Заглавията на пресата след свалянето на Тодор Живков

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2015 в 09:44 13077 7

От днешна гледна точка начинът, по който вестниците в комунистическа България, съобщават на 11 ноември за свалянето на Тодор Живков от върха, е направо неразбираем. Най-важната информация е укрита дълбоко в текста на „информацията“. За събитието е написано, като че ли то е най-очакваното и се вписва отлично в „избрания път“, пише сайтът "СоцБГ"

За читателя от онова време, свикнал да търси смисъла между редовете, всичко е ясно. Той знае, че автори на подобни писания са проверени партийни кадри, а не журналисти, че всяка информация се проверява преди да бъде отпечатана. Всеки може да разбере, че става дума за партиен преврат. Тодор Живков, който не харесва курса на съветския ръководител Михаил Горбачов към преустройство на социализма, и който не е харесван от Кремъл, е пожертван. На негово място е издигнат смятания за по-гъвкав и по-приемлив за Москва Петър Младенов.Благодарностите към Тодор Живков се разчитат като прелюдия на пълното му сриване. И наистина – на следващ пленум през декември БКП вече се разграничава от него и го изключва. Не много преди това – му се посвещават произведения на изкуството, сценаристи на игрални филми написват ролята му на партизанин и борец – антифашист, снима се документалният филм „Човек от народа“. А народът го нарича „бай Тошо“, докато комунистическата пропаганда го титулува „първи партиен и държавен ръководител“.

„Другарят Петър Младенов – генерален секретар на ЦК на БКП“, „Пленум на ЦК на БКП, насрочен е ХIV конгрес на БКП в края на 1990 г.“,„Ще вървим неотклонно по избрания път заедно с народа и в името на народа!“ Тези три заглавия са по първите страници на официозите в. „Работническо дело“, в. „Земеделско знаме“ и в. „Отечествен фронт“ след пленума на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., когато от власт е свален дългогодишният тоталитарен водач Тодор Живков.

В нито едно от заглавията или подзаглавията на трите вестника не е споменато името на Живков, оглавявал партията и държавата в продължение на 35 години.

Биографията на новия генсек Петър Младенов е придружена със снимка – единственият фотоматериал на първите страници на трите вестника. Публикувано е и заключителното му слово „Ще вървим неотклонно по избрания път заедно с народа и в името на народа“.

От обзора „Светът коментира решенията на ЦК на БКП“ се разбира, че „съветските средства за масова информация отразиха широко работата на пленума на ЦК на БКП, състоял се на 10 ноември“, че съобщението за решението на пленума „заема централно място“ във всички медии в ГДР и ФРГ, че „белгийската телевизия и радио отделиха значително място в своите информационни блокове за работата на пленума“. Информацията за отразения в чуждия печат пленум обаче се свеждат само до избора на Петър Младенов и акценти от работата му като външен министър.

Източник: Socbg.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 22:45

За тия които не схващат какво точно е написал Atanas-свалете си "Указ 56"(има го в мрежата),прочетете го и помислете...

ПП.Въпроса е дискусионен , но моето мнение е , че системата трябваше да е или "комунизъм" или "свободна пазарна икономика".Югославяните се опитваха в продължение на петдесетина години да правят нещо средно(силно регулирана пазарна икономика) и се сгромолясаха доста по-зрелищно от нас(при нас поне имаше коренна промяна на системата при което сътресенията са нормални). Най-голямата ни грешка за изминалите 26год е , че не направихме закон за лустрацията!

11.11 2015 в 22:10

Само в ПИК! Свалят бай Тошо от власт - вижте кой е неговият заместник (обновена и снимки)

11.11 2015 в 12:46

Изхвърляте се като ч***и на пясък. Хората поне пишеха правилно, а я се вижте вие, днешните "журналисти". Неграмотник до неграмотник, хейтър до хейтър.

11.11 2015 в 11:48

От отминалото време си мисля. Да, Живков си отиваше. Дали на 10 ноември или по-късно, всички знаехме че си отива. Но друг е въпросът. Той не си ,,тръгна", а го ,,изпратиха". Изпратиха го по поръка на Москва, с любезното съдействие на тукашните ,,комунисти". Само че се оказа че Москва в онези времена е ,,толкова корумпирана и неориентирана", колкото и в България. Оказа се че тукашните ,,комунисти", са просто кариеристи и не им пука дали днес са за Интернационал, а утре са за Глобализация. В този ред на мисли, свалиха един ,, обикновен човек", но поне верен на ИДЕИТЕ за социализъм. Та, бях започнал, дали пък това не се направи УМИШЛЕНО. Но не само от кремъл, но и от САЩ??? Защото знаете че по това време, Москва вече ,,обсъждаше" със врага си, какво цели да направи. И си мисля, ами ако Живков и близки до него, защото имаше, имаше някакви планове за ,,истинска реформа на социализма". И визирам, реформа по КИТАЙКИ модел??? Дали в момента нямаше да говорим за една друга България??? Където пак да има частен бизнес, пазарна икономика и т.н., но и приемственост и силна роля на държавата, както в Китай??? Много е интересно да се помисли над това

11.11 2015 в 10:42

Днес е 11 ноември, ден след сакралната дата 10 ноември. Тази дата колкото и да е омразна за някои, ще си остане в историята. Това е началото на погрома на Родината ни, черна дата, старт на националната ни деградация. Не защото бе свален Тодор Живков, а защото след него не направихме нищо за възхода на отечеството.

И така, каква равносметка бихме могли да си направим днес? След 26 години свобода и възход на Родината, както твърди онова недоразумение-президент, имаме следната велика картина:

1. Премиер е един капитан от пожарната, бивш бодигард на Тодор Живков и член на групировката СИК.
2. Председател от герП на Народното събрание е бившата партийна секретарка на окръжния народен съвет в Плевен Цецка Цачева.
3.Президент е комсомолския секретар и син на окръжен БКП ръководител в Благоевград. Жалко човече измамило повече от 600 души с работа в Германия благодарение на друга комунистическа функционерка - емилия масларова.
4.Председател на най-голямата парламентарна група е физкултурник, син на шофьора на някогашния шеф на Държавна сигурност.
5.Вицепремиер е снаха на Политбюро на ЦК на БКП, другарка "yes!"
6.Министър на регионалното развитие е внучка на партизанин от отряда „Чавдар”.
7.Вицепремиер и вътрешен министър е дъщеря на главен редактор на втория по-значимост вестник от Татово време…

ЕДНА ПАРТИЯ държи властта в парламента, правителството, президентството, и кметствата – да ви напомня член първи от една конституция, дето тогава я отрекохме? Сами се убеждавате, че има пълна приемственост на онова време, което възторжено отрекохме на 10 ноември.

Ето висотите, до които стигнахме за 26 години!
Честито!
И ЩЕ ЦЪФТИМ!
И ЩЕ ПРОЦЪФТЯВАМЕ!

11.11 2015 в 10:31

... А днешните заглавия са: "Убийство в гимназията в Сливен", "Полицията на бунт", "Фалшификация на протоколите" ...

11.11 2015 в 10:06

ПИК?