от пролетарско семейство”. Та се страхувам, ако днес правим подобни сравнения, какво ще излезе.

Щото може да излезе, че сме чисти пролетарии. И това ще означава, че както и да се сменя общественият строй, ние все сме от страната на булката…

Между другото, понеже много се разшумя дали Нинова е консултирала кандидатурата на ген. Радев с руския разузнавач ген. Леонид Решетников, та се сещам за едно негово изказване в контекста на горните сравнения. През август той беше на море у нас. И в едно интервю обясни много точно защо сме живеели добре преди 1989 г.:

„Съветският съюз контролираше Източна Европа, при това се грижеше за своите съюзници, да бъдат облечени, обути, нахранени, образовани и да се развиват както в културната, така и в материалната сфера. САЩ мислят, че е достатъчно само да контролират, подхранват и объркват върхушката в обществата, а за всички останали просто не се интересуват. Съвременна Русия продължава традицията на грижовно отношение към своите приятели, характерни както за Руската империя, така и за СССР."

В подобна ситуация Айшето рекла на Асан: „Я да махаш таз грижа от задника ни…”

Партията се грижеше, Съветският съюз се грижеше… А сега кой се грижи? Един Бойко Борисов и за благодарност народът не му гласува правилно! Ами зле ще сме, как да сме добре?!

Неблагодарни сме и това си е. И на него това му тежи. Защото не го разбира. Всичко вика им направих, а те наказателен вот… Мисля, мисля и не мога да го разбера.

А на откриването на ремонтирания участък на бул. „Черни връх” в София рече: „Това е последният ми подарък към софиянци!”
Некои викат, че ни правел подаръци с нашите пари. Верно е, че са нашите. Но можеше ли да не ни прави подаръци? Можеше.

Според мен обаче това не е последният подарък! Както споменах в един от предишните си опуси, има един последен и най-голям подарък, който единствено Борисов може да ни направи - своето отсъствие. Но, ако той още не е готов да ни го направи, можем ние на него да го направим. Да го наградим с една дълга-дълга почивка. Напълно заслужена.

Снимка № Не мисля, че някой ще възрази да се присъединим към обещанието на патриотите.

Сн. Христо Комарницки, в. „Сега”.

Рано или късно всички циркове напускат града. Оптимистите викат, че можело и по-рано. Песимистите викат, че и по-късно можело. Аз съм реалист и ще ви кажа истината: Не знам.

В смисъл, не знам кога. Но знам, че със сигурност ще стане. И когато стане… Учудени ще останете! Явор Дачков оня ден написа: „Ако българите разберат истината за неговото управление, ще умрат от срам. Всъщност той не управляваше, а крадеше. През цялото време. Дори и когато цакаше белот. Няма друго, но за съжаление мнозина ще го разберат с няколко години закъснение.”

Е, берекет версин! Нали не са десетилетия!

Дачков яко беше подпалил моторетката. Вика, че в главицата, дето я галили три папи, нямало нищо, абсолютно нищо. Но нищото в главата Му било нищо в сравнение с нищото в главите на избирателите му. Вика, че приличал на „невротична жена от филм на Уди Алън”, нарича го „смешник”, „голямо шубе”, „автентичен демагог”… Но тия работи ще ги премълча.

И накрая една оптимистична новина. Дори и Борисов да не пожелае да ни направи големия подарък, дори и ние на свой ред да не поискаме да му го направим, пак има изход. Оня ден гледах новите данни на „Световна книга на фактите” на ЦРУ. Вече сме на второ място по смъртност на населението в световен мащаб с 14.5 души на 1000. Пред нас е само Кралство Лесото с 14.9/1000. През 2014 г. сме били на 6-то място с 14.3/1000, през 2015 г. сме вече трети с 14.44/1000. До година-две ще бием и Лесото и ще заемем първото място. Но пък за сметка на смъртността при раждаемостта сме много назад и още по-назад минаваме. През 2015 г. сме били на 210 място, сега сме на 212-о с 8.8 раждания на 1000 души. Прирастът ни е минус 0.6%, който също се увеличава. Лани е бил минус 0.58%. И тук напредваме.

Така че на базата на тези числа никак не е трудно да се пресметне кога най-късно ще се разделим с Бойко Борисов.
И понеже всеки момент ще ни налетят и вирусите, та ще цитирам отново едно стихче на Георги Константинов:


Ако умра, разбира се,
в един далечен ден -
и всички подли вируси
ще изпомрат във мен.

Това е решението на българските проблеми. Това е окончателното решение. Всичко друго са палиативи и продължаване на агонията.

И накрая едно важно съобщение. Тия дни излиза петата книга на д-р Филипов. 400 страници хумор, сатира и ебава! Пардон, забава. Поръчайте навреме, купете и за приятели, празници идат! Изпратете на мейл [email protected] или на 0888 415 448 име, телефон и адрес на удобен за вас офис на Еконт.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

4

Alicante

30.11 2016 в 00:42

Докторът отново недостижим :)

77927

2

El Commandante

28.11 2016 в 14:45

Втората страница на матрЯла нема отваране братче...