Из делниците на един луд (4-8 ноември)

Тони Филипов, д-р 10 ноември 2013 в 17:22 21107 37

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

 

Понеделник, 4 ноември

Изследване на Алфа Рисърч показало, че 60% от българите подкрепят студентските протести. Две трети смятали, че те са спонтанни, предизвикани са от чувство за справедливост, а 29% мислят, че са платени и обслужват партийни интереси. Важно е да се знаят тези проценти. Защото ако човек съди само по кудкудякането из Фейсбук и интернет медиите, ще остане с впечатление, че противниците на студентските протести са в пъти повече от поддръжниците.

Според Алфата 78% от българите искали предсрочни избори, а едва 16% подкрепяли правителството. Това означава, че работата е вече в киреча. Когато подкрепата за едно правителство падне под 20%, това, което интересува мнозинството от хората, не е какво ще направи то, а кога ще си отива.

Мнозинството просто се интересува, а не че нещо…

Френският посланик Н. Пр. Ксавие Лайпер дьо Кабан посетил протестиращите студенти. И тоя си рита ордена „Стара планина”. Лятоска предшественикът му Филип Отие отиде при протестиращите срещу Орешарски и после беше изпратен без задължителния за случая орден.

Пък оня ден пресслужбата на земеделието съобщи, че министър Горов се срещнал с посланика на Франция у нас Н. Пр. Жул Паскин. След многобройни обаждания на възмутени граждани, които им обяснили, че Жул Паскин е френски художник от български произход, който е починал през 1930 г., от пресцентъра се поправиха: "Името на посланика не е Жул Паскин, а Ксавие Лапер дьо Кабан. Извиняваме се…”

Нищо, човещина е. Когато имената са толкова сходни, както Паскин и дьо Кабан, е съвсем естествено да стане такава грешка.

Прави ми впечатление, че срокът на годност на българските чудеса непрекъснато намалява. По-рано поне беше сигурно, че всяко чудо е за три дни. Напоследък обаче рядко някое чудо си изкарва мандата. Някои траят по два дни, други по един, трети ден до пладне... Все по-често се срещат чудеса, дето „глътнат въздух и умрат”. Това означава, че или се пускат некачествени чудеса, или ние до такава степен сме се преситили на чудесната действителност, че вече нищо не може да ни задържи вниманието за дълго. Например класацията за най-влиятелните българи на нашенското „Форбс”. Това беше едно чудо, което не заслужаваше да си отиде невръстно, а с него и някои истини за това кой и как дърпа конците в милата ни мамковина.

Да напомним кои са първите десет най-влиятелни българи: Цветан Василев, Доган, следват момчетата от ТИМ - Иво Каменов, Марин Митев, Тихомир Митев, шести е Станишко, седми Пеевски, после са Цеко Минев и ортакът му Ивайло Мутафчиев, десети Валентин Златев.

Допуснете за момент, че тая класация е напълно достоверна и тези хора определят нашето и на децата ни бъдеще! При това положение дали протестите и студентските окупации не стават по-оправдани? Не отговаряйте, достатъчно е да се запитате.

Погледната от друга страна, тая десятка е събрала четири от причините за летните протести, три от причините за зимните протести във Варна, две от причините за екологичните протести в Банско и София и на десето място е причината за протестите срещу високите цени на горивата от преди две години.

Един ми вика, при това интелигентен човек, не някой илитерат: „Да можех, вика да ги събера първите десет на едно място на коктейл… „Молотов”. Обясних му, че това нищо не решава. И вторите десет са същите, и третата декада са такива… Сбъркан е механизмът на рекрутиране на влиянието.

Петимата най-влиятелни… българи.

Петимата най-влиятелни… българи.

Местан твърди, че седмото място на Пеевски е незаслужено. Нямал място сред първите 100. Агата ни прави на едно на квадрат. Мисли си, че ние си мислим, че реалната политика се прави в НС, МС, КС и другите институции, но ние отдавна не си мислим това, което те си мислят, че си мислим. Ние вече сме като Авраам. За къде си тръгнал бе, Моше? За Йерусалим, Авраам. Казваш ми, че си тръгнал за Йерусалим, за да си помисля, че не отиваш в Йерусалим, а ти всъщност отиваш в Йерусалим. Защо ме лъжеш, бе Моше?

Та и ние сме в правото си да кажем: Защо ни лъжеш бе, ага?!

Нямал място Пеевски в първата стотица на влиятелните българи! Групата, чиито медии управлява Пеевски, притежава: „Телеграф”, „Монитор”, „Новинар”, „Всеки ден”, „Политика”, „Марица”, „Струма”, „Борба” и т.н. Има огромно влияние (с подозрение за участие в собствеността) върху „Стандарт”, „Труд”, „24 часа”, „Преса”… Нейни са седмичниците „Уикенд” и „Шоу”, Агенция „Блиц” и неизброими сайтове, най-интензивно (а и екстензивно) развиващата се телевизия- ТВ7. С почти пълния си монопол върху разпространението на вестниците Пеевски е медиен Господ – може да вдъхва живот и да отнема живот от всяка печатна медия.

И се съмняваме във влиянието му?! Стига, бе! Дайте да не се заблуждаваме, няма публично мнение. Има публикувано мнение. А мнението на Пеевски се публикува с предимство. Не ли?

Ако се опише бизнес империята на Цветан Василев, а също и на тримата от ТИМ и двамата от ПИБ, класацията няма да изглежда нелогична.

Интересно, че не видях никой да оспорва второто място на Доган. На всички им се струва, че е нормално почетният председател на ДПС да е втори по влияние. Местан го намери съвсем логично: „Той е основателят на ДПС. Това е от тези редки случаи на естествени лидери, които запазват своята политическа актуалност независимо, че не участват пряко в политиката. Тук далеч не говоря за задкулисие…”

Точно тук го прекъснах, в смисъл спрях да го слушам, защото аз пък говоря точно за задкулисие. За което говори и фактът, че притежателят на мандата Станишев е едва шести.

Вторник, 5 ноември

Обрали къщата в Бояна на бившия министър в правителствата на НДСВ и тройната коалиция Николай Василев. Задигнали три диаманта, два часовника "Картие", бижута от бяло и жълто злато и други по-дребни неща. Обрали ги присъствено, така да се каже, докато вечеряли. Няколко часа преди това обрали и резиденцията на украинския посланик, която била наблизо. Но там нямало какво толкова да вземат. Намерили $1000 и стотина лева.

Във Фейсбук гражданин коментира доста злобно: „Малка част от парите на ОПАК най-сетне стигнаха до хората, макар и под формата на 3 диаманта и 2 часовника „Картие”.

Може, ама наистина много малка. По-голямата част е вложена в трайни активи. Главно земя, взета на голяма далавера. Но това съм ви го писал.

Като споменах ОПАК, та се сетих за Моника Станишева, бенефициент на тая програма. Сега фирма “Актив груп” ЕООД на госпожата получила от Главна дирекция “Комуникация” на Европейския парламент 60 хил. евро за проекта “Как разбираме ЕП”. Според някои това било конфликт на интереси, защото Станишко е шеф на ПЕС, която има втората по големина група в ЕП. Моника, естествено, не вижда конфликт. Има си хас тя да види… Сайтът „Бивол” пише, че за 2012 г. фирмата на Моника имала над 1 млн. лв. печалба. Клиенти ѝ били 5 министерства, Агенцията по туризма, Агенцията по заетостта и МС… Прав е Борисов, дето викаше, че тя е мъжът в тяхното семейство. Какви пари е успяла да направи във вражеската герберска среда! Ако е вражеска, де… За една такава Джудит Кранц пишеше: „Сигурна съм, че би виряла и под водата.” Ако тая Моника беше на мястото на оная Моника, на Клинтън нямаше да му се размине импийчмънта. Така мисля.

Чета, че от 2000-та година досега в Китай са разстреляни близо 10 000 държавни чиновници, а други 120 000 са в затвора за корупция.

Нема лабаво! Да не бяхме в такава демографска криза, пък и да не беше взела корупцията такива всенародни размери, щях да ви обърна внимание на тия мерки. Но в сегашната ситуация за едно-две десетилетия ще се обезлюдим напълно.

„В България не краде само този, който няма от къде.” Казано е преди сто и дватрийсе години.

Да, тук се сменят само хората, не и нравите…

Ръкостискането било по-заразно от целувката, съобщиха експерти от Лондонския институт по хигиена, пише „Новинар”. Добрутро! Експертите нема-нема и съобщят некоя очевидност. То е толкова близо до акъла. Човек пипа какво ли не. А целува само част от нещата, които пипа.

В МИГ NEWS.INFO видях тази снимка със заглавие: „В търсене на гъзаря в ДПС…” С колко ли депутати, а и невинни журналисти, после се е ръкувал?

В МИГ NEWS.INFO видях тази снимка със заглавие: „В търсене на гъзаря в ДПС…” С колко ли депутати, а и невинни журналисти, после се е ръкувал?

Ръкостискането, викат изследователите, е основната форма на физически контакт в обществото, но никой не може да е сигурен какво е докосвал другият, преди да се поздравят. Какво е докосвал… Най-различни работи. Пак английски учени доказаха, че англичаните, пипайки разни неща, на ден се докосвали до 15 чужди пишки. Извинете... Като имате предвид, че една немалка част от англичаните си мият ръцете след… а една голяма част от българите не си ги мият, едва ли ще е преувеличено, ако се каже, че ние на ден докосваме по 50 броя. Действителен случай. Една мома си поръчала кафе. Сервирали ѝ. Тя отпила и го върнала: „Това кафе мирише на пенис!” Барманът помирисал кафето, погледнал момата, па рекъл: „Опитай да го пиеш с другата ръка!”

С другата ръка не миришело…

В същност, този пример не е много удачен. Защото е възможно да докоснеш доста… такова и ако целуваш. Сега не мога да се сетя дали съм ви казвал за Лайза Минети от Пазарджик. На мъж ѝ му се подиграваха, че бил свещенодействал поне на половината от пълнолетното мъжко население в града.

Ерих Кестнер: „Фабиан изтри устата си с длан и почувства гадене. До какво ли се бяха докосвали междувременно устните на Корнелия?”

Сряда, 6 ноември

Парламентът праща доклада за полетите на Авиоотряд 28 на Цацаров. Комисията на Венци Лаков пресметнала, че премиерът ощетил бюджета с 800 хил. лева, изхвърчани за собствен кеф. Имало редица полети за превозване на футболисти и волейболисти, ловни набези, „полети с търговска цел”, каквото и да означава това... Премиерът ходел по партийна агитация, хвъркал дори да наглежда телето Бойка, което му подари един бизнесмен. Венци вика, че през лятото самолетът често летял до Варна и Бургас.

Често… Глупости! Всеки петък! И ние това сме го написали още през 2011 г.: „Докладваха ми агенти, че на тия от НСО им било писнало всеки петък да бримчат до Варна. Което обяснява тена на премиера. Щото то си личеше, че не е от ритането на топка. От ритане се хваща текезесарски тен, а на премиера беше златист, морски. Значи всеки петък на морето! Миро осигурявал „куците” прасенца и водел котленски цигани да им свирят…”

Къде бяха тогава Лаков и народните трибуни от Атака да попитат в събранието що се правят тия свинщини? Бяха заети да крепят на Бойко… кворума.

Както и да е. Няма да се учудя, ако Цацаров поиска и неговия имунитет. Така ще е честно, а и симетрично, след като взе имунитета на Станишев.

Не знам дали е в тази връзка, но на заседание на УС на синдиката на служителите в затворите надзирателите взели решение за национален протест под мотото "Елате при нас!"

Надзирателите протестират от години, но исканията им така и не бяха чути.

Надзирателите протестират от години, но исканията им така и не бяха чути.

Ще следим дали правителството и по специално министерството на правосъдието, ще откликне на исканията им. Това може да е индикатор, че властта е почнала да взема под внимание възможността все някога някой властник да се отзове по невнимание на поканата на надзирателите… Макар че дип не вярвам. Човек доде е велик не мисли за тия работи. Мисли си, че все ще е велик. Затова при коронацията на нов папа в Рим един монах го предупреждава: „Sic transit gloria mundi“. Три пъти му повтаря, та да помни, че въпреки всичко си остава смъртен. Но историята не помни някой да е запомнил…

Бареков се натаковал от страх. Казали му, че Бойко и Пашата го поръчали. И го посъветвали да си набави брониран джип и известно време да не излиза никъде.

Пък на едно място прочетох, че Бойко потвърдил обвиненията, верно било, видели го в сайт за компаньони и го харесали: "Да, поръчах Бареков, имаше обява с няколко снимки и списък с услугите, които предоставя. Да, разбирам, че не е съвсем морално, но аз съм неженен мъж и имам своите нужди. С Пашата понякога разпускаме така…"

Не гарантирам, че е вярно. Щото сайтът, в който го прочетох се казва nenovinite.com. Та може и да е таш… пардон, майтап.

Пак ще кажа, че е наложително да се държи една линейка в готовност. Кукуреков… извинете, Бареков, дава пълната симптоматика на психична ентропия в реално време. Има мания за величие и мания за преследване едновременно. Имаме един такъв на 4-ти километър. Всяка нощ сънува как Бойко тича след него и му иска автограф. И час по час ходи да разпитва дежурния лекар това мания за величие ли е, или за преследване…

Чета в „Труд”, че рекъл за Бойко: „Борисов, както е известно, е неграмотен и не обича да си губи времето в четене.”

Начетеността на Борисов не е тайна. Но е особено ценно да го чуем от Бареков. Защото ако човекът, който твърди, че Голиат е победил Давид, който казваше „гордиевия меч”, „светицата Мина”, „меракът на чичо Генчо” и т.н., да не изреждаме всички изцепки на автентичното му невежество, та ако такъв човек каже за друг човек, че е неграмотен, значи наистина става дума за особена неграмотност.

Откак Бареков го назначиха за политик „Труд”, „24 часа”, „Стандарт” (вестниците от пресгрупа „Доган хабер” не споменавам, за тях е естествено) отразяват всяка негова дума и стъпка. Да пръдне, те го отразяват. Освен цитираната дописка в „Труд” има и половин страница препечатка от блога му. Вчера в „24 часа” му бяха дали за размишление зоната до Малкия Иванчо, която по принцип пазят за най-маститите си автори. Сигурно забелязахте, че като казах „да пръдне Кукуреков”, не казах извинете, както сте свикнали да прави възпитан човек като нас. Дълго мислихме и решихме, че когато българските медии се насират така невъобразимо, ние няма да се извиняваме. Ако някой е забравил, това са същите медии, които направиха от бодигарда на царя премиер.

Четвъртък, 7 ноември

Стана ясно защо Бисеров подаде оставка от ръководството на ДПС и НС. ДАНС и прокуратурата разследват него и доведения му син Ивайло Главинков за прехвърляне на големи суми пари, каквито поне според декларацията си Бисеров не притежава, от една европейска страна в друга по сметки на фирми, регистрирани на Сейшелските острови.

Това стана ясно днес. Но не стана ясно защо всичко това става ясно сега. Едни казват, че нещо са се сритали с Доган. Други твърдят, че са го олепили западните служби и нашите не са могли да го спасят. Успяха само да го предупредят и сега не е ясно тук ли е, или е отишъл при парите си.

Мисля си дали ако Пеевски беше станал шеф на ДАНС агенцията щеше да разследва Бисеров?

Нека пак да кажа: Бисеров беше заместник-председател на последните две народни събрания! Къде отиваме може би…

Сега всички са изненадани…Сега всички са изненадани…

И Местан как лъже! Нищо не знаел! Пет пъти повтори, че нито той, нито почетният Доган са били предварително информирани за сигналите срещу Бисеров. Да, бе! Виж къде ме клъвна петелът!

И ми говорят, и ми пишат как трябвало да се даде шанс на правителството на БСП и ДПС да работи?!

Дайте им, дайте им! Те и гащите ще ви изнесат на Сейшелските острови. Не протести и окупация! Гьостерицата трябва да играе!

Ех народ, народ… Кога ще станеш народ?!

Мислех да се възмутя, дето циганите от „Максуда” във Варна изпокрали решетките на дъждовната канализация. Към двеста чугунени решетки, всяка от които струва на данъкоплатците 40 лв., изчезнали наскоро. Но предвид разкритията за Бисеров сърце не ми дава.

На днешния ден през 1959 г. е излъчена първата емисия на БНТ. До наша милост в пазарджишките села стигна малко по-късно, в средата на 60-те години. Младите няма да повярват, ако им разкажа как се събирахме да гледаме първия телевизор в махалата. Направо го гледахме както дядо Йоцо влака… Комшиите си го туриха в спалнята, за да могат да си гледат легнали. Но не можаха. Така си и останаха с едно дете. Цялата махала се събираше в спалнята им да гледа – „Робин Худ”, „Вилхелм Тел”, „На всеки километър”… Повечето седяха да чуят и химна накрая…

Няма по-перверзно нещо от телевизията. Сега, докато пиша, показват Лютви Местан. И се сещам какво каза Калин Донков. Че телевизията е онова техническо средство, чрез което в дома ти влизат хора, на които на улицата не би подал ръка.

Къш, бе!

Петък, 8 ноември

На сайта „Авто новини” дават съвети как да икономисваме гориво - да караме плавно, а не „газ-спирачки”, да помпаме гумите яко, да махнем всеки излишен товар, да сменяме маслото често и други такива дрън-дрън. Когато преди 2-3 години ЕК излезе с призив да се икономисва гориво, ние седнахме и написахме някои основни правила как да постигнем осезаем резултат:

1. Махнете излишните неща от колата и ще намалите теглото до 40 кг. Можете да изхвърлите дори резервната гума, а това значи и крика. Помислете и за задните седалки, и без това ходите сам на работа през седмицата. Дотук сте с половин литър напред.

2. Напомпайте гумите до дупка. Не пестете въздуха, пестете бензина! Може да разбиете предницата, но дотогава ще сте я икономисали от гориво. А пък ако от това ви се съберат всичките бъбреци на едно място – има безплатни клинични пътеки. (Има ли?)

3. При продължително спиране гасете двигателя. Така се постига литър икономия. Ако ви е възможно и изобщо да не го палите, икономията може да скочи до 10 л в зависимост от колата.

Най-добрият от всички известни начини за икономия на гориво.

Най-добрият от всички известни начини за икономия на гориво.

4. Ел. консуматорите дигат разхода. Не ползвайте парно и чистачки, ползвайте парцал. Забравете фаровете, а също и мигачите. Не сте длъжни да казвате на никого къде отивате.

5. Зареждайте сутрин. При студ обемът се свива. Разликата е половин литър на резервоар. Най-добре е ако заредите зимата, а карате лятото. Печелите поне литър, в зависимост от зимата.

С такива малки хватки можете да надхитрите системата и да икономисате некой лев. Щото то сега какво излиза? Излиза, че шофьорът е човек, който сипва на колата, а на себе си не сипва…

P.S. Хубаво, че 10 ноември се пада в неделя, та не се налага пак да си смукам от пръстите за тая „епохална” дата. 24 години, четвърт век, и едва сега българинът почна да се сеща какво му се случва, какво му случват по-точно и да протестира частично.

Сигурно се питате, няма как да не се питате, защо ни се случи всичко това. Щото ние като народ може друго да не сме, ама сме любознателни. Една госпожа съдела един, че я изчукал насила. И като я пита съдията кога станало това, рекла: "През цялото лято." Та искам да кажа, че не беше акт, а процес. През всичките 24 г. И искам да кажа също, че когато си го начукаш сам, никой не може да ти го отчука... Не ли?

 To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!