Събития и случки на 11 декември

OFFNews 11 декември 2015 в 05:05 2551 1

Сблъсък

Снимка Архив

В третата и последна „трескова война” (или „рибна война”) има и сблъсъци, не по-малко драматични от онзи преди точно 40 години. На снимката британската фрегата „Сцила” мери сили с исландския кораб „Один” (вляво).

В България

1868 Започва първата обиколка на Васил Левски из България (до 24 февруари 1869). Целта й е подготовка на въстание още през пролетта на 1869 г.

1881 В Пловдив е създаден първият в страната професионален театър.

1939 България и СССР сключват в София спогодба за редовни въздушни съобщения. Практически такива са установени след Втората световна война.

1965 В София е пуснат в експлоатация завод за телефонна и телеграфна техника.

1989 Започва пленум на ЦК на БКП (до 13 декември), който решава да се свика извънреден конгрес. Тодор Живков, синът му Владимир и бившият член на Политбюро и секретар на ЦК Милко Балев са изключени от партията. Дотогава те са лишени само от ръководни постове в нея. Обявена е пълна реабилитация на Трайчо Костов, осъден в изфабрикуван процес и обесен близо 40 години по-рано.

1990 Филип Димитров е избран за председател на Координационния съвет на СДС.

1991 36-ото народно събрание гласува реституционният Закон за възстановяване на собствеността върху някои магазини, работилници, складове и ателиета.

2008 Приет е Закон за Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), който влиза в сила от 1 януари 2008 г.


По света

1941 Германия и Италия – съюзнички на Япония в - обявяват война на Съединените щати. Това един от онези епизоди, с които и двете световни войни от XX век наподобяват „верижна катастрофа”. Три дни по-рано президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт е обявил, че САЩ са в състояние на война с Япония, извършила на 7 декември масирано коварно нападение против Пърл Харбър, тяхна база в Хавай.
Разбира се, на 11 декември Рузвелт незабавно отговаря на Хитлер и Мусолини с „послание” като тяхното. (До онова време САЩ над две години са спазвали неутралитет във Втората световна война.) Десет дни по-късно в Америка пристига Чърчил и са поставени основите на антихитлеристка коалиция, в която не след дълго влиза и Съветският съюз.
В България прогерманското правителство на Ботдан Филов също реагира бързо. То обявява война на САЩ и Великобритания.

1946 Създаден е Международният детски фонд на ООН (UNICEF). Докато ООН често е упреквана в бюрократизъм, разточителство и неефективност, ЮНИЦЕФ е сред нейните най-дейни и резултатни специализирани организации. Именно тя през 80-те години подготвя Конвенцията за правата на детето, а по-късно последователно бди за прилагането й.

1973 Вили Брандт, канцлер на ФР Германия и чехословашкият премиер Лубомир Щроугал официално анулират Мюнхенското споразумение от 1938 г. (С него Великобритания, Франция и Италия позволяват на Хитлер да завземе Судетската област в Чехия.)

1975 Исландският граничен катер „Тор” открива огън по три невръоръжени кораба от британския риболовен флот. Но тежки повреди от сблъсъка търпи именно „Тор” и исландците твърдят, че са стреляли при самоотбрана против налитащите английски съдове.
Обстоятелствата не са доизяснени и днес, но е сигурно, че инцидентът рязко засилва напрежението в третата „рибната война” между двете страни, тази от от 1972 – 1976 г. Залог в нея са акваториите в Северно море, в които те претендират на изключителни права да ловят треска.

1993 На търг в Ню Йорк е продадена за 68 500 долара поздравителна телеграма, изпратена на 12 април 1961 г. от Хрушчов на Юрий Гагарин. Това е световен рекорд за цена на телеграма.

1994 Руският президент Борис Елцин заповядва танкове и войски да влязат в разбунтувалата се Чечня. Започват 20-месечни сражения в първата от двете войни там след разпадането на Съветския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови