Демокрацията и гърците

Евгений Дайнов Последна промяна на 29 юни 2015 в 14:19 31536 62

Колкото повече битки Алексис Ципрас губеше в сблъсъка си с ЕС, толкова повече говореше за Гърция като за родина на демокрацията, която е заплашена от европейските авторитаристи. Онзиденшната му подпалваческа реч, подтикваща гърците да застанат като стена срещу останалите европейски страни, също включваше неща като:

„Гърция, люлката на демокрацията, трябва да изпрати ярко демократично послание на европейската и световната общност.”

Освен, че не разбира нито от икономика, нито от политика, младият Алексис очевидно е бягал от часовете по история. Защото, ако не беше, би знаел, че когато Гърция е била люлката на демокрацията, самата демокрация е била смятана за „девиантен” или „лош” тип политическо устройство. И е носила доста опасности. 

Нещата са изяснени още от Платон, но окончателната дума, в онази Гърция, е на неговия ученик Аристотел. След като изследва над 150 устройства на различни гръцки градове-държави, Аристотел стига до извода, че има 6 вида държавни устройства – три правилни и три неправилни (девиантни).

Когато един човек управлява в обща полза, това е монархия. Когато група управлява в обща полза, това е аристокрация. Когато мнозинството управлява в обща полза, това е полития. Това са правилните устройства, защото техният бенефициент са всички граждани.

Неправилните форми на устройство са един вид отровни двойници на правилните, защото управляващите действат в своя лична полза. И така, когато един управлява в своя полза, това е тирания. Когато е група – това е олигархия. А когато е мнозинството – това е демокрация.

Да цитираме самия Аристотел:

„Всяко девиантно устройство е направено така, че да действа в полза на управлаващите; например, демокрацията е управление в полза на бедните. И никое от тези девиантни устройства няма за цел благото на всеки вид граждани” („Политика” 1279б:4-10). 

Като всяко девиантно устройство, древната демокрация е нетрайно управление, бидейки пълно, вътре в себе си, с цъкащи бомби. Да чуем Аристотел:

„Основната причина за падането на демокрациите е скандалното поведение на демагозите. Като нападат богатите и имотните, те (демагозите)... насъскват мнозинството да ги нападне и обезкърви. По този начин демокрациите са се разпадали на много места: Кос, Родос, Хераклия, Мегара... Така биват унищожавани демокрациите. За да добият подкрепата на народа, демагозите предлагат несправедливо третиране на по-видните граждани... като ги принуждават да си сдадат имотите, или да ги предадат за преразпределение, или да си харчат парите за публични услуги; или, след като са наклеветени и опозорени, да им бъдат насила конфискувани имотите.” („Политика” 1304б:20 – 1305а7).

Ако беше внимавал в час, Ципрас щеше да види сегашната си политика в този цитат. Единствената разлика е, че богатите и видните, против които насъсква населението, са останалите народи в еврозоната, някои от които – доста по-бедни от неговия. По странно стечение на обстоятелствата, обаче, този инак ултра-ляв радикал така не каза и дума против родните му гръцки олигарси, които не само задушават икономиката, но и не плащат данъци.

А ако беше видял себе си в писанията Аристотелеви, Ципрас щеше да е наясно, с какъв точно огън си играе. Защото Аристотел е категоричен:

„Окончателният вид демокрация е тиранията”. („Политика” 1312б: 4-6)

Как става това? Ето как. След като, насъсквано от демагозите си, населението обере богатите и изяде обраното, внезапно се оказва без нищо. Малко по-късно, след като известно време гладува, населението започва да търси виновника: Как стана така, че хем взехме всичко на богатите, хем няма манджа? В търсене на виновника се хващат за гушите, докато накрая всички не изревават: „Абе да дойде някой да ни оправи!” И си получават полагащия им се тиранин.

Трябва да се внимава в час по история. Особено – ако си грък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2015 в 16:16

Дайнов, а управлението на костов тирания, олигархия или демокрация беше?Царя монархия ли практикуваше?Каже бе, Дайнов, какво мисли Аристотел по въпроса?

03.07 2015 в 17:40

Гърците са горди наследници на Орфей, Одисей и Помпей.

Аристотел е соросоид, смърт за него.

01.07 2015 в 22:49

след този коментар на господин дайнов по темата гърция просто няма какво повече да се каже! всичко е обяснено ясно просто разбираемо дори за ученик от първи клас! ако мнозинството гърция не разбират това значи трябва да бъдат върнати в забавачката!

01.07 2015 в 21:58

"Освен, че не разбира нито от икономика, нито от политика, младият Алексис ....... "
Бойко Борисов също не разбира нито от политика ,нито от икономика !Г-н Дайнов, би ли направил един разрез на неговото управление и да го определи какъв тип е според писанията Аристотелеви ?

01.07 2015 в 19:39

Дълговете натрупани от диктаторски или тоталитарни режими, за лично облагодетелстване на управляващите, в ущърб на интересите на нацията, и те НЕ следва да бъдат изплащани. Подобни дългове се приемат се за личен дълг на режима, а не дълг на държавата. Разглеждат се като договор подписан под принуда.

По международното право съществува опцията подобни „омразни” дългове да не се връщат, тъй като са неморални; създадени в разрез с Конституцията, подтискайки народа, чрез измама, и т.н.

След смяната на политическия режим, новата власт не отговаря за дълговете натрупани от предишната и един вид наказва кредиторите подкрепили бившите недемократични управляващи.

Това е основание не само ГРЪЦКИЯТ ДЪЛГ ДА НЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАН, но и България да предяви претенции за нелегитимно изплащане на натрупаните по време на комунистическия режим подобни "омразни" дългове, които СеДеСарската шайка призна на западняците, за да може самата тя да граби страната. Обаче ШОРОШОИДИТЕ това го премълчават, за да се харесат на еврогейско-педероатлантическите си господари. Омерзен съм.

01.07 2015 в 11:36

Нямам спомен от историята за случай, при който да са обеднели богатите и в резултат на това бедните да са забогатели. И един виц, горе-долу по темата, специален поздрав за Балканския и компанията му:

Санкт Петербург, октомври 1917г. Късно вечерта 80-годишната графиня Оболенска седи в будоара си, реди пасианс и пуши от дълго цигаре. Отвън непрекъснато се гърми, чуват се викове, стонове и взривове.
-Наташа!- вика графинята своята прислужница.-Какво става, за бога?!
-Революция, Ваше благородие!-откликва Наташа.
-Така ли? И за какво се борят?
-Искат да няма богати...
Старата дама замислено дръпва от цигарето и отронва:
-Хм! Интересно! Моят дядо, Дмитрий Александрович беше от декабристите... Те искаха да няма бедни.


Та така, помислете върху това, червеношийки. Ако можете....

01.07 2015 в 10:27

браво евгений браво дайнов!

30.06 2015 в 19:01

Май и ти Генчо си бягал от час.Въпроса е че си учил в Обединеното кралство,а си бягал защото си комуненце иначе щеше да знаеш че политологията също се развива и променя.Сега вече има само едно единствено правилно държавно управление:Пряката демокрация.А понеже бог е милостив към отрудените си чеда за да ги отърве от царе,тирани и олигарси даде на хората ИНТЕРНЕТ.Защото в началото бе СЛОВОТО.Само след 10-20 г.Пряката демокрация ще е държавно управление в ЕС и САЩ.Народите ще си го върнат тъпкано на шепата олигарси които ги тъпчат.

30.06 2015 в 16:18

Вече нямам никакво съмнение, че по време на задушевните комунистически вечеринки сипват в пиенето на другарите си някаква тайна КГБ отвара, от която всички оглупяват и започват да се държат като пълни психопати.

30.06 2015 в 13:45

Интерсна класификация за управлението в обща и в своя полза, макар че и монархът и аристокрацията дърпат чергата към себе си - и те гонят лични интереси когато управляват. Както и тиранинът може да работи за общото благо, за да може и той да се облажи (на принципа "За да вземеш, трябва да дадеш").