Из делниците на един луд (2-6 декември)

Тони Филипов, д-р 08 декември 2013 в 17:43 14120 40

Тони Филипов, д-р

Снимка Тони Филипов, д-р

Тони Филипов, д-р

 

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 2 декември

Студентите окупатори в СУ заснели как шефът на катедра "Археология" проф. Рабаджиев и проф. Драгомир Драганов пият в Ректората. По-точно пили са и към момента на снимките вече са на чалтик.

Носят ме, мамо, влачат ме…

Носят ме, мамо, влачат ме…

Рабаджиев не го знам, но да хванеш Драго пиян е въпрос само на няколко часа търпение. Него дори катаджиите редовно го хващат. За последно го хванаха през май. После се оказа, че той шофирал на два флакона спрей за гърло… Не точно се оказа, той така каза…

Проф. Драганов вика: „Омерзен съм!”

Стига, бе, това не беше ли наша реплика?! В смисъл, че ние трябваше да сме омерзени? Обаче ние не сме. Говоря за лично ние. Докторът има 15 години преподавателско-изследователски стаж в СУ и отговорно ще ви съобщи, че думите на колегата Румен Белчев („Малко се пие в тази държава!”) не се отнасят за автономната територия на СУ. И никога не са се отнасяли. Там винаги се е пиело колкото трябва, демек много. Това, което е изненадващо в цялата ситуация, са оплакващите се студенти. Това е ново, несвойствено за университета явление, което ни притеснява.

Както и да е. Опитахме се да се възмутим от господа професорите, но не успяхме. Вместо това се възмутихме от младите келешчета, които със сигурност ще загубят симпатиите ни! Още една такава комсомолска акция и ще почнем да ги клепаме като Явор Дачков! Мразим глупави хора, дори и когато са млади. Те си мислят, че тези професори се изказват против тях, щото са пияници. А то не е така. Алкохолът действа революционно, не реакционно! Те са против студентските протести, защото са от Исторически факултет (ИФ), тази цитадела на комунизма в СУ, начело с декана им! Кой организира възпоминателни конференции за Людмила Живкова? ИФ. Кой избра Зорка Първанова за хоноруван преподавател? ИФ!

Миналата седмица съобщихме, позовавайки се на научни авторитети, че алкохолът не действа оглупяващо. Но това не се отнася за случаите, когато е комбиниран със социализъм.

Климент Христов, богослов и журналист, коментира в „Стандарт”: „Ситуацията в БПЦ е доста напрегната, защото в момента се извършва смяна на поколенията в Свeтия синод. Предстоят изборите на четирима владици от общо 15. Това е съвсем човешка причина да се създаде вътрешно напрежение.”

Смяната на поколенията не беше ли естествен, а не насилствен процес? Питам, макар да си давам сметка, че ако се чака само на естеството на нещата, може да стане като с принц Чарлз…

Вторник, 3 декември

Граждани, ако бяхме акционери на КТБ на Цветан Василев, сега щяхме да сме се увъртолили в кинти. Тая банка, оказва се, е израсла до една от най-големите в Югоизточна Европа. Според класацията See Top 100 Banks за 2012 г. КТБ се нарежда на 24-о място. Това е изкачване с 11 места спрямо 2011 г., когато е била на 35-о място и с 22 места нагоре в сравнение с 2010 г., когато КТБ е на 46-о място. Ако този темп се запази, през 2015 г. КТБ ще е нъмбър уан, или поне в призовата тройка на ЮИЕ. При това мисля, че няма значение кой ще е на власт дотогава. Както виждате, КТБ е направила големите скокове по времето на Борисов. Само през 2012 г. активите ѝ са се увеличили с 49,8% до 5,64 млрд. лв.

Депутатът от КБ Страхил Ангелов предлага да се въведе глоба от 200 лв. при негласуване на избори. Обаче нямало да важи за пенсионерите. Много хитро, а?! Понеже се знае, че червените бабички са изключително дисциплинирани, докато другите бабички не са. Чаткате ли? Да не са луди да карат зорлем гербавите бабички до урните?!

И от НДСВ се присъединяват. Те открай време мечтаят за насилствено гласуване. Минчо Спасов вика: "Започваме подписка за свикване на референдум… При задължително гласуване се свежда до минимум ефектът от купуването на гласове…"

Не съм единодушен. От една страна наистина ще се намали ефектът от купуването на гласове. И ще се постигне и нещо още по-важно. Ще се анулира абонаментът на Доган като балансьор в политическия живот. Турската партия с нейните 500 хил. гласа ще престане да определя правителството и политиката на България. Във всеки случай няма да стиска всеки кабинет за колесника. При такъв подход и Сидеров ще се върне да дращи по вестниците, а може и да се запопи, нали завърши Шуменската семинария... И «огромната» подкрепа на БСП ще се прибере в нормалните си граници – десетина процента от пълнолетното население. Но червените не са толкова прости, та да се съгласят на насилствено гласуване.

От друга страна насилственото гласуване крие и много рискове. Когато царят, подучен от френския рекламен специалист Сегела за пръв спомена насилственото гласуване, посланикът на Бразилия у нас Жозе Алвиш разказа как у тях, където гласуването е задължително, веднъж, като нито един от кандидатите не бил подходящ, народът се сговорил и избрал хипопотама от зоопарка.

Един Господ знае какви чудовища може да изберем. Ръстът на неграмотността и цялостното опростачване на нацията ме карат да се страхувам, че вместо да изпишем вежди, ще си избодем очите. Още ще мисля, но засега ми се струва, че опасностите са повече.

В изпълнение на решенията на съвместния семинар на БСП и ДПС на Боровец Комисията по бюджет в НС реши да намали държавната субсидия на партиите с един лев. От 12 лв. на 11 лв. Намаление от страховитите 8%! На семинара се реши 10%, но явно впоследствие им се е видяло много... Рядко може да се види друга ситуация, която така да пасва на израза „късат си от сърцето…”

Няма особено високо мнение за вас, граждани, колегата Комарницки. Не, че го упреквам. За да си позволя да го упрекна, трябваше моето да е поне малко по-високо… Карикатура в. „Сега”.

Няма особено високо мнение за вас, граждани, колегата Комарницки. Не, че го упреквам. За да си позволя да го упрекна, трябваше моето да е поне малко по-високо… Карикатура в. „Сега”.

 

Налегнала ги е колективна амнезия. Забравили са какво писаха в предизборните си лъжовници - намаляване на субсидиите наполовина, че дори и премахването им…

Сряда, 4 декември

В началото на пленарното заседание във вторник председателят на парламента Михаил Миков съобщи със зле прикрита радост, че депутатът от ГЕРБ Георги Марков напуска групата и става независим депутат, от който ще зависи цялото НС. Новият Сидеров, демек. БСП и ДПС се еманципират от скъпоструващата им във финансов и морален план подкрепа на националистите.

Възможни са две хипотези: 1. Георги Марков е закупен от БСП. 2. Георги Марков е командирован, преотстъпен е за един сезон, за да се ликвидира зависимостта на парламента от Сидеров.

Втората хипотеза е само за пълнота и изчерпателност. Всичко насочва към класически юдейски случай, със съответните сребърници. Лудото Яне дори ги каза и като числа: Юдата ще вземе между 300 и 500 хил. лева сега и после на анюитети по 20 хил. лв.

Марков обяснява, че напуснал заради фидосовщината в групата. Щото, там, вика, „витае страх, че някой може да бъде купен, продаден, но ние ако си нямаме доверие, какво правим?"

Този повик за взаимно доверие депутатът отправи веднага след като предаде групата.

„От ГЕРБ припомниха, пише „Стандарт”, че срещу Марков е имало няколко дела за ДДС измами. СГП обаче прекратила разследването наскоро…”

Напомнят, за да си помислим, че е имало сделка, свързана с нечистото му минало. Една трета хипотеза. Но пропускат да припомнят защо въпреки тези дела Марков пак е турен в листата на партията.

Сега на ход е Сидеров. Той никога не е оставал безразличен, когато са му издърпвали кокала от устата. То и кой ли би останал, де…

Още повече, че пред Сидеров се очертава едно безрадостно бъдеще. Резултатите от последното хвърляне на боб на Сова-Харис, публикувани в „Преса”, показват, че може да чете „Съединението прави силата” и от вън… Ако изборите бяха днес, БСП щеше да получи 21.3% от гласовете и да има 96 депутати, докато ГЕРБ би получила подкрепата на 16.3% и 74 места в НС. Всъщност, не съм прав, че е било хвърляне на боб. Бобът е метод, разчетен на чистата случайност, докато в изследването на Сова-Харис няма нищо случайно. Освен надписването на БСП, надписвано е и на Бареков. И той влиза в НС с група от 14 депутати.

Не е нужно да сме Лещански, за да прогнозираме от сега тоя как ще ни излага като стане и депутатин. Вчера чета, че партията на Виталий Кличко категорично отрича да има нещо общо с Бареков. Понеже от „България без цензура” заявиха: „Ние считаме за наш политически двойник в Украйна формацията на Виталий Кличко УДАР и обмисляме действия в нейна подкрепа…” От партията на Кличко отговорили: Ние пък не считаме.

Силвио Берлускони, който манталитетно не е по-различен от Бареков, заявил, че може да се кандидатира за евродепутат от България. Тукашните се изтрепаха да се дистанцират. Първо ГЕРБ, щото те попадат под най-голямо подозрение. Всички помним как Силвио мереше плешките на Борисов с педи и го даваше за пример на другите премиери… А Бойко викаше „моят приятел Силвио…” Обаче не, сега Борисов вика: "Мога категорично да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат от ГЕРБ, това са слухове, целящи да дискредитират ГЕРБ.”

Да дискредитират?!

А шефът на ПГ на Велчев вика: „Вие сигурни ли сте, че става дума за партията на Борисов, а не за тази на Бареков? Защото ако е второто, може да се окаже вярно…”

Да, наистина може да е и второто. Бареков и Берлускони изглежда бяха близки. Съдя по това как Бареков говореше за него. Веднъж му беше взел интервю и между другото каза: „При мои предишни разговори със Силвио…”

Силвио?! На лелинчо му първи братовчед!

Както и да е. Единствено Лудото Яне посрещна новината с ентусиазъм: „Берлускони има място в родната политика като евродепутат. Аз дори си мисля, че той може да оглави листата на РЗС в ЕП".

Слава Богу, листата на РЗС никога не е стигала и никога няма да стигне до ЕП...

В местността Валога край Оходен археолозите намерили най-старото писмо в света. От жертвена яма изровили две фигурки на Богинята майка, на които е изобразена най-ранната протописменост, подобна на пиктограмите от плочката при Градешница. Тези писмени знаци били от преди 8000 г., два милениума преди египетските и шумерските йероглифи.

40% от 15-годишните ученици у нас са неграмотни, показват резултати от най-новото международно изследване на грамотността PISA 2012, едно от най-авторитетните. Тези 40% имали само елементарни четивни умения, а 43.8% били под критичните нива по математика. И с тези резултати естествено нашите ученици се нареждат на последно място в ЕС.

По нашите земи се пише от преди 8000 г. Интересно докога ще продължи…По нашите земи се пише от преди 8000 г. Интересно докога ще продължи…

Каквото ни е настоящето, такова ще ни е и бъдещето, нема как да е различно. Българите, би казал моят приятел Селин, „отмъщават за несправедливото си настояще, като вътрешно си изработват бъдеще от чисти лайна…”

Щрих към това бъдеще добавя и едно изследване на Европейската социална служба, според което българите са рекордьори по гледане на телевизия. 43% гледали по 3 и повече часа на ден телевизия. След нас са британците, при които 32% гледали над 3 часа, после са ирландците с 28%. В Дания и Финландия едва 4% от населението гледало толкова много телевизия.

Така че това, което бъдещите поколения не искат или не могат да прочетат, ще им го набиват през телевизията. Изобщо всичко ще им набиват. И отвсякъде…

Четвъртък, 5 декември

Чета, че директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева рекла, че бездомниците в Пловдив се удвоили. Понеже в Пловдив понякога им дават топла чорба. Не всеки ден, но понякога… Областният съвет на БЧК в Пловдив осигурил 16 000 лева. Та затова понякога, в смисъл не винаги…

Само мимоходом ще спомена, че вчера четох, че папа Франциск раздал от началото на понтификата си през март досега над 1 млн. евро на клошари и други сиромаси.

Е, нашата църква не се занимава с бездомниците. На нас религията ни влияе по друг, доста странен начин. Икономистът Кольо Парамов разправяше по телевизията оня ден: „Пъзелът е такъв - 500 човека икономисти на България стоят и гледат какво ще каже богословът Данчо Цонев. Той разпорежда цялата икономика на държавата. Всичко, абсолютно всичко каквото се решава днес… е в подписа на богослова Цонев... Под достойнството на българите е да държат този човек да управлява цялата икономическа машина на България. 500 професори и финансисти да го гледат в очите и да го слушат... Нека тези 500 икономиста да мълчат и народът да гладува!”

Нека!

През това време Ментата действа. Прокара закона за хазарта. Намали данъците на хазартните фирми два до три пъти. Но те и тях толкова ще плащат, щото вече няма да са под шапката на НАП, а ще ги контролира ДКЗ, която я има, я няма стотина души всичко… Контролът щял да се извършва по справки, подавани от фирмите. Но за неверни справки няма предвидена наказателна отговорност. Да подсказвам ли, че тези справки ще са толкова коректни, колко данъчната декларация на Бисеров?!

Както щете, но са прави онези, дето казват, че ДПС управлява държавата.

„Купувайте елхи с корен и след това ги засадете”, призовава земеделския министър Димитър Греков. Приветстваме! Лично ние от години така правим.

Обаче: „Търговци мамят с отрязани елхи в саксии”, съобщава „Труд”. Мамка им, да им го начук… на тия маскари! Как не ги е срам! Да дадеш 20-30 лв. за жива елхичка с надеждата напролет да я боднеш пред блока, та да ти радва очите и да ти успокоява екологичната съвест, а те така да мамят! В същност, не е сигурно, че мамят. Като прочетох по-внимателно дописката, май ще се наложи да им го отчуквам… Вижда ми се ненаучна тая дописка. Как ще бучнеш отрязана елха в саксия и тя ще изглежда като жива? И освен това в дописката колегите пишат: „Проблемът идва от това, че някои от търговците биха могли да “засадят” в контейнер отрязана вече елха.” Биха могли… Много работи биха могли!

Ей, не бива така да си измисляте! И престанете да преписвате Уикипедия. Дописката ви за Мандела е преписана от там със запетайките барабар! Не може да се оправдавате с изненада, щото Мандела даде достатъчно време на всеки, който е искал, да се подготви!

Слушам министър Стойнев да разправя по радиото на каква далавера ще сме с новият ядрен реактор: „Нито стотинка от българските граждани няма да се поиска за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй…”

Толкова безплатни работи съм платил през живота си, че не мога да слушам спокойно как зеленчук като Стойнев ме закача на гола кукичка. Безплатните работи винаги ги удържат от някъде – от заплатата, от пенсията, чрез данъците… Много отдавна умни хора са казали, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Веднъж като влезем в капана, тоя, дето ни е построил блока безплатно, ще почне да ни продава ток на цени, които бързо ще ни научат, че безплатното и на пътя да го намериш, не трябва да се навеждаш да го вземеш. Чували сте вероятно за онази труженичка, която видяла един портфейл на земята. И като се навела да го вземе, усетила как вече си заработва парите…

Иван Петрински написал в „Сега” статията „Българите не слизали от конете си”, която статия не знам как да я оприлича… Нещо като „прабългаринът и конят интимно”… След прочитането ѝ читателят престава да се чуди имало ли е наистина кентаври и как са се появили.

„Добре познати са на всички писмените извори, които описват колко удобно се чувстват старите българи върху своите коне, как те използват и физическата сила, и млякото, и топлината на животното, а когато се налага - и месото му”, пише Петрински. После, позовавайки се на "История" на Никита Хониат, съобщава, че при куманите конете "удовлетворявали и животинското желание на варварина по време на поход". „Сигурно е, вика, че у никого не възниква съмнение за какво иде реч. Летописецът добавя уговорката, все пак, че това става "ако конят е женски", което несъмнено ни успокоява значително.” Така си е, успокоява ни. Поне не са били хомосексуалисти. Малко е трудно човек да си го представи чисто технологично как се е случвало, но сигурно има начини.

Всички конни народи са го правели, не само куманите. Позовавайки се на патриарх Николай Мистик Петрински заключава: „Всички посочени сведения ще трябва да признаем за отнасящи се и до старите българи, най-малко до края на IХ в.”

„Във Втората българска държава многобройните приложения на конете видимо намаляват...”

Вероятно по това време са открили жените и са се отказали от кобилите…

Интересна статия, в сериозен вестник, затова реших да ви запозная с нея.

Ама те, да ви кажа, са им били и красиви кобилките… Вгледайте се в тази на снимката. Не ви ли се струва, че гледа малко като Мая Манолова?

Ама те, да ви кажа, са им били и красиви кобилките… Вгледайте се в тази на снимката. Не ви ли се струва, че гледа малко като Мая Манолова? 

 

Сигурно ще си помислите, че пресилвам малко за кентаврите. А какво ще кажете за научното съобщение на американския генетик Юджийн Маккарти от университета в Джорджия, че човекът е произлязъл от мъжко прасе и женско шимпанзе? Д-р Маккартни вика: "Трябва да призная, че представата за прасе, съешаващо се с маймуна, не е приятна, но този факт не е толкова важен, колкото фактът, че съществуваме. Както всеки знае, добрите неща често произлизат като резултат от грозен процес."

Така си е. Само не знам дали и за политическия процес се отнася…

Петък, 6 декември

Нема петък! Никулден. Мойта взела един шаран, който сякаш е създаден в Харковския локомотивен завод, дето са правили танковете Т34. С клещата съм му свалял люспите една по една. С пинсетата не стана. А и той се съпротивляваше яростно. Поне докато ми хрумна, че мога да го анестезирам с клещата по главата. Три пъти. После при аутопсията се оказа, че той е бил умрял от задушаване дълго преди да го бия с клещата… Както и да е, преборих го. Но нямах нито сили, нито желание да пиша. Пък и някак си не ми се щеше да ви пиша с ръце, кървави до лактите. Реших, че четири не е чак пък толкова рано да се почне на тоя светъл празник. Дето викаше колегата Сотиров, като се напиеш рано си освобождаваш цялата вечер…

 

P.S. Напомням, че излезе новата книга четвърта на д-р Филипов. Идат празници, ще трябват подаръци. Пък и вие да я прочетете, не вярвам да ви навреди сериозно. Можете да я поръчате тук: http://www.e-mushkato.com/4-%D1%82%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80/358-iz-delnicite-na-edin-lud-kniga-chetvarta.html

 

 

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!