Из делниците на един луд (20 – 24 август)

Тони Филипов, д-р 26 август 2012 в 23:28 12697 11

Понеделник, 20 август

В интервю пред „Сега” скулпторът проф. Велислав Минеков хвърля известна светлина върху някои въпроси, които останаха неясни за широката общественост. Като например за чий ни е „Лувър”. Какво ще турим в него? „Вече знаем, вика, от регионалния министър, че една цяла зала ще бъде посветена на големия класик Рашидов. (Хипотеза 1.) Същевременно сумата, която се дава за изграждането на безобразието, е огромна. И там е цялата работа - в усвояването на парите. (Хипотеза 2)”

Двете хипотези не са в противоречие. Защото, дето викат американците, за каквото и да си говорим, дори за изкуство, накрая винаги става въпрос за пари. Но Лилито верно така каза през юни: „Трябва да ценим изкуството и когато имаме класици в това, които са сред нас, трябва да отдадем дължимото.”

Ако бях на нейно място, бих запазил това мнение само за себе си… Щото се случва, даже често, живите класици после да не продължат кариерата си и като мъртви класици. А един известен наш артист ни каза, че лично пред него класикът се е хвалел, че от 18 г. не бил хващал длетото, наел си двама калфи и само се подписвал.

Другото, дето се изясни, беше за тоя Музей на тоталитаризма. Професорът вика: „Този музей беше част от едно негово отмъщение. Той сложи там работи на едни от водещите имена в скулптурата с единствената цел те да бъдат унизени и омаловажени в името на собственото му величие.”

Вежди верно е голяма пудра, по-голяма и от Бойко. „Има вид на човек, който държи да бъде заговорен” на тема мен си… Веднъж беше дошъл в кръчмата на „Монитор” - аз така, аз иначе, аз, аз… По едно време се усети. Хайде, вика, стига сме говорили за мен, какво мислите за новия ми проект?

Накрая професорът завършва оптимистично: „Експериментът да бъдеш управляван от неграмотни, лакоми тарикати е изчерпан. Доколко и докога може да се изтърпи иначе закономерната власт на махленски ритнитопковци, елитни простаци и крадливи милиционери?”

Ние обаче не споделяме този оптимизъм. Наскоро ви писахме как кръгове свързани с Пеевски изкупуват регионалните медии и разпространението. Пък онзи ден „Афера” съобщи, че властта е намерила ефективен механизъм да принуди Павлов и Донев да продадат медиите си на Цеко Минев, шеф на ПИБ… Зад купувачите, писа „Афера”, стояли Борисов и Пашата. Трудно е да се разбере кой точно стои, но че продажбата е решена, потвърди и Иво Инджев. Наши източници уточниха, че фактическата смяна на собствеността малко ще се забави, щото акциите на Павлов-Донев са арестувани от съда в периода, в който те още не били убедени, че продажбата е най-добрият изход за тях.

Интересно що са му на Цеко Минев вестници, не е ли забелязал как пречат на другия бизнес. В същност, той може и да ги знае тия работи, но ако премиерът му е възложил? И Марешки май нямаше желание да става футболен бос, ама му се наложи. Уж нямало натиск от страна на премиера да купи „Локо” Пловдив, ама както първо отказал на Коко Динев, така и после приел „след разговор с премиера”.

Та казвам, че ние можем да си се надяваме, че краят е близо, но дали истината за неграмотните и алчни тарикати е стигнала до кака Пена? От къде да стигне? По телевизията? По радиото? През вестниците? Да, да!

При тоталитаризъма не е било чак така. Все имаше по някой – я „Поглед”, я „Култура”, който кривеше от правата линия. Сега няма, всички обичат Бойко.

Но що да се косим за такива дребни работи, когато светът ще свърши след няколко месеца. Потвърди го уфолога от Асеновград Ценко Симеонов. Като го гледаме на снимката, в погледа му има нещо, дето ни кара да смятаме, че е от нашите, ако ме разбирате…

Ценко Симеонов показва черепа на извънземното, което намерил през 2002 г.

 

През 2002 г. Ценко намери череп на извънземно в Родопите. Малко след това се запознал с извънземните и от тогава е в контакт. Та те му казали, че краят на света ще е на 21.12. 2012 г. На Земята щели да почнат катаклизми, които ще отнесат лошите и злите хора. Ще оцелеят само готините, духовно извисените хора, каквито сме ние с вас. Така де, щом ме четете не може и вие да не сте поне малко извисени. Не ли? Та нас извънземните ще ни вземат на корабите си и след 8 м., някъде къмто август 2013 г., ще да ни върнат на Земята. И ще почнем нов еволюционен цикъл, който няма да позволява регресии, каквито сега наблюдаваме около и главно над себе си…

Само си викам дано…

 

 Вторник, 21 август

Докато си играхме патриотични игрички, докато издирвахме злодеите, които уж искаха да махат Ботев и Левски от учебниците, бензинът подгони тритях лева. А, както стана традиция напоследък, той колкото и да подгони, все ги стига. Още древните римляни (Цицерон, 80 г. пр. Хр.) в такива неясни случаи са задавали въпроса „Qui bono?“, (Кой печели?) Е, кой спечели от това, че две седмици се лашкаме из псевдопатриотичните дебри? Не сме ние във всеки случай.

А бензинът наистина яко е напънал тритях лева. Даже „Труд” ни поздравява: „Честито! За първи път в най-новата българска история литър бензин премина психологическата граница от 3 лева.” Като начало само А98 ги минал (3.03 лв.), но и масовият уверено върви по неговите стъпки – 2.77 лв.

Сега да излезе някой, по възможност от „рязаните карабини”, да каже, че Ботев е бил латентен хомосексуалист и Луковете могат спокойно да минават трите лева. Хич няма и да усетим.

Вчера Трайчо Трайков обясняваше: „Имаме най-ниския акциз на бензина и втори на дизела, затова цените трябва да са различни. Би трябвало да сме на първо място по ниски цени на бензина и на второ по цени на дизела…" Би, ама не би!

Критикуват ме читатели, че не съм взел отношение по осъждането на Pussy Riot. Костов взел, аз си трая. Честно казано, не смея. Из Фейсбук разпъват на петолъчка, както викаше бай Милко Балев, всеки, който ги нападне. А ни се щеше, щото много мразим когато някой екзистира върху вулгарна провокативност. Това, което направиха тия ми напомня за задника на Азис пред погледа на Левски, дето Бойко го смъкна кьорламешки. Но то беше най-безобидното в кариерата им на бунтарки. През 2008 г. Надя, неформалната лидерка на „Пуси Райът”, участвала в демонстрация, наречена "Ебем се за наследника Мечо!" срещу кандидат-президента Медведев. Демонстрацията, проведена в Московския биологически музей, малко наподобява порно. Шегувам се. Чисто порно си е. По това време Надя е много бременна и, според "Гардиан", ражда само 4 дни след протеста-оргия… Чудя му се на Костов с какъв акъл се ангажира. И дали кака Елена знае?

 Ако проявите малко любопитство, в Тюбето можете да намерите клип, на който се вижда как лидерката на пуситата си инсталира охлажденный цыпленок в пусито. В знак на протест, естествено. И изобщо „Опа, опа… сошлись пизда и жопа, етого не может быть, промежуток должен быть…”

 

Руската демокрация е нещо особено, нещо, което ние не разбираме добре. В тамошните вестници прочетох, че синът на Дмитрий Медведев постъпил в Московския государствен университет. Конкурсът бил много сериозен. 23 ВУЗ-а се конкурирали за един кандидат.

Обаче те някои и на нашата демокрация се дивят. Сериозният германски вестник „Ди Велт” пише: „Българският премиер Бойко Борисов предостави правителствения самолет на страната, за да превози футболния му отбор за среща на Черноморието. Той въобще не разбира защо хората се възмущават от това…”

Лошото е, че и до германците са стигнали слухове, че цялата работа е станала след игра на карти.

За смях станахме…

Пък оня ден, по повод думите ни, че добре, че е монолингвист, та не може да играе с чужденци на вързано и да проиграе държавата, някои читатели ни възразиха, че хич не би било зле, ако ни загуби на карти от Меркел. Да, де, ама може да загуби и от Реджеп Ердоган… Късметът е кьорав…

Сряда, 22 август

Всяка втора жена над 30 казва, че е на 28”, цитира „Сега” ново американско проучване. Така си е. Особено пък ако не е сколасала още да се ожени. Имах една колежка, която седя шест години на 28. Беше казала, че няма да ги навърши, доде не се ожени и си удържа на думата. То това при жените е така да се каже дължимо поведение. Оскар Уайлд го е казал: „Никога не се доверявай на жена, която ти казва точната си възраст. От такава жена можеш да очакваш да ти каже абсолютно всичко.” Но то не е само на границата на третото десетилетие. При преминаването във всяка следваща декада декларираната възраст все повече изостава от реалната. Той затова един пич викаше, че една голяма част от заболяванията при 40-годишните се дължат на това, че са 50-годишни.

Стандарт”: „Аристократки блестят в Елените”. Чакай, викам да видим кои са тия аристократки. „Синди Джаксън, рекордьорката от Гинес с най-много пластични операции в света, се превърна в сензация в Елените. Дамата беше специален гост на лорд Евгени Минчев за неговия конкурс "Мис Лято", който събра елит в Royal castle.”

Ей, колеги, Албенке, сапрете се, бе! За 1300 г. българска държава не е имало лорд, та камо ли от Пазарджик. Стига с тия простотии! Но, ако трябва да сме справедливи, „Монитор” са изписали лорда в пълния му титулен блясък: „лорд Евгени Минчев ъф Итън”.

Чувал съм, че това струвало пари. По 10 лева за лорд и по 20 лв. за пълно изписване на титлата – „Лорд ъф Итън”. При умело списване, от една дописка можеш да си докараш стотина лева.

Пак ще кажа: Това е първият случай в историята, когато лорд добива титла с гъза си. Извинявайте, но няма как да го кажа по-нежно. А и не искам!

Ще взема да стана един маркиз. Или пък виконт. Виконт Тони Филипов ъф Ивайло, ъф Пазарджик! И тогава ще получавам и аз мили покани, с целувчица в ъгъла: „Лорд Евгени Минчев ъф Итън кани виконт Тони Филипов ъф Ивайло ъф Пазарджик на Виенския бал, който…”

Пуста гьостерица неокастрена…

Изобщо медиите са въшкави с простотии.

Тъщата смъква цената на почивката”, съобщава „Новинар”.

 Когато един зет спечели доверие, нещата стават по-лесни.

 

Глупост, пълна глупост! Специална проверка на вестника показала, че ако вземете тъщата да спи с вас в една стая, големите хотели правели отстъпка от 10 до 25 евро. В четиризвезден комплекс в Алания цената на ден била по 313 евро при двама възрастни. Но, ако са трима, падала на 292 евро на човек. Вижте колко са прости! Ами нали, ако не вземеш тъщата, ще ти излезе с 292 евро на ден по-евтино бе, алоу! Това в пари, а в нерви?

292 евро на ден! Бая соленко, не ли? Освен, ако в тия пари не е включена някоя специална услуга…

Тате, баба нещо маха от морето…

Помахай й и ти, сине, за сбогом…

През това време тежководолаз, на ведомост в хотела, дърпа баба под вода в предварително изкопана водна яма…

Ако е така, дватриста евро не е чак толкова скъпо.

Четвъртък, 23 август

Станишев вика: „Премиерът Борисов управлява държавата като султан, все едно тя е негова лична бащиния.”

И е така, и не е така. Може да се намери прилика с някои султани. Например султан Ахмед I, построил Синята джамия в Истанбул, с която грандиозна постройка довел народа си до просешка тояга. Но за бащинията не сме съгласен. За бащинията си човек се грижи по друг начин. Ако непременно трябва да кажа как управлява, бих казал, че управлява като ябанджия. Дали е нарочно, или толкова може, сами решете. Ние сме казали „користно невежество” и няма какво повече да добавим. Борисов е от ония българи, за които Димитър Подвързачов казва: „Дай на българина власт и той почва да се държи като във вражеска държава.”

Увеличението на пенсиите със 7%, продължава Станишко критичния си анализ, е крайно недостатъчно. БСП настоява за увеличаване на пенсиите с минимум 11% от 2013 г.”

Браво! Пък миналата седмица БСП настоя всички пенсии да получат по 150 лв. еднократна компенсация за натрупаната инфлация.

Без да искаме се сещаме за един действителен случай. Катаджията разпитва един водач защо е блъснал движещата се пред него блондинка. И водачът му отговаря: „Ами тя даде ляв мигач и после наистина зави наляво…” Та малко на тази блондинка ми прилича БСП, когато е в опозиция – БСП, партията, която на власт въведе плосък данък без необлагаем минимум!

Девойки шеметно забогатяват под крилото на Мирослав Найденов”, твърди „Сега”. Ще ми се да обърна внимание на колегите на логическата противоречивост на тезата им. „Девойка” и „забогатяване” са почти винаги в дизюнкция – или едното, или другото. Между другото, като се отвори дума, „Новинар” съобщава, че според актуално изследване, 67% от момичетата между 15 и 24 г. признавали, че не са девствени. А 66% от девойките и 65% от младежите споделяли, че правят орален секс. Младите приемали оралният секс като безопасна алтернатива на традиционния. Тук, струва ни се, възниква един философски въпрос: Доколко е девствена девойка, която е правила орален секс. (Предлагам за анален изобщо да не споменаваме.) Имаше една Мона Лиже от Пазарджик… Но, за нея съм ви споменавал…

Както и да е, да не издребняваме. Случаят, за който „става на въпрос” може да е изключение, може просто да става дума за Делчо Делев Разделев… В края на 2011 г. „девойките” Кристина Спасова и Лора Димитрова създали фирма "Кей Ем Ком", с 2 лв. капитал. (Словом: два лева!) кандидатствали и спечелили проект за 47 500 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter . Щото, не знам дали сте забелязали, но жителите на селските райони копат, копат, па сапрат под сенкята да си нагледа страницата във Фейсбук… И резултатът потвърждава това - 24 лайквания във ФБ и трима последователи в Twitter.

Проверка на "Сега" установила, че, кандидатствайки за обществената поръчка, фирмата на г-ца Спасова е представила една единствена референция – от фирма "Градус-1". Пилещарите имали един договор с госпоицата и декларират, че и занапред ще разчитат на нея за всякакви проекти, свързани с комуникациите и връзките с обществеността.

През април 2012 г. „девойките” са закупили от фирма "Градус-1" офис от 187 кв. м за 332 491 лв. А през юли са купили още един от 113 кв. м за 175 046 лв. Купили и 26% от капитала на фирма "Био ем ди" за 390 000 лв. С което станали арендатори на 1000 декара земя в Берковица и съсобственички на 455 дка. земи на завода.

Е, може и да е спорно девичеството им, но забогатяването не е…

Фирма „Градус”, за който не знае, е най-големият производител на пилешко у нас. Лани, ако помните, когато Агенцията по храните, чийто пиар е била госпоица Спасова по това време, направи една хайка срещу „водните пилета”, „Градус” се оказаха сред малкото, които не хидратират продукцията си. Докато друг голям производител на пилета – „Пилко” („Лудогорското пиле”), беше хванат по бели гащи – с 50% вода, в следствие на което няколко вериги набързо им отказаха 25 т месечна продукция и те минаха трайно на дълбоко замразяване… Кой зае освободилата се ниша на „охладено пиле”, не е трудно да се сетим. Помня, че тогава дори посланик Уорлик отиде до завода („Пилко” е с американски инвестиции) да им даде едно рамо. Морално, щото дори и той друго не можа да им помогне…

 

При посещението си в Разград Н. Пр. Уорлик нарече фирма „Пилко” „отличен пример и модел и за българските, и за чуждестранните инвеститори”. Но някои български фактори не смятаха така…

Така, както ги разказахме нещата, излиза, че има причинно следствена връзка. Че някога е имало услуга, пък сега има отблагодаряване… Изобщо не искахме да кажем това. Най-вероятно е съвпадение.

 Макар че понякога логиката на нещата е точно такава. Фирма на Мадлин Олбрайт, майката на независимо Косово, ако мога така да се изразя, кандидатства да закупи пощите на Косово, най-печелившата компания с около милион абонати на мобилна телефония и 100 000 на стационарна. Лично според нас, тя тогава не работеше толкова от обич към косоварите, а щото се беше залюбила с оня разбойник Хашим Тачи. Както и да е. Пък Уесли Кларк, който командваше силите на НАТО по време на косовската война, поискал лиценз за проучване на запасите от въглища. „Политическите и бизнес кръгове в Косово подкрепят навлизането на Олбрайт и Кларк на косовския пазар”, пише в. "Коха диторе". Има си хас да не подкрепят…

Петък, 24 август

Новинар”: „Хората, които се грижат за зъбите и венците си като ги мият редовно, намаляват опасността да се разболеят от деменция, показва американско проучване.”

Ало, биологичния музей, дали не съм закъснял с това съобщение? В смисъл, че и три пъти на ден да миете кастанетите, не е същото.

 Снимка в. „Новинар”.

 Ей, напоследък съм ви занемарил доста. Все не намирам повод да ви почеша. Но обещавам да се поправя. Всъщност, сега се сещам да ви питам нещо. Верно ли във вашите среди били много популярни близалки с образа на Станишев? Видях такава снимка в „Новинар” – едно бейби ближе един розов Станишев. Ближете, ближете… Оня ден Антон Кютев каза, че социализмът имал много общо със СПИН, предавал се по полов път. А доколкото знам, вие това го броите вече за полов път, или бъркам?

Ей, ама тоя голяма простотия изтряска…

Съпартийците му газ пикаят, с извинение. Станишко изпадна в кататонен ступор. Не знае какво да каже. Хората на Параванката атакуват. Петков вика, че заради тая простотия сега щели да ги нарекат „спинозните”. Нинова е направо бясна: ”Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Това е тежка болест. Който се докосне до нея, е обречен. Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот.”

То и без Кютев се знаеше…

Обаче и Кютев не я оставя да има да взима: „Не приемам именно Нинова да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса. Които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н"(?!)

Браво, почнаха да се взаимопроникват. В движение и прави. Това винаги е добре за обществото.

Учени от университета в Тексас провели изследване, за да установят защо хората правят секс. Имали бол пари… И открили, че хората правят секс, първо, за удоволствие, второ, заради привлекателен партньор и, трето, заради ползата от секса за здравето. Направи ми впечатление, че сред причините „разпространението на социалистическите идеи” не е посочено.

Чешкото контраразузнаване удивено от изобилието на руски шпиони в страната”, съобщава „Медиапул”. И те не просто присъствали, ами били и най-активните шпиони, отчели чешките контраразузнавачи. Най-голям интерес в момента проявявали към икономиката и енергетиката.

Е, знам какво си помислихте. Но у нас не е така. В никакъв случай. Защо са им шпиони, когато цели политически партии работят за енергийните им интереси. Така, де, не е ли така? Което ме кара да мисля, че у нас е различно и от Сърбия, където се създаде оня ден руска партия. У нас няма нужда. У нас може би има нужда от една българска партия.

 

To be continued next път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!