Пленумът на БСП мина без оставки, въпреки поражението на изборите

OFFNews 14 ноември 2015 в 21:32 3610 4

Председателят на БСП Михаил Миков

Участниците в пленума на БСП днес са отхвърлили предложението за освобождаване на прякото ръководство на партията заради изборния резултат на местния вот.

Както се очакваше, лидерът на партията Михаил Миков изобщо не поставил въпросът за оставки. Но от залата редица ключови фигури в БСП поискали днес все пак да се гласува освобождаване на Изпълнителното бюро, съобщи Дневник.

При гласуването за оставката на бюрото обаче 42 души са били "за", 44 "против", а шестима са се въздържали. Така партийното ръководство оцеля въпреки изборната тежка загуба.

Въпреки, че още след изборите Миков обяви, че голяма част от членовете на Изпълнителното бюро са изявили готовност да подадат оставки, днес те на се били внесени от лидера пред пленума. Единствено Драгомир Стойнев е заявил, че ще се оттегли като зам.-шеф на БСП. Своята оставка от бюрото депозирал и шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. Както и евродепутатът Илияна Йотова. А Миков репликирал, че щом двамата толкова искат да напуснат, той ще ги смени персонално.

"Оперативният орган на партията остава в този си вид с изключение на Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и Илияна Йотова, които напускат Изпълнителното бюро на БСП", каза председателят на социалистите Михаил Миков пред журналисти след пленума.

"Националният съвет не подкрепи опита за дестабилизация на партийното ръководство", обяви още Миков. Той подчерта, че на него доверието е дадено от Конгреса и изказа благодарности на другарите от ИБ, с които продължава напред, така и на тези, които са решили, че на този етап се оттеглят.

Почти всички ключови фигури на БСП са се изказали остро и са поискали оставка на бюрото - настоящ зам.-шеф на червената група Ангел Найденов, а също и Румен Овчаров, Бриго Аспарухов, Костадин Паскалев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews