88 години от сватбата на Цар Борис III и Царица Йоанна в Асизи

OFFNews 25 октомври 2018 в 17:46 14741 0

На 25 октомври 1930 г. Цар Борис III и Принцеса Джована Савойска сключват брак в Долната базилика на Свети Франциск в Асизи, Италия. 

Принцеса Джована е дъщеря на италианския крал Виктор Емануил III от Савойската династия и Кралица Елена, родена Принцеса Петрович-Ньегош, дъщеря на Черногорския Крал Никола I.

Двойката е венчана от отец Антонио Мария Рисо, професор по физика, който се подпомага от деветима български студенти-богослови. Свидетели стават Принц Умберто Савойски от страна на булката и Херцог Албрехт Евгени и Княз Кирил от страна на младоженеца.

Преди сватбата си Принцеса Джованна отправя специална молба церемонията да бъде скромна: "Не гримирайте Асизи". Нейно желание и настояване е също така обителта на Св. Франциск да не се загрозява с гирлянди и пищна украса, а дамите сред гостите да бъдат със затворени деколтета и без излишни бижута. 

Асизи и базиликата „Свети Франциск” имат специално място и значение в живота на Принцеса Джована. През 1923 г. тя и сестра ѝ Мафалда се разболяват тежко от коремен тиф, като американската преса всекидневно публикува информация за състоянието им. Лекарите не дават много надежди, а фаталният изход изглежда твърде вероятен.

Принцесата обаче оздравява под грижите на две монахини от храма и дава обет пред Св. Франциск, като приема да стане Францисканска терциария. Именно затова тя избира Асизи за място на венчавката си с Цар Борис ІІІ, а след сватбата всички гости се покланят на гроба на светеца.

Събитието събира кралски особи и държавници, като пристига и бащата на Царя - Фердинанд I, който по това време вече е изгнаник в Кобург. Жителите на Асизи също препълват улиците. Присъстват 50 принцове, Мусолини също е на събитието. 135 журналисти от цяла Европа отразяват сватбата и специално за тях е инсталирана самостоятелна телефонна мрежа.

В дните на Царската венчавка като дар десетки държавни и частни предприятия правят благотворителни акции и помощи. Горнооряховската община отпуска 100 000 лева, с които да се закупят обувки и облекла за бедните деца в града.

Въпреки че първоначално Цар Борис III е кръстен в католическа църква, баща му, Фердинанд I, решава по политически причини, че е по добре синът му да премине към Източноправославната църква. За това си свое решение, Фердинанд бива отлъчен от Католическата църква. Поради тази причина на Цар Борис се налага да иска разрешение от папа Пий XI, за да се ожени за принцеса Джованна, която е кръстена по римокатолически обряд.

Папата се съгласява венчавката да се състои, след като Цар Борис III обещава да отгледа децата си в католическата традиция.

Впоследствие обаче, и двете деца на Цар Борис и Царица Йоанна са кръстени в православна църква, което смайва Ватикана. Въпреки че Йоанна не е отлъчена от църквата заради действията си, папата се оплаква от "балканските номера".

След закуската на следващия ден празненството се запътва към България - първо на влак, а после на най-луксозния български пътнически лайнер „Цар Фердинанд І”. По думите на Цар Борис всички придворни дами освен царицата пострадали от морска болест по време на пътуването. Нововенчаната двойка хваща още един влак до София и пристига на перон, обсипан с хризантеми.

Двамата се венчават по православния обряд на 31 октомври в катедралата "Св. Александър Невски". Принцеса Джована бива коронована за царица и приема българската версия на името си - Йоанна. На следващия ден двойката стояла на крака цели 7 часа, приемайки поздравления. 

Царица Йоанна се радва на обичта на българския народ до последния си ден. Тя развива благотворителна дейност и приема патронажа на Училището за милосърдни сестри. Едно от начинанията ѝ е отварянето на болница, като дарява всички средства, необходими за изграждането и обзавеждането ѝ. По времето на Втората световна война тя също така осигурява визи за евреи, опитващи се да напуснат държавата. 

Царската двойка предприема много пътувания - както в България, така и в чужбина. Цар Борис III е известен с интереса си към науката и технологиите, като също така е обичал и да кара влакове. През 1934 г. пък Царица Йоанна смайва света, когато заявява, че може да готви.

В интервю за американския всекидневник The New York American, тя разкрива: "Борис обожава домашно приготвена храна. Тайната на домашното щастие се крие в кухнята".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови