Гората е враг на ГЕРБ. Коментар на Тома Белев

Тома Белев Последна промяна на 08 май 2012 в 20:12 14019 13

Тома Белев
Тома Белев

Парламентът тази седмица най-вероятно ще приеме скандалните лобистки поправки в закона за горите, даващи възможност държавните гори да се застроят срещу жълти стотинки, а частните да се изсекат „на голо”. Повечето от предложените промени поощряват изсичането на горите, а гората явно се възприема като враг на управлението на ГЕРБ.

За да защитят лобистките поправки управляващите „набедиха” трима от водещите си политици – министъра на земеделието Мирослав Найденов, председателката и зам.-председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева и Емил Димитров. Интересното в случая, че нито един от тях не е лесовъд и те доста свободно интерпретират професионалната терминология и факти. Но както и да коментират темата тримата политици, гората явно им е проблем.

Мирослав Найденов убедено обяснява пред Нова телевизия  за наличието на някакъв „санитарен минимум за сеч”, който не бил достигнат и трябвало да се сече още. Термин, който липсва в лесовъдската наука, но звучи наукообразно и обосновава разрешаваното с проектозакона сечта два пъти над естествения прираст от държавните гори. Допълнително г-н Найденов защитава идеята пистите за ски и голф игрища да продължат да се водят гори – „Гората си е гора. Ние имаме достатъчно гора... Ако прокараме, примерно, и намалим, образно казано, 1%, бъдат взети или направени просеки за това, ние при условие, че имаме 34% повече, няма абсолютно никакъв проблем.” Г-н Найденов явно няма проблем, ако 1% от горите бъде изсечен и застроен.

Г-жа Танева компетентно обяснява, че „в България имаме 0,002% възможност от цялата горска територия да изграждаме ски съоръжения” и че тя трябва да се използва . В желанието си да представи какъв минимален процент от горите ще се изсекат, ако приемем закона, се пропуска, че посоченият от нея процент е нереален и предствлява малко над 80 ха – площ по-малка от 2 писти. Пред в-к Труд нещата вече си идват на мястото – „В крайна сметка искам да припомня и друго - законодателят не трябва да приема и защитава интересите само на една част от обществото, а да защитава обществения интерес като цяло.” Явно е, че за г-жа Танева обществения интерес е да няма гора.

Гората има нужда от брадва. И без брадвата тя не може да оцелее – тази философия споделя  г-н Ем. Димитров пред парламентарната комисия, защитавайки правото на държавата да сече в територии, обект на съдебен спор – „Но там, където не са приключили (съдебните спорове) , има мероприятия, които са задължителни за провеждане в тези гори – това са огледи, сечи, санитарни сечи и т.н. В момента, не изпълнявайки тези задължителни мероприятия, виждали сте много такива гори – вътре има нападала дървесина, започват гнилостни процеси, болести и т.н.”

Мъртвата дървесина в нашия парламент отново бе обявена за враг на гората, както преди 60 години, и цялата европейска и лесовъдска наука и практика, защитаващи нейните екологични функции бяха зачеркнати с един замах. За естетическите ценности на г-н Димитров гората е хубава, но и ски-пистите са прекрасни - „И не виждам нищо лошо в едно открито съоръжение, което е затревено, което не нарушава ландшафта.”

Пиша и си мисля дали пък не е време да обявим и лесовъдите за „врагове на народа”? Какво си мислят те – да залесяват и пазят горите, когато се наливат основите на бъдещите богатства. Гората е много, гората е държавна, гората плаче за брадва и е дошло времето да се използва ефективно – като се изсече и застрои.

Българската гора остана най-голямата държавна собственост след 20 години разграбване и приватизация на икономиката и явноú дойде времето да бъде ограбена. Офшорни компании и подстaвени фирми, навикнали да се изхранват от кражби, неплатени задължения към държавата и приватизация от типа „всичко за лев”, допряха и до най-ценото ни богатство – горите и защитените територии. И не си мислете, че управляващите откриват „топлата вода” - застрояването на защитените територии се превръща в мода - на 22 април Путин разреши застрояването със ски курорти на 4 резервата в Русия. Такова бъдеще очаква и родния парк „Витоша”.

Защото гората мълчи и не се защитава. Защото гората пречи на ските и голфа. Защото приходите от горите не могат да се сравняват с приходите от туризма. Защото ползите от живата гора са за всички, а от отсечената – само за някои. Защото гората е враг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 00:21

Продължава престъпното изсичане на буковите гори в берковския балкан!Напук на наводненията това лято,нагло и безотговорно всеки ден камиони с вековни буки оголват вододайни и водосборни райони над Берковица!

07.11 2014 в 15:27

трябва ли пороите да отнемат още животи,или да се поставят селищата на воден режим, за да се разбере нуждата от горите

07.11 2014 в 15:20

отидете на държавната граница в района на гр.Доспат и ми обяснете разликите в природата на нашата и на съседна територия

07.11 2014 в 09:54

Сезирам защитниците на природата,че ОТ ДЕНЯ НА ОСТАВКАТА НА ОРЕШАРСКИ ДО ДНЕС в Средна гора(между Вакарел и с.Поибрене-Панагюрско ) ВСЕКИ ДЕН се товарят средно 5 ТИР-а с дървесина за износ!Една прекрасна столетна гора така "просветля",че след разреждането и се вижда на стотици метри,което е гаранция,че там водния баланс (и без това крайно оскъден),вече е мъртъв!Да спрем тази вандалщина!!!

31.07 2012 в 17:53

Ето как протежетата на г-н Белев стопанисват ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=61130

06.07 2012 в 14:06

Аз заобчах природата още повече когато тръгнах на планина, вървях през горите, усещах силата на природата, енергията, покоя... гледката от върха на която и да е планина не може да се сръвни дори минимално с каране на ски... просто не вярвам че карането на ски е допир с природата, особено когато е масово - купища хора по пистите. Друго е да го правиш любителски, да намираш сам местата където да караш, да не те влачи лифта, а да се камиш самичък, да се поизпотиш малко. Да си носиш топлия чай в раницата, а не да ти е наготово приготвен някъде. Въобще всичко свързано със ски за мен е богатащина, не и връзка с природата!!!

21.06 2012 в 22:19

Правилно, Веско!
Само че нацията не се състои от тия 5-10%, които могат да си позволят разходите за наем на ски и екипировка (77 лева дневно), хотел и лифт (200 лева дневно), което за две седмици прави 4200 лева (добавил съм по 23 лева дневно за храна, едно чайче е петарка).
Междувременно, тези, за които милее Бойко Борисов: "Поминъкът какво е? Да има възможност за туризъм, да направят хотели и в хотелите да работят готвачи, охрана, сервитьори, чистачи от цялата страна." получават по триста и петдесет лева на месец.

13.05 2012 в 03:15

Първо към Иван. Иване, гората няма политическа окраска. Вот на доверие или на недоверие не може да оправи проблема. Целите за облагодетелстване от природните ни ресурси (гората) са надполитически и чисто финансови. Облагодетелстване на един много тесен кръг от хора. "Зелените" така, като наричаш природозащитници, туристи и всеки заинтересован от съдбата на българската природа не са политически обременени, за да искат вот на недоверие. Те не са обединени около политически символ и вярват в различни идеологии и партии. Идеята е да бъде упражнен обществен натиск т.е. да бъде изразена гражданска позиция по този очевидно вече сериозен проблем. Гражданска позиция се изразява от гражданското общество на една държава. Тези хора, които ти наричаш "Зелените" са една част от тази тази малка, почти незабележима прослойка в Обществото и наричаща себе си Гражданско общество на България.
Едно нещо последно. Имайте в предвид, че унищожаването на природата в България не е само локален, български проблем. Този проблем е с кумулативен характер и ще се изрази повече или по-малко в доста по-широк диапазон от границите на България.

11.05 2012 в 11:38

Kam zelenite, zashto ne poiskate vot na nedoverie i napskane na vlastta ot mafiata!!! Do koga shte se borite na parche! Ne vijdate li, che vseki den e zaplaha za vsichko dishashto v Balgaria! Ili roliata vi e samo da se razbunva vodata, kucheto si lae, kervanat si varvi! Do koga!

10.05 2012 в 13:51

Подкрепям думите ти на 1000000%