Тома Белев с международен приз за опазване на природата

Виктория Викторова 09 май 2012 в 18:00 2617 0

Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF. Снимка: Richard Stonehouse
Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF. Снимка: Richard Stonehouse
Бившият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев получи тазгодишната награда на международната природозащитна организация WWF за опазване на природата. Белев, който в момента е и автор в OFFNews.bg, беше удостоен с 30-ата поред годишна награда "за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България." Призът беше връчен на специална церемония снощи по време на годишната конференция на WWF в Ротердам, съобщиха от организацията.
"За мен е голямо удоволствие да връча наградата на WWF за заслуги за опазване на околната среда на Тома Белев, който е в челните редици на усилията за опазване на природните богатства на България в продължение на две десетилетия."
Това заяви по време на церемонията Йоланда Какабадзе, президент на WWF и допълни:
"Г-н Белев е играл важна роля в опазването на някои от най-важните защитени територии не само на България, но и на Европа.“
Освен директор на Природен парк „Витоша“ и председател на Асоциацията на парковете, която обединява 11-те природни парка в страната, Тома Белев е бил и председател на управителния съвет на "Зелени Балкани" - една от първите природозащитни неправителствени организации в България при настъпването на демокрацията. Той е също водещ член на коалицията "За да остане природа в България". Тя пък обхваща близо 50 български неправителствени организации и граждански групи, които се борят срещу заплахите за защитените територии в страната. В дните преди и след Агенцията по горите да го махне от поста директор на ПП „Витоша“, служителите на парка се разбунтуваха, защото предварително бяха наясно със смяната, като те категорично бяха против махането на Белев от шефския пост. Според част от застъпниците му, неговото отстраняване от позицията се дължи на факта, че той е сред противниците на застрояването на Витоша със ски писти и правенето на просеки.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови