Гората е враг на ГЕРБ. Коментар на Тома Белев

Тома Белев 08 май 2012 в 20:12 15314 13

Тома Белев
Тома Белев

Парламентът тази седмица най-вероятно ще приеме скандалните лобистки поправки в закона за горите, даващи възможност държавните гори да се застроят срещу жълти стотинки, а частните да се изсекат „на голо”. Повечето от предложените промени поощряват изсичането на горите, а гората явно се възприема като враг на управлението на ГЕРБ.

За да защитят лобистките поправки управляващите „набедиха” трима от водещите си политици – министъра на земеделието Мирослав Найденов, председателката и зам.-председателя на земеделската комисия в парламента Десислава Танева и Емил Димитров. Интересното в случая, че нито един от тях не е лесовъд и те доста свободно интерпретират професионалната терминология и факти. Но както и да коментират темата тримата политици, гората явно им е проблем.

Мирослав Найденов убедено обяснява пред Нова телевизия  за наличието на някакъв „санитарен минимум за сеч”, който не бил достигнат и трябвало да се сече още. Термин, който липсва в лесовъдската наука, но звучи наукообразно и обосновава разрешаваното с проектозакона сечта два пъти над естествения прираст от държавните гори. Допълнително г-н Найденов защитава идеята пистите за ски и голф игрища да продължат да се водят гори – „Гората си е гора. Ние имаме достатъчно гора... Ако прокараме, примерно, и намалим, образно казано, 1%, бъдат взети или направени просеки за това, ние при условие, че имаме 34% повече, няма абсолютно никакъв проблем.” Г-н Найденов явно няма проблем, ако 1% от горите бъде изсечен и застроен.

Г-жа Танева компетентно обяснява, че „в България имаме 0,002% възможност от цялата горска територия да изграждаме ски съоръжения” и че тя трябва да се използва . В желанието си да представи какъв минимален процент от горите ще се изсекат, ако приемем закона, се пропуска, че посоченият от нея процент е нереален и предствлява малко над 80 ха – площ по-малка от 2 писти. Пред в-к Труд нещата вече си идват на мястото – „В крайна сметка искам да припомня и друго - законодателят не трябва да приема и защитава интересите само на една част от обществото, а да защитава обществения интерес като цяло.” Явно е, че за г-жа Танева обществения интерес е да няма гора.

Гората има нужда от брадва. И без брадвата тя не може да оцелее – тази философия споделя  г-н Ем. Димитров пред парламентарната комисия, защитавайки правото на държавата да сече в територии, обект на съдебен спор – „Но там, където не са приключили (съдебните спорове) , има мероприятия, които са задължителни за провеждане в тези гори – това са огледи, сечи, санитарни сечи и т.н. В момента, не изпълнявайки тези задължителни мероприятия, виждали сте много такива гори – вътре има нападала дървесина, започват гнилостни процеси, болести и т.н.”

Мъртвата дървесина в нашия парламент отново бе обявена за враг на гората, както преди 60 години, и цялата европейска и лесовъдска наука и практика, защитаващи нейните екологични функции бяха зачеркнати с един замах. За естетическите ценности на г-н Димитров гората е хубава, но и ски-пистите са прекрасни - „И не виждам нищо лошо в едно открито съоръжение, което е затревено, което не нарушава ландшафта.”

Пиша и си мисля дали пък не е време да обявим и лесовъдите за „врагове на народа”? Какво си мислят те – да залесяват и пазят горите, когато се наливат основите на бъдещите богатства. Гората е много, гората е държавна, гората плаче за брадва и е дошло времето да се използва ефективно – като се изсече и застрои.

Българската гора остана най-голямата държавна собственост след 20 години разграбване и приватизация на икономиката и явноú дойде времето да бъде ограбена. Офшорни компании и подстaвени фирми, навикнали да се изхранват от кражби, неплатени задължения към държавата и приватизация от типа „всичко за лев”, допряха и до най-ценото ни богатство – горите и защитените територии. И не си мислете, че управляващите откриват „топлата вода” - застрояването на защитените територии се превръща в мода - на 22 април Путин разреши застрояването със ски курорти на 4 резервата в Русия. Такова бъдеще очаква и родния парк „Витоша”.

Защото гората мълчи и не се защитава. Защото гората пречи на ските и голфа. Защото приходите от горите не могат да се сравняват с приходите от туризма. Защото ползите от живата гора са за всички, а от отсечената – само за някои. Защото гората е враг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!