Из делниците на един луд (20-24 май)

Тони Филипов, д-р 26 май 2013 в 17:39 17635 27

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

 

Понеделник, 20 май

Илияна Раева направила партия. „Реших, вика, да използвам качествата си и направих партия „Обединена България". Не искам да съм по-добрия вариант на Маргарет Тачър, а да помогна да намерим верния път между партиите, защото на хората това разцепление им омръзна".

Не мога да ви кажа коя подред ще е тая партия. Откакто минаха 300, май никой вече не ги брои. Не мога да кажа и каква идеология ще изповядва, но по заявката оставам с впечатление, че ще е ляво-дясна. Но най се затруднявам да кажа защо бившата спортистка не използва качествата си за това, в което наистина е добра, а е решила, че точно на нея се пада тежкият кръст да оправи родината. Вероятно като е наблюдавала Борисов и си е казала, че да се управлява България е много проста работа. Още през 2009 г. предупреждавахме, че най-страшното на управлението на ГЕРБ е, че след него всеки ще има основание да поиска и той да опита и да поуправлява държавата.

Ако е въпрос да се сравнява, все пак Илияна, като бивша гимнастичка, е по-добра от Борисов и на лента, и на бухалки. Да не говорим за обръчи… Не ли?Ако е въпрос да се сравнява, все пак Илияна, като бивша гимнастичка, е по-добра от Борисов и на лента, и на бухалки. Да не говорим за обръчи… Не ли?

То пък какво ли толкова се иска от един политик?! Тия дни д-р Владислав Миланов, преподавател по езикова култура в СУ “Св. Климент Охридски”, каза, че нивото на българския език на политиците в предизборната кампания било за “тройка”. През останалото време сигурно е за тройка с дуфалак, дето викат тийновете. Щото все пак на изборите се стараят. „Татяна Дончева, вика колегата, има диалектна редукция на “е” в “и”- “все ощи”, “данъцити”, Цветанов използва твърда съгласна преди глаголното окончание” - “потвърдът”, “подкрепът”. Бойко Борисов пък има проблеми с променливото “я” - “щеха”, “са се сляли”.

В другата крайност били политиците, които симулират експертност на речта, като Кунева, която рече, че не била „комуникирана”. Е, сега вече я комуникираха. Ако имаме предвид едно и също, де…

Над 9 пъти повече пациенти с инфаркт са приети в клиниките по инвазивна кардиология в деня след изборите в сравнение с деня на изборите, съобщава „Труд”. На 12 май болните били 16, а на 13-и се увеличили на 147!

„Един от факторите, довел до бума на инфарктите, пишат колегите, е стресът след изборната нощ.” Би било интересно да се направи политологичен разрез на съвкупността на носителите на инфаркти и да се види как се разпределят по политически партии. Така ще може да се изясни коя група е по-рискова - дали на идващите на власт, или на отиващите си от властта. И, съответно, там да се насочи профилактиката.

Божидар Финков, началник на клиниката по кардиология в УБ "Св. Анна" вика, че поради ниската си здравна култура 50% от българите с инфаркт пристигали на втория ден след началото на сърдечната болка. Което означава, че поне половината от инфарктополучателите са се сдобили с него в деня за размисъл. Логично! Ако човек седне съвестно да размисля, като нищо ще го тресне я инфаркт, я инсулт… Хубавото е, както се вижда от резултатите, че малко хора размислят съвестно.

„Никога не позволявайте на истината да ви развали хубавата статия”, казал Марк Твен, цитиран от „Труд”. Сетих се, защото имам чувство, че точно по тая причина колегите са премълчали, че в деня на изборите има и два смъртни случая - в кв. Аспарухово във Варна и в 16-та СИК на бул. „Васил Левски" в София. Премълчали са ги, щото явно им развалят с нещо хубавата статия.

Както и да е.

Ей, хора, не си туряйте ненужни дертове на сърцето, бе!

Сега ще ви съобщя две новини, които прочетох в „Стандарт” и които са във ваша полза:

1. Пийвайте си, не слушайте докторите. Както съм ви казвал, докторите наричат алкохолик всеки, който пие повече от тях. В Харвард открили, че битовият алкохолизъм не е грях, стига да не се правиш всяка вечер на чалтик. Изследвали 11 000 мъже с високо кръвно и се оказало, че инфарктът предпочита трезвениците. При почерпените хипертоници рискът бил с 30% по-малък. Не виждам проблем да вземете тия 30% преднина, докато си правите и кефа отгоре на това.

2. Единствената родопска песен, посветена на бачкането, била хумористичната песен "Торнал е Тодьо на гурбет да иде". Обаче се оказва, че тя не е народна, а авторска, създадена била през 1949 г. от Димитър Радичев и Георги Мандов - братовчеди и съученици, тогава абитуриенти в чепеларската гимназия. Значи народният гений не е намерил за нужно да възпее труда нито веднъж! Струва си да се помисли!

Вторник, 21 май

Лютви Местан вика по телевизора: „Публичността на Бойко Борисов започва от двойната коалиция - НДСВ, ДПС. Безспорен факт е, че по необходимост ДПС има отношение към избирането му за главен секретар през 2001 г. Когато една политическа сила дава подкрепата си за някого, трябва да внимава в какво може да се изроди това. Опредено сме подценили силното его на Бойко Борисов…" Ами, подценихте го, да. Че Доган и звездичка му издейства…

Това е първият генерал, който виждам да се носи така неглиже с парадна униформа и ръка в джоба, но иначе е хубавец…Това е първият генерал, който виждам да се носи така неглиже с парадна униформа и ръка в джоба, но иначе е хубавец…

Но не сте само вие, дето го подценихте. Чувал съм, че в поздравителния адрес до Бойко след изборите през 2009 г. царят написал: „Притиснат от прекалената отговорност и дълбокия контрол по упражняването на властта, аз ви подцених!”

Той пък как го подцени… И сега трябва да се чувства като Виктор Франкенщайн и Мери Шели накуп…Когато решил да се оттегли от лидерството на НДСВ, царят се оглеждал за заместник. И някой, май беше Минчо Спасов, предложил Бойко Борисов. Царят категорично отсякъл: „Борисов не става!”

Донякъде ги разбирам. Който познава Борисов от времето, когато стана главен секретар, знае, че тогава той не даваше почти никакви основания да бъде надценен. Обаче се разви. Между другото, пиарите му много сбъркаха, дето му написаха какво да каже при откриването на НС и го накараха да чете. Политик, който чете, изглежда като готвач, който яде. А Бойко изглеждаше направо като майстор готвач…

Както и да е. Местан вика още: „Пазарлъци с ПП „Атака" няма, няма и да има.” Интересно, че и Станишев използва същия израз: „Пазарлъци няма да водим”. Що пазарлъци, бе?! Що не преговори? Зер със Сидеров не могат да се проведат нормални преговори?!

Дончева предупреждава: „Волен Сидеров ще си качва цената, но и той трябва да има чувство за мярка къде да спре, защото, ако пренавие пружините, те ще се скъсат. Тогава ще стане неизбежно отиването на предсрочни избори, но аз не мисля, че той ще спечели от тях…”

Така е, но има и друг вариант. Борисов събрал депутатите си и им рекъл: “Очаквам трима четирима от вас да бъдат пробити. Ако има такива неуверени хора сред вас, още сега да си напускат.”

Всичко е въпрос на сметки. Много е възможно 3-4 депутати да излязат по-евтино от подкрепата на Сидеров. А и е по-надеждно. Не се знае Сидеров кога ще го прихване… Докато депутатите, веднъж като си засерат суратя, ще седят в ПП на БСП и послушно ще крепят мандата. Щото няма мандат, няма ги и тях. А Сидеров това не го засяга много. При него е, дето викат хората, пачавра леке не хваща.

Както и да извъртат, истината е, че се готвят да извършат тежък политически инцест. Щото, ако в живота инцест е да спиш с баба си, то в случая… Ба, и в случая е същото. Сидеров със Столетницата отвсякъде си е инцест.

Местан е категоричен, че мандатът на Орешарски ще бъде успешен. Сигурно ще е успешен. Зависи за кого, обаче. На друго място изложихме подробно какво от миналото му ни притеснява. Например връзките му с хазартния бос Васил Божков и лобирането му за сделката (то си беше опит за пладнешки обир!) на Ирен Кръстева с НАП за шест сгради на пъпа на София. Работи, които не се правят само заради черните очи на някого… Но така е то при политиците. Дето викаше един пич, честен политик е онзи, който след като го подкупят, си остава подкупен… Но най-много ни притесняват действията на Орешарски по време на учителската стачка. Понеже му беше ясно, че даскалите нямат никакви финансови резерви, но за сметка на това почти всички имат кредити, приложи тактиката на разтакаването. И ги разтакава доде им свърши и подкожната лой…

Та си викам, че туй, дето може да се приложи на цяло съсловие, може да се приложи и на цял народ, не ли? Особено на такива неблагодарници, които забравиха, че ако Станишев не беше им дигнал пенсиите, досега щяха да хванали паяжина на… онова място.

Червените предлагат Миков за шеф на парламента. По тоя повод някой се шегуваше във ФБ, че в парламента щели да назначават логопед. Не, няма да назначават, безсмислено е. През 2002 г. Стефан Данаилов наистина го заведе на логопед, да му изчисти мекото “л”, та да не личи толкова от къде е. Но нямаше ефект. Не му се е изчисти. Като стана министър даже се пусна виц:

-Какво са казали бандитите, като научили, че Михаил Миков ще е новият шеф на МВР?

-Уеуе, майко...

Май ще е по-лесно ние да усвоим кулския говор, нежели той правилния.

Ало, Хасково, на вас ще ви е лесно. И кулчани отбягват буквата „х”, както и по вас. (От Арманли до Аскьово всичко е меанизирано…) Викат ляп, убаф, маам, оро... Даже на онуй нещо, дето на село му викат репродуктор, и на него не турят „х”. Единствената дума с „х” в Кулско била „хъш”.

Сряда, 22 май

80 хил. недействителни бюлетини били подадени в цялата страна. Във Врачанско например, съобщава „Труд”, от 91 хил. подадени бюлетини 2200 били недействителни. Но да не си помислите, че във Врачанско има толкова прост народ! Всъщност, може да има и повече, но тука думата ни е, че не всички 2200 бюлетини са сбъркани. Имало и много нарочно попълнени грешно. Имало със задраскани всички кандидати. Което едва ли значи, че избирателят ги одобрява всичките. Други избиратели направо си го написали на бюлетината: „Тъпаци, глупаци, продажници, боклуци…” „Някои бюлетини пък, съобщава „Труд”, били с вулгарни рисунки.”

Не сме изненадан. Както писахме, ще има избиратели, които ще идат до урните само за да си направят кефа да нарисуват едно членче барабар с алинейките…

Тия врачани са опасни. Имали такъв лаф: „Ако требва и не можем, човек ше си найдем и пак ше го е…” Това малко просташко, но е показателно за този ареал. И като си помислиш, че „най-стария европеец”, врачанският праисторически човек Христо, там е живял…

„Швед почина след секс с гнездо на стършели”, съобщава британският сайт "Интернешънъл бизнес таймс". Хесе нам си кой, на 35 г., получил 146 ужилвания, 54 от които били на онова място. Намерил го негов съсед, който в първия момент помислил, че е „мърша от кит”. На китовете им са огромни, както знаете. На синия кит му бил към метър и половина. Аутопсията и огледът на лобното място показали, че все пак Хосе е консумирал акта.

Какви ли не сексуални аберации се срещат по белия свят. Според нас тоя е от дендрофилите - хора, дето любят дървета. Намират някоя подходяща дупка от кълвач в ствола и там…

Но някои дървета направо си го просят…Но някои дървета направо си го просят…

Но явно е бил аджамия. Чел съм за един, който се оженил и преди да почне да прави секс с жена си, я удрял няколко пъти силно по онова място с черпака. Щото така се гонели осите и стършелите от дупките…

И като тъй и тъй подхванахме сексуалната тема, та да кажа още нещо. Карел ван Кестерен рекъл от името на Холандия: „България ще влезе в Шенген, но не мога да кажа кога.” Целият ни живот е така. Дето каза Майса някъде, караме я като ханъма в харем – знаем че все някога ще ни дойде редът и на нас, но не можем да кажем кога…

Четвъртък, 23 май

Почнаха с тарикатските номера. Волен уж се кълнеше, че всичко ще става пред очите на хората, прозрачно... То така се говори, пък който повярва, то си е за негова сметка. „Атака” не се регистрираха в залата, ако че бяха там. И това беше достатъчно за БСП и ДПС да си изберат Миков за председател.

Сигурно това ще е схемата и за избор на правителство – „Атака” дискретно ще отсъства. Не знам къде е зяпал законодателят, но според чл. 81(2) на конституцията, за да се избере правителство са достатъчни гласовете на половината присъстващи. Тоест, Сидеров ще избере Орешарски неприсъствено. Не е нужно да гласува за него, доста е само той и групата му да не идат на работа. Добрата новина е, че веднъж избран, кабинетът няма да е заложник на капризите на Сидеров. За успешен вот на недоверие конституцията изисква 121 гласа поне. Лошата страна на добрата новина е, че веднъж избран, кабинетът няма как да бъде свален, освен ако някой депутат на БСП или ДПС не бъде пробит, но на това не може да се разчита. Изобщо законодателят си е бъркал в носа. Ако правителството поиска вот на доверие, тогава може да падне и с по-малко гласове – половината от присъстващите плюс един. Споменавам го само щото го има в конституцията, иначе БСП и вот на доверие са като шарлан и вода.

Ако Борисов приложи номера с отсъствието, Сидеров ще бъде принуден да излезе от нелегалност и да прати поне един от неговите да се регистрира. Иначе не може да се отвори събранието и да се избере правителство. Щото за отварянето му се изискват повече от половината народни представители. Което пък оставя вариант, при един бъдещ съюз на Сидеров и Борисов, да се блокира дейността на правителството индиректно, като се блокира събранието. 120-те депутати на БСП и ДПС могат да се разхождат с месеци до събранието и да не могат да открият заседанията.

Изобщо законодателят си е оставил ръцете.

И остава само улицата. И се връщаме там, от където не тръгнахме.

Като гледах откриването на НС и си помислих, че на «Евровизия» не се срамувах така. Абе, да сте чули нещо, че Бойко щял да иска касиране на резултатите от «Евровизия»? Прочетох го във Фейсбук, но не знам дали не е майтап. Щото там пишеше също, че Сидеров наистина щял да направи заплатите 1000 лева. На тия, които сега взимат 2000.

От изборите насам Станишев не може да си събере устата в прилична форма.

От изборите насам Станишев не може да си събере устата в прилична форма.

Комисията по външна политика на БСП написала протестна декларация във връзка с намерението на Плевнелиев, дни преди да се формира правителството на Орешарски, да назначи осем посланици. „Впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица."

Демек, Райков предложил на Райков да назначи Райков.

Самият Райков… Ама и аз колко нелепо се изразих с това „самият…” Исках да кажа, че Райков бил единодушен, че "не бива да се оспорва правото на един външен министър да бъде посланик".

Пример на класическо разтрояване на личността. Но нещата не са били чак така безконфликтни, както ги обясняват червените. Някъде четох, че премиерът Райков дал силен отпор на министър Райков и за едната бройка не отказал поста на посланик Райков. Работата била на кантар. Това му е хубавото при разтрояването на личността, че може да се излъчи мнозинство и да се вземе решение. Докато при раздвояването това е невъзможно. Можете да ни вярвате, познаваме добре това състояние…

Ама и червените са много нахални, да ви кажа! Посланик Райков си заряза хубавото място, за да стане премиер тогава, когато никой не щеше. И сега, понеже вече не е нужен, шута в г… Така де, не е ли така?!

Чудо! Чудо станало вчера в НС. Смятаният за парламентарно ням депутат от ДПС Делян Пеевски проговорил. Вземайки повод от клеветите на Цветанов, че БСП, ДПС и "Атака" са създали негласен съюз, Пеевски контрира: "Г-н Цветанов, погледнете ме в очите - имате ли срам? Първо ще дадете обяснения за СРС-тата и подслушванията, уведомихте ли комисиите, когато го правихте? Искам отговор, имайте срам."

На тая безочливост Цветанов отговорил: „Ще ви погледна в очите, ако изобщо имате очи…” Шегувам се, къде у Цветанов толкова акъл… "Няма нищо, което да е доказано. Очаквам с нетърпение повдигането на обвинение…"

Разбирате ли, не казал, че не е вярно, а че не е доказано…

Турците казват: „Ески дост, душман олмаз”. Но явно не и у нас.

Вестниците на Пеевски години не даваха прашинка да падне върху скъпоценната главица на Цветанов. И сега „Нямате ли срам?!” Има жени, които не са изневерили нито веднъж през живота си. Но няма жена, която да е изневерила само веднъж. Всъщност, това се отнася за всяка изневяра.

Чудя се колко дебилен трябва да е българският читател, за да продължи да купува „Монитор”, „Телеграф” и другите малотиражки на пресгрупа „Доган хабер”, след това директно признание на Пеевски, че ги е ментил четири години?!

Бившият премиер и още по-бивш цар рекъл пред испанския "Ел Паис": „Обещанието за 800-те дни беше един от моите най-големи грехове и все още се питам защо го казах... Сега като погледна нещата, виждам, че не за 800, а за 1000 дни изпълних обещанията си. Успяхме да влезем в ЕС 2005 и в НАТО 2004 г.“

Нищо, Ваше Величество, това не е голям грях. Ние сме като Швейк:

- Направете пет крачки напред! - Швейк направи десет.

- Аз нали ви казах - рече лекарят - да направите пет крачки.

- Не съм за няколко крачки - рече Швейк.”

И ние не сме за двеста дни. Години раздадохме, та за двеста дни… Важното е, че ни оправихте. Ама колко майсторски само ни оправихте…

Извинявам се на хасковци, не съм бил прав. Пише ми един читател, че не правели елизия на буквата „х”, дори напротив. Например казвали: От Арманли до Аскьово всичко е хасвалт… Пък друг ми пише, че ако не ползвали „х” нямало как да кажат хурна…

Петък, 24 май

„Върви народе…”

И ние вървим, вървим… и няма край, и няма край…

И се сещам за оная мисъл, с която свършва „Дипломацията” на Кисинджър, която и друг път съм цитирал: „Пътища няма, пътищата се правят с вървене…”

Вървене, а не с иди ми, доди ми…

To be continued друг път

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!