3 март – денят на България

Българска история Последна промяна на 03 март 2015 в 06:00 31814 26

На 3 март честваме националния празник на република България – Ден на Освобождението от османско иго. Защо именно тази дата е посочена за национален празник и какви са събитията, които стоят зад нея? През 1878 г. Руско-турската освободителна война е към своя край. Османските сили са разгромени, а императорските войски на Русия маршируват към Цариград. Високата порта неколкократно се опитва да възпре руснаците – чрез военни и дипломатически действия и дори търси намесата на западните сили. Действията на османците обаче не дават резултат. След превземането на Одринската крепост руските войски се оказват застрашително близо до вражеската столица и султанът е принуден да се съгласи на предложеното примирие. В Одринския протокол фигурират исканията на победителите – автономия за освободената България и независимост за сърбите и черногорците.

На 3 март 1878 г., след усилени спорове между вече невоюващите страни, е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор. С него окончателно се слага край на османското иго и ситуацията на Балканите се променя коренно. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една държава с внушителни размери, която само след няколко години ще се превърне в блян за много от българските държавници. Освободена България се разпростира във Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, обхваща почти цяла Македония, части от Косово и Албания, Източна Тракия и Южна Добруджа. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

Договорът определя истинските граници на България – такива, каквито трябва да бъдат, според етническия състав на населението. В действителност от Петербург са се опитали да прокарат изцяло своя интерес, но той в случая е бил съгласуван с българския. Фактите обаче са безспорни – в огромните територии дадени на освободената държава са живели предимно българи.

Датата на националния ни празник е символ не само на освободена, но и на обединена България. Символ на една силна нация с огромен потенциал, способна да играе основна роля в европейската и световната политика. Такава е истината зад символа „3-ти март“. Щастието на подписания договор, уви, трае кратко. Великите сили, начело с Великобритания и Австро-Унгария, веднага отричат сключения от Русия мир. Те настояват за налагане на промени в почти всички клаузи на договора.

Месеци по-късно е подписан и пагубният Берлински мирен договор. В него България е разкъсана, а обширните и територии са раздадени на съседните държави. Съдбите на хиляди българи попадат отново под иго. Тъгата по изгубения идеал – Санстефанска България, е безмерна. В близките години много български държавници ще посветят живота и делото си за обединението на народа. Следват десетилетия на политически игри и кървави войни, на мъка и сълзи за изгубените и забравени братя, останали там – в ръцете на чуждите. В Македония и Тракия, под управлението на турци, гърци, сърби и румънци остават милиони братски съдби. Може би някой би казал, че мнението ни е твърде крайно, невярно, псевдо-патриотично, то обаче за нас представлява самата мъчителна истина. 3-ти март е дата която символизира всичко онова, което е „могло да бъде“. Той е избран за национален празник, защото историята и фактите, които стоят зад него показват най-хубавия и истински момент на следосвобожденска България, момент жадуван в продължение на векове.

Източник: "Българска история"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2015 в 18:49

24 - къде ги тея руски паметници, бе мъртъв?

03.03 2015 в 17:55

Честит национален празник!
За да бъде една държава проперираща трябват сплотен народ - национален идеал, ред и справедливост - върховенство на закона и силна армия. Дано …
Поклон пред паметта на всички паднали в освободителната война!

03.03 2015 в 15:10

Днес е тъжен ден за българските соросоиди, тролове, грантови клакьори и т.н. Най-тъжният ден, през който щат,не щат слушат похвални слова за Русия, гледат цветя пред руските паметници и прочие такива „ужасни” за сороидите неща. Хич не им е лесно. Влезте им в положението и ги оставете да си пишат по форумите, а нормалните хора нека се радват на националния празник на България!

03.03 2015 в 14:09

ПО-ЗДРАВ за путинската сволоч с цитат от велик Български генерал Иван Колев:"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!"

03.03 2015 в 13:24

Днес, Оффнюс е националният празник на България.
Как така се случи, че това за вас е петата по важност новина?

03.03 2015 в 13:20

Честит празник, истински българи!
На мен лично много ми е кеф, че руските имперски интереси навремето са съвпадали с българските национални интереси и са работели в тяхна и наша полза. Сори, не са ни освободили САЩ, нито Британската империя, която е била съюзник на Османската. За сметка на това и в тези държави е имало честни хора, загрижени за българите, като Уилям Гладстон и Джанюариъс Макгахан, който честно описва турските зверства при смазването на Априлското въстание.

До "ади бе": Млъквай, Ленин ти е опростил дълга до последната копейка (което удобно премълчаваш в сополивите си вопли).

03.03 2015 в 12:12

Честит празник, БЪЛГАРИ!
Останалите нека плачат! Полага им се!

03.03 2015 в 11:53

Я малко да поразсъждаваме - свободни ли сте - медиите са изкупени от дпс и ви моделират лайфстайла и информацията, турски чалга ритми поднесени с добре обмислени слова, които слушателите наизустяват и пеят се слушат доброволно в цялата провинция почти от всички млади вече и в големите градове се разнася като чума, ДПС ни управлява пореден мандат дори пак стана видно, Лафки никнат на всеки метър безнаказано, по телевизията почнаха да рекламират по 2-3 лотарии в рекламен блок, в много звена има обръчи от фирми на дпс, изсичат ни горите и ги изнасят в Турция без никой да се намесва, демографски българите бягат в чужбина и след две поколения незнаят български, а тук джамиите са колкото църквите и до 20-тина години броят на турците и ромите ще е колкото тоя на българите. За културата ни втори мандат се грижи почетен мултак и турчин... Политиците ни се кланят за порция в сараите на Доган, заличават историята ни, променят морала ни, затъпяват ни - българите били най-глупавите в Европа гледам снощи някакво проучване следователно и най-лесни за манипулация и дресировка... Това свобода ли е. Свобода ли е, че им платихме 4 милиарда в КТБ и 1 милиард във Fibank!? С толкова пари ще захранят 3 ислямски държави. Честито!

03.03 2015 в 11:53

Офнюз, защо пишете, че на 3-март 1878 г. (Санстефанския договор) България е освободена, като всъщност е ОКУПИРАНА (чл. 8)?

Освободени са Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават НЕЗАВИСИМОСТ. Но в тези държави 3-ти март не е национален празник и там няма да чуете робски вопли за признателност до гроб на Русия, въпреки че биха имали доста по-голямо основание от нас.

Любимият номер на Русия - окупират, обявяват окупацията за освобождение и налагат на окупираните да платят сметката за окупацията. Същият номер ни прилагат и на 09.09.1944 год.

03.03 2015 в 11:17


"ади бе", може ли днес да не ни занимавате с лудостта си. Сметайте си стотинките пред посолството на пиндостан.