10 любопитни факта за левичарите

OFFNews 13 август 2016 в 12:33 16246 0

От ножиците до петната с мастило, през тетрадките със спирала и невъзможните за използване отварачки за кутии – битката за оцеляване на левичарите е наистина сериозна.

Все пак има и любопитни факти, с чието припомняне британският „Телеграф“ отбелязва празника на левичарите – 13 август.

1. Само 10% от населението по света са левичари. Така е от хилядолетия. Левичари са по-често мъжете.

2. В историята левичарите са били смятани за по-низши хора, които използват лявата си ръка за магьосничество.

3. Да се ръкуваш с лявата ръка е проява на неуважение. Корените на това правило са в Средновековието, когато хората са се избърсвали с лявата ръка след тоалетна.

4. Думата „зловещ“ (sinister) идва от латинската дума "sinestra", която означава „ляв“, но също и „зъл“, и „нещастен“.

5. Сватбените халки се носят на третия пръст на лявата ръка. Това идва от гърците и римляните, които са ги носили така, за да се предпазят от злото, свързвано с лявата ръка.

6. Тенис звездата Рафаел Надал започна да играе с лявата ръка и има мит, че причината за промяната е съветът на неговия треньор и ментор Тони Надал, който му казал, че това ще му осигури предимство на корта.

7. Терминът „левица“ датира от 1790 година, когато във френския парламент представителите на социалистите дават отляво на председателстващия офицер. По това време представителите на левицата се считат за враждебни на интересите на традиционните елити.

8. Традиционно християнството свързва лявото със злото заради описанието на Страшния съд, където проклетите (козлите) се изпращат вляво, а спасените (овцете) са вдясно.

9. В „The Simpsons“ героят Нед Фландърс създава магазин, предназначен за левичари, за да подчертае тежкото им положение.

10. Петима от последните президенти на САЩ са левичари.

Някои известни левичари:

Барак Обама
Леонардо да Винчи
Дрю Баримор
Том Круз
Дейвид Бауи
принц Уилям
Нийл Армстронг
Пеле
Хенри Форд
Аристотел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови