Тома Белев: 12 стъпки за разрешаване на проблема със ски сезона на Витоша

Последна промяна на 10 август 2012 в 16:56 5428 26

Тома Белев. Снимка: БГНЕС
Тома Белев. Снимка: БГНЕС

През тази седмица Столична община и Изпълнителна агенция по горите отново проведоха разговор с „Витоша ски“ АД.

Тайни разговори, в които никой гражданин не знае какво се дискутира и какви договорки се правят. Четвърта година властта не желае да покаже на светло взаимоотношенията си с една фирма с неясен собственик. Затова и обществото остава с впечатлението, че тези договорки са извън закона и морала. Отказа от публичност на изпълнителната и местна власт в тези разговори и малкото обществено достъпни данни дават допълнително основание на гражданите да се съмняват в идеята, че действията на властта са в обществена полза и в защита на законите. Ако искаме да имаме трайни решения на проблема, те трябва да се основават на прозрачност, принципност и законност – три неща, които до момента явно липсват. Какво могат да направят централната и местна власт, за да променят тази ситуация – нищо повече от това, което са длъжни сторят по закон, а именно:

1. Столична община да информира столичани каква е общата застроена площ на сградите и съоръженията в Природен парк „Витоша“ и за каква част от нея се плаща данък сгради. Както и какви стъпки е предприела за да се приложи Закона за местните данъци и такси към всички собственици на сгради в парка. За да не се окаже после, че никой не е поискал фирмите да си платят местния данък и е минала давността за събирането му.

2. Изпълнителна агенция по горите да информира гражданите дали за всички сгради и съоръжения в държавните горски територии има уредено право на строеж, а за лифтовете - и право на сервитут. И какво е направила за тези, които нямат такова право, да си платят дължимите такси в миналото и вещни права по новия закон? За да не се окаже, че държавната агенция е пропуснала да си поиска вземания в размер от над 1 млн. лева годишно през последните 5 години и за тях също е минала давността.

3. Столична община да публикува цялата документация по приватизацията на „Въжени линии“ АД, (собственик на Сименовския, Драгалевския, Княжевския лифтове и влека на Конярника), включително документа, посочващ физическите лица, които са собственици на „Витоша ски“ АД. За да не се окаже после, че кметът или министърът на земеделието преговарят сами със себе си, чрез посредници да има или не ски на Витоша.

4. Министерство на земеделието да обяви на гражданите кои територии в Природен парк „Витоша“ се водят ски-писти съгласно картата на възстановената собственост и лесоустройствения проект на Държавно горско стопанство София. За да не се окаже после, че ски писти има, само дето някой си е замълчал, за да се реализира поредната държавна помощ към фирми с неясен собственик.

5. Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да публикува документите по приватизацията и оповести резулатата от изпълнението на приватизационния договор на „Алеко спорт 99” (собственик на лифт Романски и влековете по Стената, Ветровала и Черни връх) и какво е направила за прилагането на закона. За да не се окаже, че договорът не е изпълнен от страна на приватизатора и трябва да се развали, а сме пропуснали сроковете.

6. Министерство на физическото възпитание и спорта да оповести защо продължава да поддържа договор за наем на цялата негова публична собственост в Природен парк „Витоша“, сключен без конкурс с Българската федерация по ски и позволяващ федерацията да ползва съвместно с търговски фирми тази собственост. И защо втора година Министерството не се интересува, че част от тази собственост – влек Заека не работи? И колко системи за изкуствен сняг на Лалето има, че едната се води публична държавна собственост на МФВС, а другата е в капитала на „Витоша ски“ АД?

7. Столичният общински съвет е време да оповести как ще осигури ежедневния достъп на столичани до парка, за да не се окаже, че градски транспорт до Алеко и Златните мостове няма, за да се ползват услугите на една частна фирма.

8. Комисията за защита на конкуренцията трябва да даде отговор на два въпроса: „Има ли картел при цените на ски-услугите в ски курортите Банско, Боровец и Витоша?“ и „Има ли неразрешена концентрация в собствеността на трите курорта?“ За да не се окаже, че сме си създали олигополно състояние при ски-туризма, без да разберем.

9. Министерство на икономиката, енергетиката и туризма е добре да обяви на кои писти в ски-зоните на Банско, Боровец и Витоша са проверявани туристическите услуги и защо във всички защитени територии функционират некатегоризирани писти. За да не се окаже, че категоризацията на писти реално не се извършва и нас, а проверки се правят, само за да се премахне конкуренцията.

10. Министерство на физическото възпитание и спорта трябва да обяви кои фирми или клубове са реализирали програмата „Научи се да караш ски” до момента и защо е допуснато това да се извърши на некатегоризирани писти. За да не се окаже, че финансирането на програмата през Българската федерация по ски е форма на заобикалене на закона за обществените поръчки.

11. Агенцията за държавна финансова инспекция е добре да се върне на проверка в Българска федерация по ски, за да провери с кои фирми Федерацията, заобикаляйки Закона за обществените поръчки, е сключвала договори и е плащала с парите, отделяни от държавата за подпомагане на ски спорта. За да не се окаже после, че са сключвани договори основно с фирми, управлявани от членове на Управителния съвет на федерацията или техни близки и срокът за наказанието на това нарушение е изминал.

12. Националната агенция по приходите е добре да си извърши проверка как едни оператори на лифтове и влекове декларират по 30% печалба от ски-карти и същевременно всяка година са на загуба. За да не се окаже, че освен строителството и хотелиерството, и ски индустрията у нас работи в сивия сектор и никой не ги проверява.

Тези дванайсет стъпки са насочени към възстановяване на законността в природния парк и даването на публичност на истинските проблеми. Не изискват много усилия от централната и местни власти, но изискват политическа воля, за да се случат. Въпросът е дали в това управление ще се намери тази воля или както и при предишните ще се окаже, че най-трудно у нас е спазването на законите от тези, които ги създават и са длъжни да контролират спазването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2012 в 10:58

Аз усещам защо българия не генерира БВП :) Повечето хора (тук) се чудят с кого да се дракат вместо да направят за 15 лв продукция... А относно Витоша и въобще ските - ако не се видят 10,000 човека на едно място с ясно заявени 2 или 3 искания към държавата, всяко от което не повече от 5 думи. Точките в статията са много точни и трябва да станат, ама нада ли.. а и има го и другия момент че "в България всички разбират от футбол и политика", та пуснат ли обществено достояние тези информации, ще стана като в кръчмата, както стана и тука :) - само ще се говори и пак само 15 човека ще правят нещо да защитят горите и т.н.
Хайде, сполай ви.

25.08 2012 в 17:13

Ski ти си много вреден. Скрий се!

21.08 2012 в 09:13

То хубаво, ама писти пак няма да има. Ще има хотели, разбира се. После те ще се разпродадат на апартаменти.

20.08 2012 в 07:39

Какво ще направи Тома Белев за Софиянци -каквото до сега НИЩО !!!

НА ВИТОША ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОЯТ МАКСИМАЛНО БЪРЗО НОВИ ЛИФТОВЕ И ХОТЕЛИ !

ДА СЕ ОПРАВЯТ ПИСТИТЕ !

СОФИЯНЦИ ДА ИМА КАДЕ ДА КАРАТ СКИ НА 20 МИНУТИ ОТ ЦЕНТЪРА !!!

СОФИЯНЦИ ДА ИМА КАДЕ ДА ПОЧИНАТ ПРЕЗ УИКЕНДА НА ПЛАНИНА !!!

ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО ПИТА ТОЗИ ГРОЗНИК И НЕКАДЪРНИК ТОМА БЕЛЕВ .

ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ Е ЦЕКО ИЛИ БОКО !!!

ТОМА БЕЛЕВ ПИТА ?

ДОСТА МУ ПОНАМАЛЯХА МИЛИОННИТЕ ПРИХОДИ -НОРМАЛНО Е ДА ПИТА .

ПОЛЗА ОТ ТОМА БЕЛЕВ НИКИКВА -САМО ПРЕЧИ ДА СЕ СТРОЯТ ПИТСТИ И ХОТЕЛИ .

В ШВЕЙЦАРИЯ -АВСТРИЯ-ИТАЛИЯ-АМЕРИКА -НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ДА ИМАТ ПРОБЛЕМ

С ПРИРОДАТА СЛЕД КАТО СА ПОСТРОЕНИ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ ПИСТИ И ЛИФТОВЕ .

ТОМА БЕЛЕВ ПИТА -ДА СИ ПИТА -ТОИ Е ВРЕДЕН ЗА СОФИЯНЦИ

14.08 2012 в 11:04

За пореден път се сблъскваме с тотално неуважение към позицията на опонента в спор и израждането на спора в надплюване. Наистина се учудвам дали е възможно някога да се проведе нормален спор с аргументи, уважение и тн.

14.08 2012 в 11:00

Ама пак май не сме се разбрали нещо скъпа катя с.
Идеята на спора не е ли като спорите с опонента си да давате ясни и валидни за двете страни аргументи?
Идеята на спора не е ли да не се използват лични нападки, квалификации, и ad hominem аргументи?
Идеята на спора е да се спори по темата, в случая темата са тези 12 точки които са изброени по горе.
Идеята на спора е хората да се чуват и разбират и така да стигнат до истината.
Идеята на спора не е да се опияняваш от тракането на собствената си клавиатура, ако наистина нямаш някакви сериозни и обосновани възражения срещу описаните по горе точки то няма много смисъл да се обаждаш.
Нищо де, ти ще се научиш.

14.08 2012 в 09:28

Разбира се, че ще плаща на тролове! Кметът Бойко Борисов му дал машинка за печатане на пари срещу обещание за петстотин хиляди лева инвестиции, а такива като Тома Белев искат да му я вземат!

13.08 2012 в 14:49

Цеко продължава да плаща на тролове - priceless...

13.08 2012 в 14:17

А и друго, той поддържа "сивата икономика" на Витоша, а тръгнал да напада компания, която плаща данъци. А и крайно време е да не си завира носа в неща, които не разбира. Кой как си формирал печалбите и загубите.

13.08 2012 в 14:10

Тома Белев нещо като хермафродит- еколог. хей иска да е еколог, но най му се иска да е законодател, икономист, прокурор и много още неосъществени желания. Той иска всичко, без да е нищо. След издънките, които направиха със закона за горите, направо трябва да се гласува нов закон за защита от екоактивисти. Защото те са активисти, но не са еко. Жалка работа, дано хората го разберат по-бързо