Из делниците на един луд (13-17 май)

Тони Филипов, д-р 19 май 2013 в 19:35 16928 29

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 13 май

Богомил Бонев написал в профила си във Фейсбук: „За читателите на „Винету” – Пирова победа”. И, за да е ясно и на простите какво иска да каже, публикувал обяснението от Уикипедия. Как след една победа над римляните, цар Пир уж бил рекъл: „Още една такава победа — и ние сме загубени…” Така разправя Плутарх…

Според нас, за да се разбере от простите българи какво се има предвид, като се каже „пирова победа”, трябва да обясни по друг начин - с Киро, не с Пир. По-точно с жената на Киро. Та върнала се жената на Киро една вечер и рекла: Верно бе, Киро, твоят е най-голем в целия блок.” И победителят Киро много се притеснил от тая победа. Щото победителят Киро живеел на 13-я етаж във вход „Ю”…

Както и да е, по същество Бонев е прав. Киро спечели… Извинете. Бойко спечели изборите, но загуби властта. Хвърли много усилия за съсипването на потенциалните си съюзници, особено на тези в дясно, за да остане единствен представител на дясното. И остана.

Но веднага трябва да напомним, че това, което се случва, може да отговаря точно на плановете на Борисов. Поне така ги беше разказал той пред една главна редакторка: „На него му трябва просто да е спечелил най-много депутати, ако не му стигат – 1 г. опозиция и се връща на власт, ако има 80-90 депутата, да видим как някакво правителство ще го вкара в затвора … – което аз му предрекох…”

Та предайте на „моралния победител”, че същинската битка още не е започнала!

„Волен Сидеров държи ключа за следващия кабинет”, пише Медиапул. Пък по телевизора Румен Леонидов напомня, че Вера Кочовска предрекла, че Сидеров ще стане премиер. Представяте ли си?! Лично ние не си го представяме, но то нищо не значи, щото ние и Бойко не си го представяхме, па…

Господи, пак ли ще ставаме задунайска губерния?! Не ща, бе, Господи!

Както казахме, Бойко си е виновен, че съсипа цялата политическа фауна. Една коалиция на ГЕРБ и Атака никак не би била нелогична. Според нас манталитетно Сидеров е по-близо до Борисов, отколкото до Станишев и Местан. Но Борисов направи нещо, което Сидеров трудно ще прости. Открадна му една голяма част от субсидията. Помните как Волен ревеше като шотландско пони. На него като му бръкнеш в джоба, все едно си му бръкнал на едно друго място… Беше много подло от страна на Борисов. Атака дълго му крепеше … мандата, а Сидеров го разхвалваше по-добре и от циганката: „Има един човек, който се е заел истински – аз съм убеден в това – да движи напред държавата. Трябва по всякакъв начин да помагаме за това.” И за благодарност му откраднаха субсидията и едва не му разбиха ПГ-то.

Разбира се Борисов имаше възможност да опознае сложните душевности на Сидеров. И май не остана доволен от наученото… И все пак не всичко между тях беше загубено. Сръднята е въпрос главно на пари. А, дето викат евреите, цитирани от „Труд”, това не е проблем, това е разход. ГЕРБ може да си го позволи. Еле пък както е на зор… И те със сигурност щяха да се съберат, но пусто, че не им стигат депутатите…

Обаче не можете да отречете, че Волен е коренно променен. Много по-спокоен, едва ли не уравновесен. Хора, които са край него, твърдят, че промяната е започнала след като наритал «дъртата пастърма» и залюбил Деница. Което може би значи, че проблемите му са били на сексуална основа.

А сега малко популизъм. Шест партии са взели повече от 1% от гласовете и ще ни станат стипендианти за следващите 4 г. По наши груби изчисления и при сегашните нива на субсидиране, само за тях ще заделяме по 6 млн. годишно. А Иван Костов, понеже нали все той е най-убав и най-умен, не само че остана извън парламента, но остана и без субсидия. И за капак вероятно ще трябва да напусне и офиса на Кърниградска… Понеже се коалира с една партия, която му донесе между 2 и 3 гласа… Да се чудиш чавка ли му изпи акъла?! Е, за негова утеха, същата ще е съдбата и на сините баламурници.

Понеже споменахме Костов… Състав на СРС с председател съдия Върбанов постанови, че нападателят над дома на Костов в Драгалевци не е извършил престъпление и го освободи. Първоначално 36-годишният Виктор Градинаров имал намерение да извърши грабеж, но после се отказал. Съдия Върбанов посочи, че в случаите, когато деецът по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението, той не се наказва.

Абе не е точно по собствена подбуда. Когато влязъл в дома на Костов, Градинаров налетял на кака Елена. В какъв каяфет е била кака Елена, не мога да ви кажа. Но е факт, че Градинаров се парализирал от страх, седнал на пода и помолил да извикат полиция. Това е случаят, а не както го драматизира Костов: "Не пожелавам на никого да види как въоръжен гони жена му и внучето му…" Нямало е такива работи изобщо! Още не се е родил тоя, дето ще гони жена му.

„Баба Вихронрав цял живот бе ходила безстрашно нощем в населените с бандити планински гори с ясната увереност, че тъмнината не съдържа нищо по-ужасно от самата нея…”

Те поначало българките като си седят в къщи често изглеждат като баба Вихронрав. И това не е единственият случай, когато крадци бягат в „панически порядък”. Помня как през 2005 г. двама бяха влезли в дома на Малария Велева и почти стигнали до хола, където тя отмаряла. И като я видели избягали. После се разбра, че била по анцуг, с ролки и маска от кисело мляко и мед на лицето… От самоделните маски по-страшна е само тая от обелки от краставици.

Ако не ми вярвате, вижте как изглежда една Венета Райкова с маска. Страшна е, не ли? Ако не ми вярвате, вижте как изглежда една Венета Райкова с маска. Страшна е, не ли?

Нещо подобно е имало и в дома на Костов. В „Сега” пише: „нашественикът доброволно свалил маската, седнал и поискал да извикат полиция”. Защо е свалил маската? Според нас то е било покана към кака Елена и тя да свали нейната, щото го плаши… Но може и да бъркам.

Вторник, 14 май

Някои читатели упорито ни подканят да напишем, както обещахме, ако стадото пак след Бойко, че българският народ е най-простият народ в света. Но нещо ни смущава. ГЕРБ спечелил най-много гласове във Варна, столицата на протестите, също в София, в Благоевград. В 23, 24 и 25 МИР в София взе съответно - 8, 6 и 7 мандата. Във Варна и Бургас взе по 7, в Благоевград – 5… Струва ни се, че народът на тези големи градове е измислил някакъв много умен ход, но за сега не можем да го разгадаем... Ако не е така, няма обяснение. И излиза, че единственият ефект от протестите беше, че реанимираха партията на Сидеров, която беше изпаднала в състояние на анабиоза...

Може народът ни верно да е прост. Но и умните ни са прости. И ако простият народ е поне „онтологично” извинен донякъде, умните прости нямат извинение. Говоря за това, че много преди обикновените прости хора да гласуват за Бойко, умните прости направиха инициативен комитет, който предложи на Софиянски да присъди на гл. секретар на МВР званието почетен гражданин на София – Тошо Тошев, Радосвет Радев, проф. Карасимеонов… Доста по-наситено с умни прости беше в инициативния комитет за издигането на Борисов за кмет на София: проф. Греди Асса, проф. Иван Черноземски, проф. Димитър Шойлев, Мирослав Боршош, Мартин Захариев, Иван Ласкин, проф. Васил Манов, диригентът Христо Недялков, спортният журналист Крум Савов, певицата Мария Илиева…

И ако ми позволите да туря и журналистите сред умните прости, ще отбележа, че те цяло десетилетие крепяха Борисов като рохко яйце. Е, простите прости откъде да научат истината за Борисов?

Ще видите, че сега, когато отпаднаха пречките да се пише истината за Борисов и управлението на ГЕРБ, всички вестници ще почнат да пишат и на следващите избори резултатите ще са различни. Това, между другото, е още едно доказателство, че народът е прост. Щото вярва на вестниците и мисли с телевизорите си…

Окончателните резултати от изборите за 42-о Народно събрание показват, че ГЕРБ ще имат 97 депутати, БСП (КБ) 84, ДПС – 36 и Атака 23. Окончателните резултати от изборите за 42-о Народно събрание показват, че ГЕРБ ще имат 97 депутати, БСП (КБ) 84, ДПС – 36 и Атака 23.

От всички партии само левелерите имат увеличение на броя на гласовете. Докато ГЕРБ губи към една трета от своите спрямо 2009 г., БСП е успяла да прилъже без малко 200 хил. нови избиратели. Което означава, че беше на ръба пак да стиснем десницата на левицата.

Екзит пол, проведен от „Медиана”, показва, че скандалите от последните дни не са повлияли негативно на ГЕРБ. „По системата – “Всички им се нахвърлиха, горките!” ГЕРБ е прибавила гласове в деня на гласуването, а не е загубила”, както реве Борисов. Според „Медиана” участие в изборите са взели по-заможните и по-високо образованите слоеве от населението. Бедните слоеве били представени много слабо. Много слабо са гласували и индобългарите. Така че отговорни за резултата от изборите са по-образованите и по-заможните българи.

Според данни на ГЕРБ, от хората между 18-29 години за БСП са гласували 11%, докато за ГЕРБ 37.4%. Такова е положението във всички възрастови групи. Само в групата на избирателите над 60 г. 30% са подкрепили ГЕРБ, а 43.5% - БСП. Не е изненада, че пенсиите са предимно червени…

Така че условният избирател на ГЕРБ изглежда така: жител на големия град, млад или на средна възраст, образован, заможен и не е от Кюстендил. (Там спечели Мая Манолова.)

Сряда, 15 май

След продължително мълчание победителят се обади: "Ако президентът даде мандат на ГЕРБ, ще предложа правителство на малцинството, аз съм длъжен да им предложа на тези над 1 млн. души, които са гласували за нас, кабинет. Както винаги, този кабинет ще е експертен." И допълни: “Аз съм от всички, които са били премиери, най-големият експерт.”

Възможно е. Само ни смущава условната форма, това ”ако президентът”. Защото доколкото си спомняме президентът е длъжен по конституция да възложи първо но ГЕРБ да състави кабинет.

-Упрекват ви, че не познавате добре конституцията...

- Да, не я познавам конституцията добре и... Ще намеря време да се запозная по-добре, за тяхно успокоение. (11.10.2003, НТВ, "На четири очи")

Явно не е намерил…

Пък оня ден, по време на срещата си с животновъдите, които обобщено нарича свиневъди, бившият премиер им обещал, че независимо дали ще е на власт или в опозиция, ще им помага. Запознал ги с управленските си намерения за сектора, говорили специално и за разширяване на арабските пазари. Особено се зарадвали свиневъдите, които го обявили отново за свой кръстник.

Явно има някакви основания да се правят паралели със свинаря Ивайло. Явно има някакви основания да се правят паралели със свинаря Ивайло.

В първия момент си помислих, че трябва да си много прост, за да обещаваш арабски пазари на свиневъдите. Но после се сетих, че в Египет например има 6-8 млн. копти. Та това е още една България, която може да си позволи да яде свинско, за разлика от нас, дето все по-рядко си го позволяваме. Ами ако и Борисов е запознат? Няма откъде, но все пак… Компактни християнски общности има в Ливан, Кувейт, Катар, Бахрейн, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства… Що да не им караме по малко свинско?!

Тия християнски общности по-точно ги имаше. Но все повече ги няма. В книгата си "Отново разпнат: разобличаване на новата война на исляма против християните" Раймонд Ибрахим съобщава за някои тревожни процеси, предизвикани от „демократизацията” и „арабската пролет”. (Вж. http://lyubomircholakov.blog.bg) В Северна Африка, след подкрепената от САЩ и ЕС "арабска пролет" били останали не повече от 1% (един!) процент християни. В момента подкрепяните от Запада бунтовници в Сирия масово прогонвали и избивали християнското население. В Ирак християните през 2003 г. са били над 1 млн., сега са 400 хил. В Египет „арабската пролет” принудила много копти да напуснат родината си. Една от най-старите християнски общности в света - тази в Синай, е прогонена от местата, които обитава от над 1500 г…

Изобщо при дивите народи демократизацията е опасен и непредвидим процес. Казвам го с известна доза национална саморефлексия…

Отплеснах се.

Опитваме се да си отговорим на въпроса защо младият, образован и заможен българин е гласувал за така всестранно необразован индивид.

В психологията има понятие "когнитивен дисонанс". Това е

състояние, при което в съзнанието на индивида се получава сблъсък между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи. Ще го обясня съвсем простичко. Теорията за когнитивния дисонанс е изградена върху допускането, че човек е мотивиран да поддържа съгласуваност или консонанс между двойки релевантни когниции, като понятието когниция се отнася до всяко познание или убеждение за себе си, за поведението или средата. Когнициите X и Y се считат за дисонантни "ако не-X следва Y".

Надявам се да разбрахте. По-просто не може да се обясни.

Шегувам се, бе! Как да не може?! Лорд Халифакс казва: „Невежеството кара повечето хора да постъпят в някоя партия, а срамът не им позволява да я напуснат.” Точно тоя срам е подсъзнателната същност на когнитивния дисонанс. Човек си избира някоя партия и оттам нататък търси и приема само доводи, подкрепящи избора. Демек си самодоказва, че не е тъпанар и не се е минал. И ти му разправяй, че некой си е мутра, той остава глух. Защото иначе трябва да си признае, че е сбъркал, а, както е известно, българинът почти никога не бърка...

Повод за една друга хипотеза ми дава Едвин Сугарев. Гледах го вчера по телевизора и си помислих, че може би доста антикомунисти са гласували за ГЕРБ, защото не желаят БСП да управлява… Според нас е доста глупаво да бъркаш антикомунизма с Борисов. На неговата кратуна са й нужни поне 5 г. системно образование и 10 г. социализация в нормална демократична среда, за да могат да й се избият сърповете и чуковете. Но проблемът е, че може би и на една голяма част от избирателите им трябва толкова, ако не и повече.

Четвъртък, 16 май

На излизане от срещата с президента Борисов рекъл: "Сценарият е няколко депутати от "Атака" да напуснат, да гласуват за тях, после да бъдат заклеймени от Волен Сидеров…"

Какво съвпадение. Отзарана четох анализ в „24 часа”, в който, след като се напомняше как през 2005 г. четирима от избраниците на Атака напуснаха групата си и гарантираха мнозинството на БСП, развиваше точно същия сценарий. Борисов или го е прочел в „24 часа”, или го е „написал”… Много пъти са ставали тия работи и не могат изведнъж да престанат да стават.

Бареков се пенявеше вчера, че Борисов се държал с медиите като с куртизантки. Медиапул дава днес доказателства, че експремиерът е прав. Колегите съобщават за две запомнящи се реплики на очевидно запленени от лидера на ГЕРБ репортерки: „Първата попита Борисов дали няма да използва държавния глава за внасянето на искането за касиране на вота в КС, защото "президентът на Вас дължи, че го направихте човек". Втората пък чистосърдечно възкликна след един от отговорите на бившия премиер: "Страхотен!"

При това положение няма друго положение. Жалко, че колегите са се посвенили да съобщят имената на двете кифли. Те да са две само… От друго място ми казаха за друга, която загрижено го питала закусил ли е и му предлагала баничка… Не, не е била Малария Велева.

Спокойно, има време да му носите и банички, и пурички… Като го „оцацарят”* Между другото, на прокурора Цацаров вече му викали Китов. Някак си не им се вярва на хората, че човек с име Цацаров… Но те просто са забравили, че на нас с такива фамилии ни върви. Военният министър, който ни вкара в НАТО, се казваше Свинаров. Пък „Стандарт” се опитва да компенсира с малкото име - Сотир означавало "спасител, покровител"…

Както и да е. Много хора нескрито му се възхищават вече. За хората един такъв гл. прокурор като отговор на молитва… Но полечка, да не прибързваме… Да не стане днеска Сотир, утре сатир… Големите разочарования идват от големите надежди.

Петък, 17 май

По повод искането на ГЕРБ за касиране на изборите Андрей Райчев вика пред „Труд”: Има един прекрасен руски анекдот от миналия век: Каин, когато умирал, заръчал на децата си - деца, пазете мира, за който загина чичо ви Авел. Т.е. да направиш мащабен опит за фалшификация на изборите и след това да поискаш касирането им, е удивителна фигура, но тя им е единствено изгодната… Аз съм убеден, че е готвена мащабна фалшификация. Мисля, че задачата е целяла около 300 хил. гласа за тях, плюс 150-200 хил. за Яне. Така сега щяхме да имаме тържествуващо мнозинство ГЕРБ+РЗС. ГЕРБ си осигуриха и социологически бекграунд. Агенцията на Мира Радева даде преднина от 600 000 гласа за ГЕРБ пред БСП…”

Схемата се връзва. Дали е верна не знам, но е логична. Герберите се хвърлиха на касирането „с отчаяната смелост на удавник, глътнал спасителната си сламка”, както казваше Тери Прачет във „Вещици в чужбина”.

Анджак стана дума да ви кажа нещо интересно. Властите в Свазиленд забраниха на вещиците да летят на метли на височина над 150 м, за да не затрудняват излитащите и кацащи самолети, съобщи местното издание „Стар". Всяка магьосница, хваната в нарушение, ще бъде арестувана и глобена с 500 хиляди ранда. В Свазиленд се гледа много сериозно на вещиците и черната магия. Интересна държава е Свазиленд. Помня как през 2002 г. им изчезна единственият кораб. Описвал съм го в първата си книга, но вероятно сте забравили вече. Свазиленд няма излаз на море, но има един кораб, който обаче изчезнал мистериозно. И тогавашният им министър на транспорта обясни пред парламента: “Ситуацията е напълно под контрол. Търговският флот на нашата страна е в пълен ред и безопасност. Просто ние не знаем къде е той, това е всичко. Ние сме уверени, че той е някъде в морето. Ние даже изпратихме експедиция да го търси, но поради проблеми, свързани с пиянство, корабът не беше намерен. Така че, строго казано, ние действително малко сме го загубили. Но аз категорично отхвърлям всякакви твърдения за некомпетентност на правителството. “Свазимар” е голям кораб, боядисан в красиви ярки цветове и може да се види даже нощем. Запомнете думите ми – ще се намери.“

В книгата сме написали, че верно се намерил. В Малта, едно наше момче тъкмо почвало да го скрабира… Но по него време Илия Павлов още беше жив. Сега вече няма смисъл да ви лъжа. Не знам дали се намери.

Вещиците правят каквото си искат, когато нямат таван на полета. Вещиците правят каквото си искат, когато нямат таван на полета.

Слава Богу, ние поне във вещици не вярваме. Освен група достойни прокурори, които смятат, че живеем в "царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия (може и много повече) Цацаров, Делян Пеевски и БСП, командвана от старите апаратчици на ДС". Но както виждате и техните вещици са по-скоро метафорични, отколкото реално съществуващи. Което не значи, че последствията от дейността им не са реални…

По повод това съобщение колегата Александър Симов се бъзика във ФБ: „Имат ли право тези свазилендски комунисти така да ограничават правото на движение на Люба Кулезич, а? :)))”

Не е прав. Ако пак прегледа „Вещици в чужбина”, ще види, че това се прави открай време.

……

* Изразът е взет назаем за малко от форума на „Сега”

 To be continued друг път.

Първа и трета книга на „Из делниците на един луд” можете да поръчате на: [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!