Заглавията на пресата след свалянето на Тодор Живков

OFFNews 11 ноември 2015 в 09:44 14241 7

От днешна гледна точка начинът, по който вестниците в комунистическа България, съобщават на 11 ноември за свалянето на Тодор Живков от върха, е направо неразбираем. Най-важната информация е укрита дълбоко в текста на „информацията“. За събитието е написано, като че ли то е най-очакваното и се вписва отлично в „избрания път“, пише сайтът "СоцБГ"

За читателя от онова време, свикнал да търси смисъла между редовете, всичко е ясно. Той знае, че автори на подобни писания са проверени партийни кадри, а не журналисти, че всяка информация се проверява преди да бъде отпечатана. Всеки може да разбере, че става дума за партиен преврат. Тодор Живков, който не харесва курса на съветския ръководител Михаил Горбачов към преустройство на социализма, и който не е харесван от Кремъл, е пожертван. На негово място е издигнат смятания за по-гъвкав и по-приемлив за Москва Петър Младенов.



Благодарностите към Тодор Живков се разчитат като прелюдия на пълното му сриване. И наистина – на следващ пленум през декември БКП вече се разграничава от него и го изключва. Не много преди това – му се посвещават произведения на изкуството, сценаристи на игрални филми написват ролята му на партизанин и борец – антифашист, снима се документалният филм „Човек от народа“. А народът го нарича „бай Тошо“, докато комунистическата пропаганда го титулува „първи партиен и държавен ръководител“.

„Другарят Петър Младенов – генерален секретар на ЦК на БКП“, „Пленум на ЦК на БКП, насрочен е ХIV конгрес на БКП в края на 1990 г.“,„Ще вървим неотклонно по избрания път заедно с народа и в името на народа!“ Тези три заглавия са по първите страници на официозите в. „Работническо дело“, в. „Земеделско знаме“ и в. „Отечествен фронт“ след пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., когато от власт е свален дългогодишният тоталитарен водач Тодор Живков.

В нито едно от заглавията или подзаглавията на трите вестника не е споменато името на Живков, оглавявал партията и държавата в продължение на 35 години.

Биографията на новия генсек Петър Младенов е придружена със снимка – единственият фотоматериал на първите страници на трите вестника. Публикувано е и заключителното му слово „Ще вървим неотклонно по избрания път заедно с народа и в името на народа“.

От обзора „Светът коментира решенията на ЦК на БКП“ се разбира, че „съветските средства за масова информация отразиха широко работата на пленума на ЦК на БКП, състоял се на 10 ноември“, че съобщението за решението на пленума „заема централно място“ във всички медии в ГДР и ФРГ, че „белгийската телевизия и радио отделиха значително място в своите информационни блокове за работата на пленума“. Информацията за отразения в чуждия печат пленум обаче се свеждат само до избора на Петър Младенов и акценти от работата му като външен министър.

Източник: Socbg.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови