Из делниците на един луд (25-29 ноември)

Тони Филипов, д-р 01 декември 2013 в 17:40 17447 27

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 25 ноември

Министър Стойнев откри Америка: „Интересът на САЩ към българската енергетика е огромен.”

Сега вече остава по-лесното - този огромен интерес да бъде задоволен: „България ще търси възможност за изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" с американски инвестиции…” За целта Стойнев се срещнал с експерти от "Уестингхаус" и при тези срещи направил и други вълнуващи открития: „Технологията на ядрения реактор АР1000 на „Уестингхауз" е бъдещето на атомната енергетика, и то най-вече по въпросите на сигурността…”

Значи Параванката и Станишко са ни теглили към миналото, като искаха Москва да строи „Белене”? Така излиза, не ли?

Един приятел, изключително мнителен тип, свързва това обръщане на енергийната палачинка с нуждата от малко американска подкрепа за оцеляването на правителството. Виж ги вика, как изговориха мръсната дума „диверсификация”! Щото Стойнев рече, че трябвало „да съсредоточим усилия за диверсифициране на енергийните доставки".

За момента ролята по защита на интересите на Матушката е прехвърлена изцяло на Сидеров, който внесе проект за решение за продължаване на строителството на "Белене".

Анелия Клисарова представила стратегия за висше образование, която щяла да вкарва български вузове сред първите 100 най-добри в европейската класация и сред 500-те в световната. Щото в момента сме някъде по ония места в класациите, до които само най-отчаяните кандидат студенти стигат… Другата важна цел на стратегията била да се увеличи делът на висшистите от 26.9% до 34-36% до 2025 г.

Забелязал съм, че в целеполагането сме доста добри. Лесно виждаме кое не върви и си поставяме правилните цели. И най-вече големи, та да се виждат от далече… Известни трудности срещаме само при реализирането им. Ама широко известни…

В бюджета за 2014 г. за образование са предвидени 143 млн. лв. повече от 2013 г. От тях обаче 100 млн. лв. остават на разпореждане на МФ за целево финансиране, неясно какво. Значи реалното увеличение на парите в образованието е 43 млн. лв. (1.4%). Тук попадаме в хипотезата на средновековните български алхимици: възможно ли е да се направи от пръдня боя…

Чета оня ден в „Сега” какво рекъл Минчо Спасов: „Да погледнем към малко по-далечното минало, когато са ни наричали "простаците на Балканите". Това нещо цар Борис е успял да го постигне, излязло ни е име "простаците на Балканите…"

Лелей! Бай Минчо яко се е объркал. Не помня някой да ни е наричал така. Ако че не изглежда незаслужено. Само малко пресилено. «Глупаците на Балканите» би ни паснало повече. И ще ни даде ключ към последните 24 г. от историята ни...

Вторник, 26 ноември

Катя от "Ритон" демонстрира прелести дискретно разсъблечена върху корицата на новия брой на сп. "Плейбой". От изданието напомнят, че навремето имаше и виц, че основната мерна единица за големина на бюст е "един ритон".

Верно е, давал Господ, па се забравил... Едва си връзва ритонките, пардон, маратонките сама.

Верно е, давал Господ, па се забравил... Едва си връзва ритонките, пардон, маратонките сама.

Като се храни Катя, виждал съм с очите си, си движи ръката по законите на Евклидовата геометрия. Ръката й прави един съвършен полукръг, за да стигне от чинията до устата. И мисля, че няма мъж, дето да не му се прииска да я разгледа. Щото мъжете сме като "Нешънъл Джиографик" - като видим планини и върхове, непременно ни се иска да ги изследваме отблизо…

Помня, че през 2011 г. полицията съобщи, че на Катя ѝ откраднали тюбетейките. Явно някой фетишист. Не виждам на кого у нас могат да станат, та да ги краде с цел употреба. Или ги е забравила някъде, да ме прощава Здравко. Да откраднеш на Катя сутиена е като да откраднеш на Фидосова роклята. И какво ще я правиш? Парашут? Или на Любо Ганев обувките? Ще правиш с тях рафтинг по Струма… Любо Ганев лично ми е казвал, че никога нищо не са му крали. Само веднъж му изчезнали едни италиански сини гащета. Седесарите от квартала си били направили транспарант над съседната улица…

В „Сега” си посипват главата с пепел. Не бил казал Минчо Спасов, че българите са „простаците на Балканите”. Казал бил, че са „прусаците на Балканите”, какъвто е истинският израз на Бисмарк. „Фокус” объркали, а те преписали без да мислят… Обаче, викат колегите, не става ясно как цар Борис е повлиял на Бисмарк да го каже.

Много важно! Нали не е казал „простаците…” Другото са подробности. Той не е имал и основание да го каже. Умрял е преди още да сме дали първите доказателства, че сме „много малък и много прост народ”…

На Бойко му написали в профила във Фейсбук: „Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ „Белене". Напомням, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток" 1 и 3, които заработиха 10 г. по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй".

Напомня щото младежът Стойнев е обещал в САЩ и два нови блока на площадката на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", които ще строи "Дженерал електрик".

Интересно развитие на ситуацията. Социалистът пуска гювеч на американците, големият приятел на Америка Борисов ги цака! Щял да сезира европейския комисар Гюнтер нам си кой, че блокът бил даден без конкурс.

Имам усещането, че работата с тия нови мощности е станала малко нещо „едно на мен, едно на теб…” Обещанието към американците веднага раздвижи феновете на „Белене”. След Сидеров и Петков се изказа да се строи Втора атомна. И Параванката не закъсня да се обади: "Можем да строим и двете мощности, без това да изисква някаква алтернативност и без да се налага да избираме между двамата големи братя".

И депресарите подкрепят нов блок в „Козлодуй”. Депесарите, извинете. Казах депресари под влияние на новината, че поради тежка депресия Доган е освободен от свидетелстване по делото за атентата срещу него. Всъщност, като се замисля, те всички са малко депресирани след случката с Бисеров. Притесняват се да няма рецидив…

Двама жители на столичния квартал "Малашевци" са се оплакали от ЧЕЗ в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), защото от ЕРП-то им турили електромерите на височина 14 метра. Жалбоподателите се чувствали дискриминирани спрямо останалите хора, чиито електромери се намират на по-малка височина, например на 10 м… Верно 14 м е много, това е 5-6 етажа.

От ЧЕЗ обяснили, че тази практика цели да се опази живота и здравето на гражданите, особено на онези, които "неправомерно въздействат върху измервателните уреди”. Демек, бъзикат електромерите с цел кражба на ток. Да, бе, а нима падането от 14 м. не е опасно за живота?! Те крият, но падналите от стълбите са три пъти повече от ударените от ток! От пироговци го знам.

Политологът Антон Тодоров обяви, че след като излезе книгата му „Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", Плевнелиев трябва да подаде оставка. "Има, вика, документи, несъвместими за политическия му живот…”

Тодоров показа факсимиле на дипломата на Иван Костов. Оказва се, че нашият прехвален бивш премиер е завършил средното си образование с 4.68. „Как, пита се Тодоров, този човек е влязъл в специалност "Политикономия" и след това е станал преподавател в университет?”

Развил се е късно бе, колега! Като малък малко е изоставал умствено, но после е наваксал.

Между другото искам да ви съобщя, че излиза новата книга на д-р Филипов – „Из делниците на един луд”, Книга четвърта. Е тя като излезе, цялата политическа класа ще подаде оставка. Сериозно, не ви лъжа. От понеделник ще можете да си я поръчате тук и само тук: 

340 стр. с компромати на Христо Комарницки. Извинете, илюстрации.

Сряда, 27 ноември

Осман Октай разправя: „България стигна до тотален резил - държавата се управлява от психично болния Ахмед Доган, който е с разстройство на съзнанието и тежка депресия. Това е супер опасно и тревожно за страната.”

Знам, че Октай гони стар карез на агата, но пак се притесних. Ами ако е верно?!

Слава Богу, не било верно. Камен Костадинов вика: „Това, което Доган заявява пред съда, е точно така. Депресия по отношение на тази тема.”

Значи има тематична депресия така да се каже. Което не е толкова страшно. Ще избягват да говорят по темата атентати пред него и всичко ще е наред.

Темата на депресията

Темата на депресията.

Във връзка с приемането на второ четене на Законопроекта за бюджета на осигуряването за 2014 г. депутатите решиха, че минималната пенсия ще се увеличи с 4.50 лв. от 1 юли 2014 г.

„Предлагате увеличаване на пенсиите с 4.50 лв. Няма и за един килограм сирене", коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ, които като бяха на власт раздаваха на народа сиренето на тенекии и качета…

Ахмед Башев, депутат, бивш доносник на службите (доколкото тия могат да са бивши!) вика: „Много искам да има помак в ДАНС, ще се боря за това.”

Ама то имаше, бе! В ДАНС имаше помак! На много отговорна позиция беше. Дето се вика, той колеше кучето в ДАНС. Но по някаква причина не се разбраха с един друг помак, който се пада бизнес съдружник на Бойко, та сега първият помак го размотават по затвори и следствия. Вчера четох, че са му разрешили да пътува в чужбина…

„Монитор”: „Жени и Тачо пак заедно”. Всъщност, цялата преса е превъзбудена от новината. Това „Стандарт”, „Новинар”, „Труд”… Но лично нас повече ни впечатли другата история с хепи енд. Майонезеният бос Александър Найденов и актрисата Елен Колева отново били заедно и преживявали истински ренесанс на връзката.

Месеци наред си развяваха мръсните гащи из медиите… Тя се жалваше, че е принудена да търпи „старческите му миризми”, той я обвини, че е спала с половин София… И сега се прегърнали, сякаш не е имало нищо.

Жител на Лос Анжелис, някой си Марк Париси, заявил по време на телевизионно шоу, че ще продаде единия си тестис за $35 хил. долара, за да си купи автомобил Нисан 370. Даже вече имал и купувач. С кола и един тестис е далеч по комфортно отколкото пеша с два тестиса! Като мъж пешеходец ви го казвам.

"Дейли мейл", съобщава, че учените са опровергали погрешните възгледи, че алкохолът умъртвявал мозъчните клетки. Трябва да се напивате всеки ден до коматозно състояние, та да ви убие някоя и друга мозъчна клетка. Учените изследвали години мозъците на починали алкохолици и не намерили разлика в броя на невроните и тяхната плътност. Тоест, алкохолът не убива нервни клетки.

Финландски учени преди време опровергаха и друг мит – че алкохолът съкращавал живота. Точно наобратно – удължава го. Ако тук някой ме запита що ние българите не живеем повече от трезвите народи, веднага ще обясня. Щото има и други фактори. Алкохолът ни удължава живота, но пък тока, парното, Борисов, Орешарски, Станишев… ни го съкращават. И понеже съкратителните фактори са много повече, та за това не може да се забележи положителният ефект от масовото пиянство.

Учените непрекъснато ровят да докажат, че трезвениците живеят повече и са по-умни. Не знам каква им е далаверата. Чел съм как впиянчвали плъхове и после им спирали алкохола да видят какво ще стане. Мозъкът на плъховете почвал да произвежда два пъти повече мозъчни клетки. Според нас животинките почват да произвеждат повече мозъчни клетки, за да измислят как да си набавят алкохол, а не така, просто за самоцелно поумняване... И при хората е така. Виждал съм в кръчмата хора пред заплата, на които отдалече им личи колко интензивно мислят. И вероятно произвеждат и нови мозъчни клетки. Щото намирането на средства у нас е едно от най-трудните…

Ама и да ги убива, бе! Що ми са мен тия мозъчни клетки трезви? Те сегашните ми, ако изтрезнеят напълно, и съм загинал, та камо ли два пъти повече! Можеш ли с трезва мисъл спокойно да понесеш всичко, което се случва около нас? Ако можеш – добре, ама надали…

Четвъртък, 28 ноември

Човек ако наблюдава какво се случва в църквата ни, може да се обърка, че живеем във времето на Борджиите. След д-р Тренчев и богословът Христо Латинов потвърди, че Кирил е заплашван от Николай Пловдивски. „Кирил беше човек с много връзки, дори и в специалните служби. Негови приятели от службите от най-високо ниво са имали оперативни сведения, че срещу него се готви покушение.”

Дядо Кирил съобщил на Тренчев, Латинов и още един, който сега се укривал в чужбина от страх за живота си, и друго: „Той каза, че тровят дядо Галактион. Кирил не е човек, който казва леки думи, не е лек човек. За да каже нещо, той трябва да го е осмислил."

Отец Димитър Амбарев също потвърждава, че Николай Пловдивски многократно е заплашвал Кирил. Разказа как чул Николай да вика на Кирил: "Ще те убия, ще те отровя, ще ти отровя живота, ще те вкарам в затвора..."

Така че като казвам Борджиите, изобщо не преувеличавам. Казвал съм ви как папа Александър VI (Родриго Борджия) искал да елиминира кардинал Орсини, като го отрови. Борджиите не обичали да си цапат ръцете с кръв. Поканил го на гости и турил една яка софра. Но кардиналът имал едно на ум и отказал да пие вино, а пил вода само, щото, мислел си, ако има нещо във водата, ще се види. Накрая на вечерята кардиналът все пак се хванал за корема, гътнал се на земята и със сетни сили попитал: ”Ама аз нали не пих вино?” А папата му отговорил: „Да, де, но яде сепия…” Така поне разказва историята Марио Пузо във „Фамилията”.

От службите знаели, че на дедо Кирил му се готви преселение, но бързаха да го закопат с диагноза доброволно удавяне?! Сигурно да пазят авторитета на БПЦ!

Ама в толкова свинска държава живеем, че не знам дали си давате сметка!

„Делото "Батко и братко" доведе до отчаяние вещо лице”, пише „Труд”. Вещото лице Тодорка Велева се уморила да пътува от Ахтопол до София само за да ѝ кажат кога да дойде пак.

Делото е срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който даде 8 обществени поръчки за 120 млн. лв. на фирми на браточките си Бойко и Емил. Което стана причина през 2008 г. ЕК да спре 115,4 млн. евро по ИСПА и 50 млн. евро по ФАР. Тогава, ако помните, Станишев до последно твърдеше, че няма конфликт на интереси.

И вече 5 г. делото се инати да тръгне. Трима съдии се изредиха и над 30 отлагания. Вчера пак го отложиха, защото важни свидетели не били редовно призовани…

В. „Сега” писа за другите „ВИП-дела”, чиято съдба е същата – мотаене до пълна умора на всички, но най-вече на публиката… Като например делото срещу Масларова. Това дело, пише „Сега”, „наскоро бе отложено за неопределен срок, а някои хора го определиха като замразено…”

Това е положението.

Сред многото глупости, които е наговорил в интервю за Малария Велева, Стоичков е казал и една умна приказка: „Ти знаеш ли коя е най-дългата улица в София? Тази, която води към затвора.” Толкова е дълга, че още нито един политик не я е извървял до края…

Президентът инициира среща с медиите, за да дискутират състоянието на четвъртата власт. Бла-бла… “Да, нямам право на законодателна инициатива, вика Роската, но бъдете уверени, че ако постигнете консенсус, той ще отекне силно, аз ще съм мултипликатор.” Със същия успех можеш да си и инджектопляктор…

Въздухар!

Направи ми впечатление, че на срещата бяха отишли само някакви подставени лица като Венелина Гочева. Собственикът на медиите го нямаше. Цялата тая дунанма беше излишна. Доста е да седнат Плевнелиев и Пеевски и да уточнят нещата.

Единственото интересно нещо от срещата беше коментарът на Плевнелиев за една снимка от нощта на изборите, на която се вижда как Бойко му дърпа ухото, за популяризирането на която и ние имаме известна вина. Та Плевнелиев вика, че било колаж. В действителност не му бил дърпал ушите, бъркал му в окото.

Колажът на Владимир Дойчинов

Колажът на Владимир Дойчинов

Не знам, според мен е по-добре да ти дърпат ухото, отколкото да ти бръкнат в окото… Иначе верно е колаж, на Владимир Дойчинов, но едно, че е много умел и, второ, поведението на Плевнелиев в никакъв случай не го прави да изглежда невъзможен. Та затова всички решиха, че е истинска снимка.

Петък, 29 ноември

В декларация по повод 94 г. от подписването на Ньойския договор "Атака" поиска териториите, населени с българи в Сърбия (Западните покрайнини) и в Македония (региона на Струмица), да ни бъдат върнати. И постави срокове, в които това да стане. Преди Сърбия да стане член на ЕС, а за Македония е предусловие, за да почнат разговори за приемането ѝ. В декларацията на "Атака" Ньойският договор е наречен "унизителен за България диктат".

То така погледнато и Берлинският договор е унизителен! Дори повече от Ньойския. За да не си играем на парче да си връщаме от тоя това, от оня онова, най-добре е да поискаме връщане на състоянието от времето на Симеон Велики, когато почти целият Балкански полуостров е бил български. Така де, не е ли така?!

Интересно ми е как се чувства др. Станишев, като слуша идиотиите на Болен Лидеров. Ако беше човек с достойнство, само заради това щеше да върне мандата. Ама не, той стиска властта като умрял ябълка.

Под дописката в „Труд” читателят Емил Станоев написал: „Правилно, тези земи са Български.” Ще има и други, които мислят така. Може би дори много други. Забелязал съм, че бедността, мизерията (родината като чисто понятие) са най-големите стимули на патриотизма. Колкото по-беден, по-необразован, по-отритнат от обществото е един човек, колкото по-малко има да губи, толкова по-здраво го стиска. Повечето от тези хора биха живели по-добре навсякъде другаде, ама не, те са патриоти… Не ги упреквам, просто не ги разбирам…

Ало, пенсиите, чета в „Труд” нещо, което ми се струва, че е писано главно за вас: „С понижаването на температурите значително под нулата започват и пораженията от измръзванията. Те се появяват, когато телесната температура пада под жизнените параметри, предупреждава проф. Огнян Хаджийски от "Пирогов". Става дума за понижение до 22°, които се измерват ректално. Под тази стойност пациентът не може да бъде спасен. Загива.”

Та си мисля дали да не си държите по един термометър там. Как го казах, гаче може да държите два… Ако не ви е удобно да си вършите къщната работа с инсталиран термометър, поне го дръжте на подходящо място и периодично замервайте. И още нещо в тая връзка. Този термометър си го отделете само за тая работа. В упътването за ползване му, ако обърнете внимание, но вие няма как да обърнете, щото то е написано така, че да се чете само със силен микроскоп, изрично е отбелязано, че след ректална употреба термометърът не бива да се ползва орално. Неприятно е, не за друго…

№ 4

Хитроумният отоплителен уред на Дилан Уинтър (Зимата)

От ония дни гледах из интернет една система за отопление, измислена от англичанина Дилан Уинтър, която действа с чаени свещички. Трябват ви метална тавичка, две керамични саксии и четири свещички. Дилан гарантира 4 часа прилично отопляване на средно голямо помещение. Свикването със свещичките е бонус… 100 свещички в Икеа са 5 лв. и гарантират 60 часа отопление, пет дена!

 

 

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!