Събития и случки на 18 декември

OFFNews 18 декември 2015 в 05:05 3623 0

Капитан Петко

Снимка Архив

Капитан Петко войвода (1844 – 1900).

В България

1844 Роден е легендарният български хайдутин и национален революционер Петко Киряков, запомнен като капитан Петко войвода – и като рядко талантлив и дързък военен командир. Близо 20 години последователно командвани от него чети и отряди, действат в обширна територия – от Мраморно море до Македония. През 60-те години на XIX век той, съгласувано с италианския национален герой Гарибалди, участва и в мощното Критско въстание против Османската империя.
След участието си в Руско-турската освободителна война четата на капитан Петко се преустройва в дружина от 200-300 души, достигаща понякога и 500, която до пролетта на 1879 г. се сражава против башибозушките банди в Беломорска Тракия и Родопите. По-късно героят се заселва във Варна и умира там през 1900 г., не без да претърпи от българи репресии и унижения по политически причини.

1903 Възстановяват се тайните Български офицерски братства, участвали в Илинденско-Преображенското въстание през с. г. Организацията е свързана с ВМОРО и до Балканската война подготовя чети, събира средства, оръжия и боеприпаси.

1918 Установени са дипломатически отношения между България и Полша.

1926 Влиза в сила Закон за селскостопанско настаняване на бежанците. Средствата за целта са от заем, отпуснат със съдействие от Обществото на народите.

1994 Коалицията на БСП печели 43,5% от гласовете в изборите за 37-мо народно събрание. Това й осигурява 125 депутатски места и възможността да управлява самостоятелно. През януари 1995 г. е сформирано правителство на Жан Виденов.

2006 Променен е Законът за българските документи за самоличност. Те вече трябва да съдържат електронна информация и пръстови отпечатъци.


По света

1865 В САЩ е приета 13-ата поправка в Конституцията, окончателно забраняваща робството. Това става след гражданската война (април 1861 – май 1865).

1912 Археолог любител съобщава, че е открил останки от неизвестен по-рано предшественик на Homo Sapiens в графство Съсекс, в южна Англия. Така редом с неандерталеца и кроманьонеца се явява и Пилтдаунският човек, запомнен като пример за мошеническа мистификация в науката. Фалшификацията е примитивна – от череп на човек, живял през Средновековието, челюст и зъби от съвременен орангутан и един зъб от шимпанзе; а има и други несъответствия, и са били забелязани от сериозни учени малко след откритието.
Едва над 40 години по-късно, през 1953 г., на международен конгрес на палеонтолози „Пилтдаунският човек” окончателно е обявен за умишлено подготвяна измама. Кой и защо е изработил „откритието” не е доизяснено и сега. Но стои и въпросът защо научната общност толкова дълго не е обърнала внимание на критиците му. 40 години са си 40 години.

Част от френското национално военно гробище при Вердюн.

1916 Завършва най-кървавото сражение от Първата световна война – позиционните боеве при Вердюн между армиите на Франция и Германия (от 21 февруари с.г.). Резултатът е надмощие на французите в района. Убити (общо от двете страни) са близо един милион души.

1970 В Италия влиза в сила закон, който позволява разводите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!