Евгений Дайнов: Водните игри на стриганите дебелаци

Евгений Дайнов Последна промяна на 08 август 2015 в 15:28 27160 36

Евгений Дайнов. Снимка: Булфото/Миро Златев

„Повръща ми се” – тихо отрони дамата, с която гледах телевизионния репортаж.

Хвърлих поглед към нея. Гледаше ме с огромни, уплашени очи.

Върнах поглед към екрана. Правилно се плашеше. Телевизорът показваше как изглежда краят на цивилизацията – а следователно краят на мирния начин на живот, в който можеш да правиш планове, отглеждаш деца и четеш философски книжки.

Как изглеждаше това? Един дебелак със стригана глава изливаше вода върху стриганата глава на друг дебелак. И двамата, макар на средна възраст, бяха решени в любимия на българите стил „a la mutre”. Водата, твърдеше се, била чудотворна. Бликнала в Голямата базилика в Плиска заради тия двамата. Разбирай: сам Господ се бил произнесъл в тяхна полза.

Оттогава мина седмица. Реакции – никакви, освен от шепа достойни, макар немного известни крепители на последните остатъци от културния фундамент на обществото. Но и те реагираха единствено на идеята да се „възстанови” базиликата и да стане действащ храм. Относно края на цивилизацията, запечатана в образа на играещите си с Господнята вода дебелаци – нито дума. Отнийде...

Разбирам, донякъде, мълчанието на православната църква. Тя, клетата, поколения наред е учена да громи само „гнилия Запад”. Затова анатемосва поп иконата Мадона, но си трае, когато двама родни дебелаци превръщат тайнството на Кръщението в травеститска игра „a la mutre”. Пък и висшият, така да се каже, клир е свикнал да се подчинява на БКП и ДС. А и двамата играещи си с вода дебелаци са дългогодишни членове на БКП, а единият е доказан кадър и на ДС.

Та, чисто биографично, БПЦ има причини да се прави, че не вижда светотатството, минало през всички екрани на всички телевизии.

Защо обаче си трае онази инак шумна среда, описваща себе си като дясна, християнска и консервативна, която в последната година-две застана в позата на окончателен морален съдник? Защо тази среда упорито отказва да реагира на политическата и духовна травестия, заложена във водните игри на стриганите дебелаци?

Когато преди година писах, че днешна „Европа” не е християнска, а светска – точно тази среда се нахвърли върху ми като шайка пирани, опитваща се да постави рекорд при оглозгването на скелет. Е, ако са прави и Европа е християнска – аз що диря в нея? А моите приятели с имена като Яшар, Хасан и Ерол? Явно ще трябва да бъдем обявени за втора категория европейци. Но травестиращите с водата дебелаци очевидно са екстра категория християни. И, въпреки дългогодишното си членство в БКП – образцови антикомунисти, десни и консерватори.

Когато Протестът качи на власт политическите предводители на дясно-христиан-консерваторите – а и на доста от тях самите намери службици около властта – първата им работа беше да обявят Протеста за най-злия враг на клета майка България. Защото, видите ли, в татковината внезапно възникнал нов „разлом” – между десно-християн-консервите и „градските либерали”, които били по-страшни и от комунистите дори. Защото вечно протестират. И така подкопават държавата, която е висша ценност за десно-христо-консовете. Защото либералите, когато критикуват някое лице на властта, не правят това, защото лицето е, да речем, прононсиран крадец. А защото, разсъждават десно-християн-консервите в традицията Сталин-Брежнев-Путин, критикувайки личността, злите либерали удрят институцията. С цел да убият държавата и въведат анархия.

И затова дълг на десно-християн-консовете бил да се борят с всички сили срещу тези опасни либерали, зелени, протестъри и пр. За да консервират държавата такава, каквато е – управлявана от дебелаци в стил „a la mutre” и собственост на #КОЙ.

Да речем, в политически план разбирам мълчанието на точно тия агнета. Докопали са се до властта – държат си я. И какво от това, че днес обявяват за врагове същите тия хора, които ги качиха на власт? И ползват същите аргументи и епитети, които бяха ползвани от правителството на Орешарски срещу същите тези „либерали”? И се опират на същите медии, които крепяха Орешарски? Политиката, могат да ми отвърнат, е въпрос на интереси и баланси...

Не ги разбирам обаче в духовен, така да се каже, план. Аз не съм християнин. Но уважавам някои от техните обреди, защото ги намирам за значими крепители на цивилизованото поведение. Като например – Кръщението. Може да не съм християнин, но на секундата разпознах, че в кадрите с двамата дебелаци, играещи си с „чудотворна” вода, е закодиран образът на Мрака.

Как така същински християни не виждат същото? Та нали те би трябвало да са още по-чувствителни към подобни травестии?

Властовата травестия ми се струва още по-опасна. След като завзеха за свое лично ползване властта във всички сфери на обществото, както и в икономиката; след като превърнаха правоналагащите органи в свои лични наказателни отреди; и след като се изсмяха на всички опити да бъде ограничена корупцията – сега дебелаците нахлуват и в духовната сфера. Те, не поповете, вече пречистват с „чудотворна” вода която, убедени са, им е пусната лично от Онзи, Когото имат неблагоразумието да наричат „Началника”.

Остава да видим остърганите им черепи да светнат върху икони – и кръгът ще бъде затворен. Може би пък точно това би бил най-чистият израз на десно-християн-консерватизма „a la bulgare”?

Е, какво да ви кажа, колеги... Това няма да се случи. Градските либерали, всякаквите зелени, протестъри, грантаджии, блогъри и диво-къмпингуващи няма да го допуснат.

И честит, прочее, втори рожден ден на Протестна мрежа! Да са живи, здрави и корави, че се задава доста работа за вършене...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2015 в 08:18

Право думаш, чичо Генчо! Ама кой да те чуе? :(

12.08 2015 в 16:59

Дайнов, ти май си забравил откъде си тръгнал, а? Като син на номенклатурчик от ЦК на БКП и кадър на Института за история на БКП ти май си ходил на тъпи командировки и псевдонаучни специализации в Британия да изследваш загнилия капиталистически Запад и си харчил парите на партията-държава! После какво отчете в научния отчет - пълната безсмислица на твоите празни занимания! Сега си станал много консервативен и критичен, но всичките критици като тебе сте заченати в котилото на БКП, ДС, Политбюро и окултния йогистки кръг на Людмила Живкова!

12.08 2015 в 01:45

Дайнов, сигурно разчитате на късата памет, която е доста често срещано явление по нашите земи, но ние (някои от нас) не сме забравили как точно вие преди няколко години пеехте дитирамби на една от тези остригани глави и сигурно доста хора са се подвели да гласуват за тая глава от вашите славословия. Тъй че първо се извинете (ако имате чест и достойнство), после критикувайте. Тогава може и да ви повярваме.

11.08 2015 в 12:21

И какво точно се е случило, стара българска традиция! Къде ми стяга чепика! сигурно, че хората обичат Бойко Борисов! Ами енергията му е такава, обичат го и той обича хората!

10.08 2015 в 16:23

Antikomunist, а ти с какво ще се похвалиш? Със строителството на Димитровград ли?

10.08 2015 в 10:15

Не е справедлив. Калин Янакиев преди малко се изказа съвсем ясно по въпроса по Канал 1. яко накова и Ванга, и Божо, и цялата простотия и езичество

09.08 2015 в 21:14

Другарю Дайнов, добре се справяш с пропагандата срещу врага! Ти, който още когато ние бяхме роби,а ти си вееше дългите коси по дивия Запад, какво си сътворил в нашата държава, освен да громиш властта и да се правиш на велик? Иска ти се да си нещо повече, но освен да разрушаваш,нищо друго не постигаш. Срам за България си!

09.08 2015 в 17:58

Не знам защо слагате едни минуси,на"мешката",напр.
Факт е,че Евгений е червен принц.Факт е,че цялото му образование,е преминало през зорките очи ва ЦК на БКП,ДС и прочее,"демократични"институции.За Лондон,Школите на ЦК и ДКМС,факт е.
Статията е много хубава.Изкефи ме от всякъде.За дебелаците и хората,голите глави и поливането с вода,в жегите......и още нещо.
Браво на автора.

09.08 2015 в 16:38

Дайнов май го е напекло слънцето на плажа. От едно плискане с вода на ББ погреба цялата държава. Добре че той и шепа интелектуалци са "крепители на последните остатъци от културния фундамент на обществото" по неговите думи.
Разбрах, че всички останали българи сме любители на стил "a la mutre" и сме културни инвалиди щом не сме скочили на протест заради поливането.
По неговата логика в този стил с остриганите глави са Радан Кънев и колегата му по глупави писаници Венци Мицов.

09.08 2015 в 15:45

Много добре, че този "до мешката" е напълно анонимен. Очаквах го! С Дайнов начело няма да се хванете за протестите, а за палците скъпа/скъпи! Няма да броя обидните думички, при синдром на Турет това е излишно. Подобни изливания /приличат на обилно повръщане/ не ме впечатляват никак, защото знам в какво състояние си. Знам и причината!......П.П. Тук ме доведе заявката, че сте демократи. Задържа ме това, че не сте!
 
X